Novinky v Zoner Photo Studio 15

Zoner nedávno představil novou verzi svého univerzálního programu na správu a úpravy fotografií – Zoner Photo Studio 15. V článku se podíváme na novinky které přináší. Těch velkých sice není mnoho, o to užitečnější ale mohou být. Vyplatí se upgradovat?

Tilt-shift

Nástroj který se sice jmenuje jako jeden druh objektivů, nemá s nimi ale moc společného. V podstatě jde o nástroj k vytváření efektu miniatury (simulování hloubky ostrosti) známého z fotoaparátů. V jednom pruhu zůstane snímek ostrý a na obě strany se čím dál tím víc rozostřuje. Ovšem nad veškerým nastavením máte plnou kontrolu – můžete určit kde a jak bude natočená ostrost, jak široká bude, jak rychlá a výrazná bude neostrost. Efektu miniatury přispívá možnost zvýšit světlost a saturaci. Zajímavým vylepšením je nastavení odlesků – světlých koleček v neostrosti simulujících bokeh objektivu.

nastavení nástroje tilt-shift

Tilt-shift efekt nastavíte v bočním panelu a následně úpravu potvrdíte. Bohužel se na rozdíl od třeba přechodového filtru nechová jako dočasná vrstva, a tak nemůžete extra maskovat některá místa. Naopak výhodou je, že tilt-shift efekt můžete zahrnout do hromadného filtru a nebo přes správce použít na více fotografií najednou.

původní vlak vlak s efektem miniatury - nástroj tilt-shift

Vložení tvaru

Nečekejte vektorovou grafiku. Jednoduše si v nastavení tohoto nástroje vyberete, jaký tvar chcete vložit a namalujete ho – do dočasné vrstvy. Dodatečně tvaru změníte parametry: bravu, linku, rozměry a protože se jedná o dočasnou vrstvu také krytí, režim, efekty dočasné vrstvy jako třeba stín a můžete i maskovat. Když jste spokojení, potvrdíte úpravu čímž dočasnou vrstvu sloučíte. Teprve pak můžete vkládat další tvar a původní je již nedílnou součástí rastrového obrazu. Na tvorbu komiksů je ale Zoner ideální.

nastavení nástroje pro vložení tvaru

Mapování tonality (HDR)

V tvorbě HDR mapováním tonality přibyla volba mezi jasovou a kontrastní metodou. Ve starším Zoneru byla jen jasová metoda. Kontrastní je… jiná. Těžko popsat efekt, protože mapování tonality velmi závisí na použité fotografii a nastavení. Kontrastní metoda ale není tak lokální jako jasová, úprava je tak v globálu trochu citlivější a nesklouzává tolik k omalovánkám – pokud samozřejmě nenastavíte krajní hodnoty. Níže ukázkový výřez právě v krajním nastavení pro ukázku rozdílu metod:

HDR mapováním tonality - jasové (výřez) HDR mapováním tonality - kontrastní (výřez)

Co se týče zrychlení generování HDR pomocí výpočtů na grafické kartě, na svém notebooku jsem stopkami měřitelné zrychlení nepozoroval. Záleží ale také na výkonnosti grafické karty a mobilní Nvidia 9300M není žádný rychlík.

Další změny

Další změny jsou spíše drobné. Například úprava expozice má jinou (lépe fungující) podobu – převzatou z bočního panelu, nebo retušovací štětec a klonovací razítko, které ukazuje nabranou oblast i když zrovna nemalujete. Zajímavé může být pro někoho vytváření 3D fotografií, které nyní kromě anaglyfů ukládá také snímky vedle sebe (pro šilhání) nebo v MPO souboru pro 3D televize. Změnou která se netýká úpravy fotografií, ale spíše případů kdy fotografie upravit nejdou, je integrace kontaktního formuláře technické podpory. Najdete ho v menu nápovědy.

když se nedaří, nepropadejte panice, kontaktujte technickou podporu

Vyplatí se upgrade na Zoner 15?

Mohu říci jen svůj osobní názor, který nechci nikomu vnucovat. Je již několik let stejný. Z verze 14 na 15 za plnou cenu bych neaktualizoval, ovšem za mezigenerační upgrade dáte jen 799kč, což vlastně při během dvou upgradů vyjde skoro stejně, jako kdybyste jeden vynechali. A za tuto cenu už se dá o aktualizaci uvažovat. Pokud máte stále Zoner 13, pak už vám nová verze nabídne dost zlepšení a nový Zoner 15 zakoupíte ve verzi PRO (o Home ani neuvažujte) upgradem ze starších verzí za 1299kč. Zcela nová licence Zoner 15 stojí 1499kč. Každopádně Zoner 15 je zase o trochu přívětivější a lépe vás provede celým procesem zpracování fotografií (množné číslo) od připojení fotoaparátu po publikaci.

vytvořeno v ZPS 15

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taffey
    Taffey
    27.10.2012 13:06

    Vedle Fotošop a Lightroomů frčím léta i v Zoneru. Ze všech uvedených je Zoner daleko nejlepší na správu portfolia, například. V tom nemá konkurenci, netrumfne ho ani Fotošopa, byť s Bridge. V Zoneru je všechno na jedno kliknutí, pohromadě, logika a z toho pramenící uživatelská přívětivost je u něj opravdu prvotřídní. Tí to ale, všechno, končí. Napčříklad tonální úpravy jsou v Zoneru téměř nepoužitelné, takové ty hlášky typu zesvětli nebo ztmav, tak s tím si mohou jít tvůrci leda chcuhnout na sklo. Ve verzi 15 se objevila, v sekci editace, napravo od fotky, nabídka předdefinovaných filtrů, jako například polaroid, černobílá, deštivý den a podobně, které, počítám spousta lidí využije pro úpravu fílingu fotky a já nejsem vůbec proti. Co je ale, na těchto filtrech mizerné, je, že jsou napevno dané. Autoři se, zřejmě, nechali inspirovat sadami plugínů s podobnou tématikou od firmy Nik Software, konkrétně sadou Color Efex Pro, kde je, těchto filtrů daleko více ale cvo hlavně, jsou volně seřizovatelné, tedy přímo při práci s nimi lze jejich parametry libovolně nastavovat a dosahovat tak naprosto dokonalých a přesných výsledků. především oceňuji velkou variabilitu nastavení při práci s kontrasty všeho druhu. To Zoner neumí a pravdu povediac to neumí ani Fotošopa nebo Lightroom. Do všech tří softwérů ale lze NIK plugíny velmi snadno zamontovat a používat je bez omezení. Celkově bych řekl, že se zoner ani nesnaží stále lépe pomoci fotografům, ale že se stále víc a víc podbízí různým kýčařům, byť nikdo nikoho do používání různcýh "kurvítek" fotek, nenutí. V podstatě bych řekl, že by mi výrazně víc vyhovovalo, kdyby se tvůrci Zonera snažili udělat něco s přesností nastavování kontrastu, jasu a podobných parametrů. Celkově je, sice Zoner dost daleko za Fotošopou, ale je jednoduchý, není drahý a pro drtivou většinu fotografující veřejnosti bude stačit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram