Test Olympus OM-D E-M1

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    25.11.2013 17:41

    Pěkný článek.
    Zajímalo by mne jestli už výrobce nějak zlepšil hledáček vzhledem k předchozímu typu OM-D, hlavně z hlediska problematických vlastností - rychlost překreslování obrazu při mírném pohybu fotoaparátem a celkem umělé, barevně nerealistické barvy.
    Aparát jinak vypadá dobře, kazí to jenom velmi vystupující očnice dozadu, náchylná k zadrhávání a posunování, mají to tak všechny Oly DSLR a není to ideální.
    Otočný LCD u DSLR Oly mi taky připadá lepší, dá se otočit směrem k aparátu a tak ochránit proti poškrábání, navíc u tohoto typu hledáčku se dá prohlédnout snímek přehrátím do hledáčku a hledet tak na zadní LCD není ani potřeba, případně se to dá otočit normálně.
    Objektiv 35-100/2,0 a 2 kg, to je vzhledem k "malému" aparátu děs, proč třeba neudělali jenom 2,8 se stejným rozsahem, když jsou celkem dobré vlastnosti aparátu na velmi vysokém ISO, ale aby to bylo tak max. 0,5 kg a akorát do ruky. Úplně by to stačilo...
    PL

  • Vojtěch Hladký
    Vojtěch Hladký
    25.11.2013 21:20

    2 Petr Lavička: Mám OM-D EM-5 a problémy s rychlostí překreslování hledáčku nepozoruji. Jeho barvy mají k ideálu daleko, ale to mě nijak netlačí, protože RAW.
    Objektiv 35-100 f/2.8 pro MFT udělali, ale udělali ho u Panasonicu, takže jej autorovi těžko bude půjčovat Olympus. Váží 360 g a proti tomu z článku stojí polovinu.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    25.11.2013 23:49

    objektiv 35-100m/2 není primárně určen pro OM-D, má jiný bajonet, pro nasazení na E-M1 je nutná redukce. To jsem asi zapomněl zmínit.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    25.11.2013 23:57

    Kromě již umíněného objektivu od Panasonicu, by od Olympusu ještě byl poměrně světelný objektiv 50-200mm/2,8-3,5 SWD. Je sice také pro větší bajonet, takže také je nutná redukce, ale jeho cena i hmotnost jsou poloviční, než mnou používaná "kráska" s clonou 2 v celém rozsahu...

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    26.11.2013 00:38

    Čárlí - to mi nedošlo že ten 35-100/2,0 je ten původní na Oly DSLR, měl jsem dojem že je to nějaký nový model specielně pro Pen řadu.
    Ten 50-200 swd mám a právě u této velikosti mi to už připadá že je to lepší držet na větších aparátech než na menších. Když to nasadím na E450 nebo E600 tak to sice fotí ale drží se to hrozně. Objektiv ostří velmi rychle a točivý moment pohonu vyvolává tendenci škubnutí v ruce, větší hmota těla tohle spolehlivě zatlumí že se nic nepozná, u malých těl je to problém. Na E30 je to už dobré a na E5 je to přesně ono. Nasadit to na Pen si celkem nedovedu představit, ještě pak přizpůsobovací redukcí, která to prodlouží o další kus. To je pak naprostá nouzovka, ne nějaké řešení značka ideál. I když to na jednotlivých tělech z hlediska výsledku může být to samé, tak z hlediska ergonomie to je hodně odlišné. Ono se to při nastavení na řo mm třeba tak nejeví, ale při nastavení na 200 je to pak celkem jasné, přední část se hodně vysouvá.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    26.11.2013 06:11

    mě to na té E-M1 nepřišlo zas tak hrozné, ale ano určitě by to bylo lepší mít k tomu ten vertikal grip. A je plus že to Olympus dělá. Přijde mi že ten trend malých zrcadlovek je v posledních letech velký u všech firem, a častokrát k nim ani vertikal gripy nedělají. Třeba Sony u A65, výborná ale nízká zrcadlovka bez možnosti gripu. A další značky.... Když si třeba vzpomenu na výtečnou Minoltu Dynax7 s gripem, to byla nádhera..masivní tělo do ruky..

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    26.11.2013 07:56

    Určitě výborný přístroj, díky za recenzi. Otázkou ovšem je, jestli stojí za téměř dvojnásobnou cenu oproti E-M5, který je také výtečný...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    27.11.2013 07:40

    bohužel porovnání s E-M5 nemám.

  • Jiří Fišer
    Jiří Fišer
    09.12.2013 18:45

    Měl jsem tuhle hračku pár dní půjčenou, takže jsem si článek se zájmem přečetl, ale za sebe musím říct,že jsem tento Olympus rád a bez náznaku pokušení vracel.Článek je napsaný pěkně, s mnohým se dá souhlasit, ale závěr srovnání tohoto přístroje se zrcadlovkou 24MPix je podle mého úplně mimo.... Nevím s jakou zrcadlovkou bylo srovnáváno, ale obrazový výstup z Olympusu je už z logiky věci (rozměr čipu) nepřehlédnutelně horší. Komu se nechce tahat s těžkou technikou, tomu tento Olympus asi dobře poslouží, ale domnívám se že stejné kvality výstupu lze dosáhnout i s přístrojem s méně opudivou cenou. Komu jde v prvé řadě o kvalitu výstupu, ten bude i nadále rád tahat svoje vybavení; já jsem měl možnost porovnávat se svým Canonem 6D , resp. 7D a rád u nich zůstanu. Tvrzení, že se jedná o první kompakt který překonal zrcadlovku, pokládám za naprosto scestné.

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    10.12.2013 09:30

    Mám E-M5 a nepřehlédnutelný rozdíl v kvalitě výstupu mezi tímhle m4/3 čipem a APSC tedy rozhodně nevidím. S FF srovnání nemám, ale žádnou tragédii bych taky nečekal. Naopak, souhlasím s Čárlím, že kvalita výstupu je výborná.
    Mám pocit, že menší velikost m4/3 čipu a díky tomu horší kvalita výstupu je taková s oblibou omílané mantra na všech možných diskuzních fórech, která ale už zdaleka není pravda. Samozřejmě se nebavím o srovnání HO u m4/3 a u většího čipu...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse