Novinky v Zoner Photo Studio 15

Zoner nedávno představil novou verzi svého univerzálního programu na správu a úpravy fotografií – Zoner Photo Studio 15. V článku se podíváme na novinky které přináší. Těch velkých sice není mnoho, o to užitečnější ale mohou být. Vyplatí se upgradovat?

Zoner vydává novou verzi Zoner Photo Studio každý podzim. Při tomto tempu a při tom, jak je již nyní Zoner nabitý funkcemi, není vůbec snadné pokaždé přidat něco podstatného. Posledních pár let už jsou změny natolik „malé“, že se ani nevyplatí přejít na novější verzi – spíš až na tu přespříští. Změní to patnáctka?

Novinka rozhodně nabízí několik zajímavých vylepšení. Ve stručnosti: Modul pro import, funkci pro zálohování a zálohu originálních fotek, panel pro rychlé úpravy a filtry, nový „tilt-shift“ nástroj a nástroj pro vkládání tvarů. Drobností je pak možnost jednoduchého hledání fotografií přímo ve správci a několik kosmetických vylepšení starších nástrojů. Funkcí příjemnou, kterou ale ne každý využije, je možnost úpravy fotografií již nahraných na galerii Zonerama.

Po technické stránce Zoner zapracoval na rychlosti – hlavně již v minulé verzi využívaná grafická karta nyní počítá více filtrů, například nový Tilt-shift a nebo HDR.

Nový modul Import

Nového modulu Import si všimnete okamžitě. Značený fialovou je umístěn na levé straně od Správce. Samotná funkce importu není nic nového a byla již v minulých verzích Zoneru, ovšem byla zahrabána v menu a její použití předpokládalo, že se proklikáte několika okny. Nyní je vše přehledně na jednom místě.

Jakmile přepnete do modulu Import, začne Zoner načítat obsah připojeného fotoaparátu (nebo libovolného externího média). Fotografie zatím nikam nestahuje, jen dělá přehled. Samozřejmě si můžete vybrat zdrojové zařízení ze kterého chcete importovat a cílovou složku pro kopie. Zoner lze nastavit aby startoval import automaticky po připojení fotoaparátu. V cílové složce se vytvoří pro fotografie adresářová struktura, kterou si volíte pomocí formátovacího řetězce. Není to nic složitého a vaše snímky mohou být hned zatříděné podle data vyfocení. Zároveň modul Import zobrazuje náhled, jak budou výsledné složky vypadat. Kteroukoli z nich můžete odškrtnout, vyřadit z importu, a mezi náhledy snímků se odznačí příslušné fotky – funguje to i obráceně. Jednoduché a intuitivní. Import má také několik dalších možností, které se hodí. Například vykopírování „zálohy“, což je vytvoření ještě jedné kopie importovaných snímků jinde na PC, otáčení obrázků podle EXIF (fotoaparáty ukládají do EXIF jestli je fotografie na výšku), přidání autora a copyrightu a možnost nekopírovat fotografie, které již byly se stejným nastavením importovány dříve. Potěší u Zoneru obvyklá možnost i více nastavení importu uložit pro další použití.

nový modul Import

Zálohování fotografií

Bezpečnosti fotografií napomohou hned dvě nové funkce Zoneru 15. Záloha originální fotografie a synchronizace složek. Zálohu originálu můžete provádět i ručně, ale lákavá je možnost automatické. Pokud v nastavení automatickou zálohu originálu povolíte, od každé fotografie kterou upravíte a uložíte pod původním názvem (Uložit) si Zoner zkopíruje původní ještě neupravený snímek do své složky (ve výchozím nastavení na systémovém disku v uživatelských složkách). Ve správci je pak taková fotografie označena malou šipkou a dvojklikem ji nahradíte originálem. Bohužel tato záloha není nijak omezena a pokud hodně upravujete, může se vám zaplnit celý systémový disk – zvlášť pokud upravujete fotografie s vysokým rozlišením. Zálohy lze i smazat, ale jen všechny najednou.

záloha originálu

Synchronizace složek je funkce, která mi osobně přijde velmi užitečná. V podstatě řeší zálohování fotografií na externí disky bez nutnosti nějaké další aplikace. Vyberete si zdrojovou a cílovou složku, Zoner porovná jejich obsah a synchronizuje je jednou ze tří metod. Na výběr je „symetrická“, kdy budou nové soubory kopírovány oběma směry, „Asymetrická“ při které se nové soubory kopírují jen do cílové složky – to je ideální pro aktualizaci zálohy o nové snímky, a „Asymetrická s mazáním“ která v záloze smaže vše co není v aktuálně zálohované složce – pro přemazání starých záloh.

Funkce porovnání složek vám ještě před samotnou synchronizací ukáže, v čem se složky liší – co tedy synchronizace změní. Zoner se orientuje podle názvu souborů a data jejich změny. Když jsem synchronizaci zkoušel na síťový disk, narazil jsem na drobnou chybku. Srovnání provedené ihned po synchronizaci ukazovalo že se některé fotografie liší datem změny. Nic kritického, ale znepříjemňuje to život, protože si pak nemůžete být úplně jistí, že záloha proběhla jak měla.

synchronizace synchronizace

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taffey
    Taffey
    27.10.2012 13:06

    Vedle Fotošop a Lightroomů frčím léta i v Zoneru. Ze všech uvedených je Zoner daleko nejlepší na správu portfolia, například. V tom nemá konkurenci, netrumfne ho ani Fotošopa, byť s Bridge. V Zoneru je všechno na jedno kliknutí, pohromadě, logika a z toho pramenící uživatelská přívětivost je u něj opravdu prvotřídní. Tí to ale, všechno, končí. Napčříklad tonální úpravy jsou v Zoneru téměř nepoužitelné, takové ty hlášky typu zesvětli nebo ztmav, tak s tím si mohou jít tvůrci leda chcuhnout na sklo. Ve verzi 15 se objevila, v sekci editace, napravo od fotky, nabídka předdefinovaných filtrů, jako například polaroid, černobílá, deštivý den a podobně, které, počítám spousta lidí využije pro úpravu fílingu fotky a já nejsem vůbec proti. Co je ale, na těchto filtrech mizerné, je, že jsou napevno dané. Autoři se, zřejmě, nechali inspirovat sadami plugínů s podobnou tématikou od firmy Nik Software, konkrétně sadou Color Efex Pro, kde je, těchto filtrů daleko více ale cvo hlavně, jsou volně seřizovatelné, tedy přímo při práci s nimi lze jejich parametry libovolně nastavovat a dosahovat tak naprosto dokonalých a přesných výsledků. především oceňuji velkou variabilitu nastavení při práci s kontrasty všeho druhu. To Zoner neumí a pravdu povediac to neumí ani Fotošopa nebo Lightroom. Do všech tří softwérů ale lze NIK plugíny velmi snadno zamontovat a používat je bez omezení. Celkově bych řekl, že se zoner ani nesnaží stále lépe pomoci fotografům, ale že se stále víc a víc podbízí různým kýčařům, byť nikdo nikoho do používání různcýh "kurvítek" fotek, nenutí. V podstatě bych řekl, že by mi výrazně víc vyhovovalo, kdyby se tvůrci Zonera snažili udělat něco s přesností nastavování kontrastu, jasu a podobných parametrů. Celkově je, sice Zoner dost daleko za Fotošopou, ale je jednoduchý, není drahý a pro drtivou většinu fotografující veřejnosti bude stačit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram