Test fotoaparátu Olympus OM-D E-M10

Na sklonku loňského roku, po testech Olympusu OM-D E-M1 a kompaktu Stylus 1 jsem si říkal, že by byl určitě pro spoustu fotografů užitečný hybrid zvládající většinu toho, co E-M1 a přitom s tělem ve velikosti Stylusu 1. Výrobce byl pravděpodobně podobného názoru. A i kdyby ne, zkrátka světlo světa spatřil nový fotoaparát, který jakoby měl právě tyto dva fotoaparáty za "rodiče". Od každého si něco vzal - máme tu Olympus OM-D E-M10.

Na první pohled je E-M10 velmi podobná Stylusu 1. S tím rozdílem, že můžete měnit objektivy a využít tak nabídky všech objektivů M.Zuiko Digital a dalších používající bajonet Micro 4/3, podobně jako všech objektivů Zuiko a dalších používacích bajonet 4/3, kdy je však nutné použít redukci. Když pominu některé bezzrcadlovky NEX (Sony), tak jsem snad ještě menší fotoaparát s výměnými objektivy nepoužíval. To že je však E-M10 maličká, jí nijak neubírá na kvalitě a celkovém provedení. Tak jako u E-M1 i Stylus 1 se mi osobně líbí tento retrostyl a vynikající dílenské zpracování se smyslem pro každý detail. Dále také využití kovů právě pro detaily, což je tak trochu „proti proudu“ jiných značek, které čím dál více sázejí na plasty.

Ne každému musí malý tvar vyhovovat, ale po krátkém čase si na malé tělo zvykne i člověk zvyklý na daleko větší zrcadlovku. Jakousi pomůckou může být doplněk připomínající vertikální grip, který sice neskrývá bateriový zdroj, ale pouze prodlužuje fotoaparát o cca 10mm dolů a „přidává“ na pravé straně malé madlo pro lepší úchop v ruce. Ačkoliv se napevno šroubuje do stativového závitu, je velmi dobře vyřešeno jeho částečné odejmutí pomocí jednoduchého „vycvaknutí“ a opětovném „nacvaknutí“. Potom je výměna vybité baterie otázkou krátkého okamžiku, bez nutnosti grip odšroubovávat.

samotné tělo E-M10 E-M10 s gripem ECG-1

Jedinou drobnou nevýhodou je jeho cena, ale to je tak trochu „bolístkou“ všech výrobců fototechniky, kdy jejich značkové příslušenství je mnohdy až zbytečně drahé.

Tělo je celokovové z hořčíkové slitiny s plastovými a gumovými doplňky. Přední strana je prosta všech ovládacích prvků, pouze tu je tlačítko uvolnění objektivu a LED dioda pro samospoušť. Stejně tak levá strana přístroje je volná. Připojovací konektory se nachází na pravé straně pod velkým pryžovým krytem, kde je umístěn multikonektor a mikrokonektor HDMI (D). Všechny ovládací prvky se tak nachází na horní a zadní straně fotoapaártu. Na horní straně vlevo je kruhový volič expozičních režimů, korekce dioptrie pro hledáček, pak šachta schovávající výklopný blesk (poprvé u OM-D) + sáňky pro externí blesk. Na pravé i levé straně od blesku jsou vstupy pro stereo mikrofon. Zadní volič je vyšší jak přední, který má uprostřed umístěnou spoušť. Dále tu jsou dvě programovatelná tlačítka Fn1 a Fn2, tlačítko pro přehrávání fotek a tlačítko pro záznam videa. Zadní straně dominuje výklopný dotykový LCD displej. Pod výstupem reproduktoru je umístěno tlačítko Menu a vedle jen tlačítko INFO, pro přepínání zobrazení displeje i hledáčku. Pod nimi se nachází kruhový čtyřsměrový volič s potvrzovacím tlačítkem OK uprostřed, které zároveň umožnuje vstup do nabídky rychlého ovládání. Čtryřsměrový volič umožňuje pohyb v nabídkách. Nabídku tlačítek zakončuje tlačítko koše a hlavní vypínač. Spodní strana přístroje nabízí v ose objektivu umístěný závit pro stativ a krytku baterie, která zároveň kryje slot pro SD kartu. K ovládání ani držení (ač malého) těla nemám osobně žádných výhrad.

Hledáček a LCD

Hledáček je elektronický s vysokým rozlišením 1,44 mil. bodů a se 100% pokrytím pole. Je příjemně velký, s jemnou kresbou a s možností dioptrické korekce. V základním nastavení má poměr 4:3 – jako snímač, ale je možné si nastavit i zobrazení 3:2 nebo 1:1. Aktivace je automatická, přiložením přístroje k oku. V hledáčku si můžete navolit různé zobrazení, např. pomocné linie pro rozdělení pole do 12 polí nebo třetinového systému, středového kříže neboho uhlopříčky. Stejně tak je možné si nastavit zobrazení histogramu, 2 druhů vodováhy, zobrazení všech informací, a nebo naopak informace žádné, což dává dohromady velký počet možností – podle vašeho přání nebo zvyklostí. O přednostech elektonických hledáčků není třeba již psát, jejich výhody, jsou známé.

Mezi informace, které můžete v elektronickém hledáčku vidět, patří:1. Stav baterie, 2. režim snímání, 3. MY set (vlastní uložené nastavení), 4. Dostupný čas záznamu videa, 5. Počet uložených snímků, 6. citlivost ISO, 7. vyvážení bílé, 8. kontrola světla a stínu, 9. ovládání intenzity blesku a indikace expoziční korekce, 10. hodnota korekce expozice, 11. clona, 12. expoziční čas, 13. aretace expozice, 14. indikace zaostření, 15. blesk 

Více lze naleznout ve volně stáhnutelném návodu na stránkách Olympusu.

Zadní LCD u dnešních fotopřístrojů znamená jakýsi „hlavní řídící panel“, bez kterého si ani snad nelze dnešní fotoaparáty představit. Mnohdy je to jediné místo s možností nastavení velkého počtu funkcí. Většina dnešních LCD panelů je si velmi podobná, a to jak jemnou maskou, vysokým rozlišením, možností vyklápění a často i dotykovým ovládáním.

"Super ovládací panel" Zobrazení vodováhy
Zobrazení základních informací Zobrazení histogramu

LCD u E-M10 je širokoúhlý 3" (7,6cm) TFT displej s poměrně slušným rozlišením 1,04 mil. bodů, výklopný nahoru a dolů. Zobrazuje vše, co máte možnost vidět i v hledáčku. Jako bonus navíc je tu možnost dotykového ovládání, a to jak pro výběr a nastavení funkcí, zaostřování na určitý bod, tak i přímo exponování.

Pro zobrazení hotových snímků je možné si vybrat z nabídky několika stylů zobrazení, ať již je to snímek samotný, s informacemi o expozici, s histogramem nebo v náhledech více snímků na jedné obrazovce. Pokud ještě jednou zoomem „oddálíte“ za výchozí zobrazení, zobrazí se vám kalendář s přehledem nasnímaných fotografií. To vše jsou příjemné doplňky, které vám usnadní přehled nad výslednými fotografiemi. I zde je také možné využít možnosti dotykového ovládání a to jak v pohybu mezi fotografiemi tak i zvětšení určitého místa, případné editace fotografií.

Zobrazní informací histogram
Výběr části snímku Zvětšení snímku
Nastavení prohlížení Náhled s 25 snímky
Náhled s 90 snímky kalendář

Tlačítkem Menu se dostanete do Nabídky nastavení funkcí, rozdělené do 6 skupin, Kde každá skupina může mít i více stránek nabídek. Tlačítko INFO vám pomůže nápovědou pro každou funkci, jak jí nastavit a co vlastně dělá.

Nabídka Menu Výběr poměru stran
Výběr záznamu Nabídka funkcí
Výběr nastavení spouště Programování tlačítek

(pokračování na další stránce)

Olympus E-M10 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    22.07.2014 07:37

    Tom Nováček: já přešel na OM-D E-M5 ze Sony Alfa 700 (dá se říct, že přímý konkurent D300) a rozhodně nelituji. Šum je minimálně na úrovni Alfy a spíš ještě lepší. Mám pocit, že m43 jsou opředeny mýtem, že kvalita výstupu je o dost horší než APS-C, ale dneska to už rozhodně neplatí. navíc crop 1,5 a 2,0 není zase tak brutální rozdíl... Pokud budeš chtít víc info, napiš do interky.
    Jinak bezva recenze!!

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.07.2014 10:04

    je tu recenze co jsem dělal kromě E-M10 i EM1, a musím říci že třeba většina Alf na ně v šumu nemá, a to ani s vyšším rozlišením. Třeba konkrétně E-M1 s 16MPix čipem velikosti 4/3 má v ISO lepší výsledky než A-65(A77)s 24Mpix APS-C čipem

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    22.07.2014 12:16

    čárlí: Pixelová hustota 16Mpx 4/3 a 24Mpx APS-C je podobná, ale SLTéčkům bere zrcátko ještě třetinu světla...

  • amir
    amir
    17.03.2015 08:46

    Dobrá recenze! Pořídil jsem si E -M10 jako druhý aparát k Ni D7100 a musím říci, že jsem si ho doslova zamiloval a tahám ho mnohem častěji než DSLR. Je to propracovaný foťák s velmi dobrým výkonem. Nevadí mi velikost (mám malé ruce, takže se mi dobře drží). Když jdete fotit, stačí malá brašna dva tři objektivy, něco příslušenství a...neutrhne vám to rameno nebo záda jako při stejném počtu věcí na DSLR. Paráda, člověk si to focení pak jaksi víc vychutná:-))

  • Jaromir AR
    Jaromir AR
    05.07.2015 09:43

    Dovolim si castecne oponovat. Naprosto souhlasim s tim, ze ve smyslu vystupni obrazove kvality (pouzitelnost vysokych ISO, dynamicky rozsah, barevna reprodukce, atd.) jsou s snimace v soucasnych Olympusech (E-PL5/6, E-M5 i E-M10 - vsude tentyz) velmi povedene a APS-C zrcadlovkam mohou uspesne a vicemene plnohodnotne konkurovat.

    V cem jim ale stale konkurovat nemohou (a v recenzi to neni zmineno), a to konkurovat ani vzdalene, je prubezne ostreni / ostreni se sdledovanim subjektu. AF system tohoto OM-Dcke je nejvetsi slabinou jinak dobreho fotoaparatu a je to take hlavni faktor, kde si pri prechodu (z jakekoliv, i low-endove) zrcadlovky velmi vyrazne pohorsite. Pokud fotite prevazne staticke subjekty, nebudete mit problem - tam je presnost i rychlost na spickove (a s DSLR srovnatelne) urovni, ale v pripade prubeznych ostricich rezimu je to stale na urovni lepsiho kompaktu, bohuzel. Chtel jsem na olympusi Micro4/3 prechazet z D7000, ale po otestovani stale velmi vaham. Duvody jsem podrobne shrnul v mych hodnocenich na Heurece:

    http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/olympus-e-m10/recenze/?review=5392587#u5392587

    http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/olympus-e-pl5/recenze/?review=5367743#u5367743

    E-M10 je velmi dobry fotoaprat, ale nektere nedostatky (z nichz (ne)pouzitelnost prubezneho ostreni je tim nejvetsim) stale jeste nedovoluji rict jasne "ano" pri dotazum na nahraditelnost zrdcadlovky timto fotoaparatem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram