Olympus přichází na trh s kompaktním fotoaparátem kapesních rozměrů, který má však výjimečnou světelnost objektivu. Je jím Olympus XZ-1. Podívejte se na reálné snímky.

Základní technické parametry aparátu Olympus XZ-1

Olympus XZ-1 Olympus XZ-1
Velikost čipu 1/1,63” (CCD) / 10 Mpx (efektivně)
Objektiv 6 – 24 mm (ekvivalent 35mm filmu: 28 – 112 mm)
Základní clonové číslo f/1,8(W) – f/2,5(T)
Závěrka 16 minut (bulb) – 1/2000 s (podle režimu).
Vyvážení bílé Včetně uživatelského v mezích 2 000 – 14 000 K
Manuální ostření Ano
Hmotnost / rozměry 290 g (včetně baterie, karty a popruhu)/ 110,6×64,8×42,3 mm

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Olympus.

Mezi výkonnými kompakty s plně manuálním ovládáním na serveru FotoAparát.cz najdete:
Canon PowerShot G12
Canon PowerShot S95
Nikon P7000
Panasonic Lumix DMC-LX5
Samsung EX1

Olympus XZ-1 Horní strana
Zadní strana Konektory

Tělo a ovládání aparátu

Tělo Olympusu XZ-1 vidíte na přiložených snímcích. K ovládání je třeba použít otočný kroužek kolem objektivu. Funguje skvěle, až na to, že se nejprve ukáže aktuální hodnota nastavení (aktivuje se její zobrazení) a teprve při dalším pootočení se nastaví nová. Otočný volič kolem tlačítka Set se ovládá špatně. Je obtížně čitelný – prospělo by mu výraznější vroubkování. Naštěstí je kompletně zastupitelný pozicemi „do stran“. Nemohl jsem si zvyknout na přepínání režimu ostření – makro, standardní, manuální. Nejprve je třeba stisknout volbu „vlevo“ (ikonka kytičky), ta ovšem aktivuje výběr zaostřovacího bodu, pak stisknout Info (což hezky ukáže nápověda na displeji) a teprve pak vybrat režim ostření. Nicméně v tomhle se dá zvyknout skoro na všechno.

Umístění baterie a karty S vysunutým bleskem

Ovšem výborné jsou provozní časy. Start fotoaparátu je bezproblémový, žádné nepříjemné čekání se nekoná. K tomu přispívá i krytka, kterou není třeba sundávat. Upadne sama. Také reakce na stisk spouště a rychlost ostření je mírně nadstandardní.

Konektor pro příslušenství (hledáček, mikrofon)

CCD, LCD, EVF

CCD má rozměr 1/1,63" a počet efektivních pixelů je cca 10 milionů. Tady je třeba zdůraznit, že evidentně končí honba za megapixely. OLED displej o úhlopříčce 3" má nadstandardní rozlišení 610 tisíc bodů. Obraz na tomto LCD snese velmi vysoké nároky, je velmi dobrý. Hledáček lze dokoupit (elektronický).

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje relativně malým zoomem s rozsahem 28 mm – 120 mm (ekv. 35 mm). Ovšem jeho základní výhodou je světelnost. Minimální začíná na hodnotě f/1,8 a končí na hodnotě f/2,5. Nejvyšší clonové číslo je standardních f/8, které lze pro snížení světla prošlého objektivem doplnit ND filtrem.
Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si při focení pomáhá dobře fungujícím přisvícením. Ostření v super makrorežimu je možné od objektivu (0 cm).

Funkce dostupné u aparátu

LCD v režimu snímání Nastavení
Menu Další nastavení

Jde o jak plně automatický fotoaparát, tak o aparát s plně manuální expozicí. Také najdeme řadu scénických režimů (18, včetně automatického snímání panoramat). Zajímavé mohou být režimy Art (6 druhů), či snímání s frekvencí 7 sn./s (nižší rozlišení). Pro maximální využití je možné ukládat data ve formátu RAW.

ART režimy Scénické režimy

Možnosti Menu a Nastavení fotoaparátu naleznete na přiložených snímcích nebo na stránkách Olympus.

Video

Heslovitě: AVI, stereo při použití externího mikrofonu jinakmono, HD (1280×720/30fps), včetně optického zoomu. Maximální délka záznamu je omezena na 7 mint v HD rozlišení a 14 minut ve VGA rozlišení. Při natáčení videa nelze současně exponovat, přestože má video vlastní tlačítko záznamu. Ukázkové video (za špatných světelných podmínek) najdete zde.

Prohlížení snímků

LCD při přehrávání Menu v režimu prohlížení

Po přepnutí do režimu prohlížení lze volit množství informací pomocí tlačítka Info včetně histogramu. Při prohlížení lze například odstranit červené oči, prosvětlit stíny, obrázek oříznout či provádět barevné úpravy.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel Kolárik 1
    Pavel Kolárik 1
    28.02.2011 18:11

    Skvelý foťáčik, určite sa vyrovná Canon Powershot S 95 a možno aj Nikon kompakt najnovšej triede.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    01.03.2011 07:43

    Já musím říct - jestli už nemám špatný oči, že rozdíl v kresbě střechy mezi ISO 100 a ISO 200 je tak markantní, že potvrzuje, že i 10MPix je pro tento rozměr čipu hrozně moc - optimum, které bude mít ještě kresbu na ISO 200 je asi někde kolem 5-6 MPix.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    01.03.2011 12:29

    Jelikož tentokrát se Zinedim dost souhlasím, tak bych měl jednu prosbu na autora recenze.
    Petře, vím že je to práce navíc, ale nemohl bys prosím u přístrojů s podporou RAW udělat ten sloupeček s porovnáním ISO vždy i pomocí konverze RAW třeba v ACR nebo LR s nějakým "holým" nastavením? Už jsem to psal tuším u G12, ale mám opravdu reálnou zkušenost, že u kompaktů je velká ztráta detailů dána "žehlením" JPG, výsledek z RAW bývá minimálně o stupeň lepší (byť na laika může působit příliš "syrově"). Opravdu by bylo dobré u těchto top kompaktů s RAW testovat i jeho přínos - někdy to bude o ničem, ale občas to může přístroj naopak hodně posunout...

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    01.03.2011 14:17

    2Tomáš: Ano, pokusím se o to. Ale má to svá úskalí.

  • Peter Masař
    Peter Masař
    01.03.2011 16:11

    Možná to mělo nějaký důvod, ale nešlo fotit bílý fotoaparát na jiném pozadí než bílém? .-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram