V nedávné době uvedla Sony na trh, jak sama uvádí, novou generaci DSLR řady Alpha a to hned ve třech provedeních. Podle velikosti, rozlišení snímačů a několika dalších typických prvků známých z předchozí řady lze říci, že se jedná o pokračovatele dosavadních tří základních typů. Podívejme se na nejvyšší model z těchto tří a to Alphu A380.

Úvodem pár slov o všech třech modelech. Jedná se o tři nové DSLR s poněkud netypickým označením: Alpha A230, A330 a A380. Dle několika základních parametrů v nich lze vidět inovované dosavadní zrcadlovky Alpha A200, A300 a A350. Otázkou je, zda se jedná o rozšíření řady nebo o náhradu dosavadních typů, které se přestanou vyrábět.

Sony Alpha A230, A330, A380

Velmi zjednodušeně se dá říci, že A230 je základní nejnižší typ s 10Mpix čipem a pevným LCD, A330 vylepšený model s 10Mpix čipem, pevným LCD a funkcí Live View, a A380 nejvybavenější typ s 14Mpix, funkcí Live View a výklopným LCD. Stejně tak jako u předchozích je podobné menu a funkce. Všechny modely je možné připojit k jakémukoli HD Ready/Full HD televizoru a prohlédnout si fotografie na obrazovce ve velkém rozlišení. Novinkou u fotoaparátů Alpha je funkce BRAVIA Sync, která umožňuje prohlížení fotografií a ovládání dalších funkcí fotoaparátu pomocí dálkového ovladače televizoru. Další možností je vyjmout volitelnou paměťovou kartu Memory Stick a na ní přenést snímky do některého ze stále se rozšiřující řady Sony HD zařízení (notebooky VAIO, herní konzole PLAYSTATION 3, digitální fotorámečky a fototiskárny). Všechny nové modely jsou kompatibilní s kartami Memory Stick PRO Duo, PROHG Duo i kartami SD a SDHC.

Co se však výrazně změnilo je design zrcadlovek a způsob ovládání. Zde bude možná mnoho uživatelů překvapeno, někteří mile, někteří možná nemile. Osobně, pokud mohu říci, mě nový design příliš nenadchnul. Musím ale upozornit, že v oblasti designu je hodnocení opravdu velmi subjektivní a každému může vyhovovat něco jiného.

Základním prvkem, který vycházel ještě od Minolty, byla robustnost zrcadlovky, která společně s masivním madlem pro pravou ruku velmi dobře zajišťovala kvalitní a pevné držení zrcadlovky v ruce a zabraňovala náhodnému vyklouznutí. U A380 je design nový a řekl bych takový „japonský“ (nechci se tímto nijak dotknout japonského národa), nebo řekněme „dívčí“. Problémem, alespoň pro nás Evropany, je velikost této zrcadlovky, která sice není v základních rozměrech o mnoho menší, ale ve spojení s designem bude mít mnoho lidí problém s jejím pevným držením. Zvláště ti, kdo mají velké ruce. Já osobně mám ruce poměrně malé, a i mně se tato zrcadlovka drží s pocitem „držím malou dětskou hračku“. Z dřívějšího velkého madla zůstalo pouze malé poloviční torzo, o které se opřou už jen dva prsty, malíček „lítá“ pod fotoaparátem a palec se „tyčí“ nad přístrojem jak anténa starého mobilního telefonu.

U předchozích typů DSLR tento problém s výškou (a ta byla díky madlu větší) dokázal vyřešit přídavný vertikální grip. Bohužel u novinky A380 (a stejně tak A330 a A230) jsem žádnou zmínku o třeba i připravovaném vertikálním ovládání nenašel, a také pohled na spodní stranu fotoaparátu nenasvědčuje, že by se grip připravoval. Kromě stativového závitu zde nejsou žádné středící nebo připojovací prvky a dvířka bateriového krytu nevypadají, že by šla lehce demontovat.

Porovnání s předchozí A350

Na předchozích obrázcích je porovnání tvaru s předchozí A350. Na první pohled je patrný spíše hranatý design nové DSLR s mírným zaoblením boků přístroje. Madlo pro pravou ruku je vysoké pouze přes polovinu výšky přístroje a je výrazně užší a „odtažené“ od objektivu, takže lidé s velkými prsty sice nebudou mít problém dosáhnout mezi madlo a objektiv, ale na druhou stranu tělo ztrácí tu dobrou stabilitu, kdy bylo „zaseknuté“ na prstech a nehrozilo sklouznutí dolů. Rozepisovat se více o konstrukci je celkem zbytečné, bylo by to opakování již dříve napsaného, takže jen stručně. Základním materiálem je tvrzený plast s prvky z ocele a hliníku. Povrch má jemně zdrsněnou strukturu s matným provedením černé barvy, kterou doplňuje výrazné oranžové logo „Alpha“ a široký kovový kroužek bajonetu. Tělo má zdrsněný povrch na madle i na levé straně. Gumový proužek je také na pravé zadní straně pod palcem. Prostor nad bajonetem skrývá pouze soustavu zrcadel – typ pentamirror.

Chybí tlačítko vyklopení blesku, který se vyklápí automaticky. Stejně jako u předchozích DSLR, zůstal na horní části pouze jeden kruhový ovladač na levé straně. Tlačítko přepínání AF/MF je opět tradičně vpředu pod objektivem. Tlačítka na horní i zadní straně mají lehce kulový design a jsou mírně utopená, což může některým uživatelům působit problémy při jejich spínání. Kvůli zvětšení LCD bylo rozložení ovládacích prvků přepracováno a zároveň byl snížen jejich počet. Také zmizel zadní volič ostřicích bodů (škoda) a nahradil ho volič funkce blesku, displeje, ISO… tento volič je známý z kompaktů Sony a na zrcadlovce mi osobně moc nesedí. Zůstalo tlačítko menu, koše, prohlížení snímků a funkce Fn.

Orientaci vám ulehčí také nové rozhraní na přehledném 2,7" LCD displeji.

Krytka baterie je ve spodní části a podobně propracovaná jsou i dvířka na levém boku, pod kterými se schovává slot pro Memory Stick a SD kartu, USB a HDMI konektor.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Seemann
    Martin Seemann
    29.09.2009 21:23

    Vlastním A300 čo je vlastne chudobnejšia verzia A350.. a to, že má 10mega a nejaké drobnôstky chýbajú...
    Ale ako som tak dočítal.. tak som zistil, že vlastním lepšiu verziu jak táto novinka :D.. Používam objektív Sigma 17-70 a šum pri ISO400?? nehrozí. Vývojári zo Sony aspon ohladne týchto zrkadloviek sa vzdialili od reality zabojovať na trhu hlavne medzi Nikonmi a Canonmi..Nech sa nehnevajú ale aby batéria vydržala tak málo?? aby som sa trápil pri prepínaní blesku?? hladáčik menší ako pri A200?? nemožnosť použiť grip?? V podstate nič čo by ma pritiahlo tohto drobca kúpiť.. A vlastne začo sa táto zrkadlovka drží?? Som človek vlastniaci malé ruky, ale A300 mi sadla ideálne do ruky.. no tu by som už fakt riešil nejaký ultrazoom od Panasonicu, tie majú pohodlnejšie držanie... Skrátka dakujem za super recenziu, budem rád, že môžem odporučiť všetkým naokolo nekupovať túto mašinku, a ked budú mať chuť začať so Sony, tak jedine s A300 a A350... Tie sa dajú zohnať cez bazár, ako tovar so zárukou, aj za polovičnú cenu oproti tomuto dizajnérskemu nepodarku... MS

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    29.09.2009 21:31

    Taffey:.. tvá D7D je stále o třídu výš, než tyhle bakelity ... vůbec se to nedá srovnat ... a to nemluvím o své Sony A700 ... kdo chce kvalitu, tak jí za 17000,- nemůže očekávat ...
    čárlí uvedl, že se jedná o dslr pro začátečníky, tak bych zůstal přitom, i když asi stará A200 na tom byla jistě podstatně lépe, co se týče obrazové kvality a šumu ..
    Petr

  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    30.09.2009 00:22

    petr lavicka a taffey..stale vam trocha nerozumiem..vsak ked mam jeden monitor par rokov a nestriedam monitori ako ponozky tak mam aku taku predstavu ako kresli ktore sklo a to z jednoducheho dovodu..mam vlastne skla, niektore slusne L rady (to hovorim ako priklad) a vidim na svojom monitore ako tie skla kreslia..dajme tomu ze spickovo...fotky mas vytlacene a vies si ich porovnat ako vyzeraju v skutocnosti a ako na tvojom monitore, cize ked uvidis na tom svojom monitore inu fotku trebars z tohoto sony tak si asi vies domysliet ako to bude vyzerat na papiery alebo ako to sklo kresli v porovnani s tvojim L sklom..vsak hadam nie ste slepi aby ste nevideli rozdiel uz na monitore..podla mna obycajny clovek predsa dokaze rozoznat ine farby, inu ostrost, vady ako vinetacia, neostrost v rohoch atd..ked striedate monitori ako gate tak sa nie je co divit ze nemate jasno...mne skusobne fotky pvoedia 95 percent informacii co potrebujem bez toho ze by som si o skle precital co i len jednu mudrost...

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    01.10.2009 08:49

    Mně se nelíbí ten pouťový vzhled... připomíná mi to šílené kreace výrobců mini hi-fi věží z nedávné doby.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 14:35

    omlouvám se že odpovídám až teď:

    Tlačítko náhledu hloubky ostrosti není.
    A550 mám objednanou, snad tento měsíc bude, zatím není.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 14:57

    Petr Lavička: porovnání s předchozí A350 je asi tak že je to napůl, něco vylepšili (konstrukci) a něco zase zhoršili (ovládání, velikost). nový setový DT 18-55 je naprosto suprový a předchozí, nebo řekněme dosavadní DT 18-70 se mu nemůže rovnat. je výrazně ostřejší až do rohů a chromatickou vadu má v rozích opravdu jen minimální nebo žádnou.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:01

    kvalita snímku od samotné DSLR A380 je shodná jako u A350.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:07

    Tafey: není to žádný příkaz, spíše moje nepozornost že jsem na závěr umístil fotografie, které jsou shodou okolností focené na ISO 200. Koukal jsem na různé úhly pohledu, náměty, ohniska a ISO mi "uteklo"..
    jako majiteli Minolty jsi si odpověděl sám, přineslo by ti to asi "jen" těch 14Mpix. Ovládání přesunuté z čudlíků do MENU tě osobně jistě nenadchne.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:11

    zkusím ještě "přehrabat" počítač jestli najdu fotku z A350 třeba s tamronem 90mm a fotku s tímto objektivem s A380.
    jinak šum je u těchto nejzákladnějších DSLR (do A380) opravdu trochu nedokonalost, kde konkurence třeba Nikonu je opravdu dále.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:21

    Martin Seemann, Petr Štefek: ano, pokud to porovnávám se svojí A200, tak bych neměnil. Pokud celá nová řada je taková, takže A230,A330 a A380, tak mají horší šum, menší výdrž baterie, nemožnost gripu a menší hledáček. Proto považuji tuto řadu jako jakési (možná už moc podrobné) rozšíření řady A200,A300 a A350, rozhodně ne jako náhradu. Jsou to přístroje pro začátečníky a nebo lidi co chtějí co nejvíce automatické malé přístroje typu zrcadlovka. Kdo má A200 za 8000kč, nemá smysl kupovat A230, a ani A380 za 17000kč, přínos mu těch 4MPix navíc nedá. Pokud je tato řada opravdu míněna jako náhrada za A200,A300 a A350 pak je to jak jsem psal na začátku, a nazval to "japonský" pohled, který mnohý evropan nechápe.. nám nevadí pořádná DSLR do ruky, a tlačítka pro ruční ovládání jednotlivých funkcí. Ale až čas ukáže jestli tímto Sony šlápla dobře nebo vedle...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:30

    přijde mi že Sony trochu experimentuje a zároveň se snaží zlevnit výrobu. Několik prvků a tlačítek na těchto DSLR je převzato od kompaktů. Tak trochu mi to připadá že Sony chce třídu DSLR a kompaktů přiblížit co nejvíce k sobě. takonec asi bude třída kompaktů typu plochý "mobil", pak jakási malá, hodně automatická DSLR pro širší veřejnost, a pak třída nejvyšších DSLR typu A900. Bohužel pro evropský trh, nebo český trh a skupinu nadšených poloprofíků / amaterských profíků, to asi nebude. DSLR typu A900 s "českou" nesmyslnou cenou okolo 60-70 tisíc bude pro ně víceméně neprodejná, a o ty "PlnoAutomatickéZrcadlovky" nebude mnoho zájem.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:36

    když vezmu že se dá/dala koupit A200 v ceně 7900kč + neoriginální grip s IR spouští za 1700kč + druhou baterii za 550kč, tak je to pořád za 10 tisíc celkem a máte kvalitní DSLR.

  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    02.10.2009 01:02

    to taffey:
    Taky mam doma sedmicku a rozhodne bych za tenhle nemenil. Co si ale troufam rict, ze by Ti prinesl tenhle bakelitak lepsiho bude stoprocentne rychlejsi a dotazenejsi AF, kterej je u 7D fakt pruser.
    Vsadil bych i na vetsi dynamickej rozsah, kterej je mnohonasobne dulezitejsi nez naky priblbly megapixely (na A700 mam nastaveno 6 mpix, pac jinak je ten objem dat pro me neunosnej).

    Jinak ale souhlas, do tohohle kindervejce bych nesel ani nahodou... :)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 08:05

    tohle "kindervejce" patří do skupiny základních DSLR pro nejnovější uživatele co přecházejí z kompaktů. Proto třeba i to zobrazování informací co která funkce znamená. Porovnávat to s Dynax 7D nebo A700 není košér, protože to je jiná třída. však také D7D a A700 stály jako novinky 40tisíc. tenhle nejvyšší typ z těch nejnižších (jsem se trochu zamotal) stojí 17000Kč. porovnávat můžeme tak maximálně s dynax 5D nebo A100, a nebo přímo s řadou A200,A300 a A350. a k tomu už jsem svůj názor vyjádřil.

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    02.10.2009 09:29

    Jsem z testu dost na rozpacích, nebo respektive z testovaného foťáku. Mám z toho pocit, že se Sony snaží definitivně vymanit z dědictví Minolty, která i v Soňácích pořád byla trochu vidět. Bohužel se ale nevydala tou nejlepší cestou. Zaráží mě srovnávání nové A380 se starší A200, která i přes to, že je vlastně nižší třída ze srovnání pořád v mnoha ohledech vychází lépe. Úsměvná mi přijde i cena 17000... já v akci koupil A700 za 18000, ale uznávám, že ten model už taky má trochu vousy :-).

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 09:55

    to že asi Sony chce dát DSLR novou tvář je zřejmé, s tím s tebou souhlasím, i to že zatím jsme z výsledeku spíše rozpačití. A200 není jiná třída jak A380. osobně si myslím že všechny, to jest dosavadní A200,A300,A350 a stejně tak nové A230,A330,A380 patří do stejné základní řady. Vzájemně se od sebe liší jen drobnostmi (výklopné LCD, o něco více pixelů...) střední třída je A700 a nejvyšší je A900. Novinky A500 a A550 jsou někde mezi základní a střední.

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    02.10.2009 10:05

    Čárlí: souhlas, bylo to spíš myšleno tak, že A200 je přece jen o něco málo níž než A350, potažmo A380. Netvrdím, že je to úplně jiná třída, jako třeba A200 a A700. Na A500 a A550 jsem opravdu zvědavej...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 10:11

    no já osobně taky, ale jen mám pocit že se to od A380 bude lišit poměrně málo... včera jsem si srovnával všechny DSLR sony dle schopností, funkcí a tak, a opravdu jsou tři skupiny, A900+A850 pak A700 a pak vše ostatní....

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    02.10.2009 10:15

    Souhlasím s Čárlím ve věci trendů Sony dělení foto přístrojů na tři skupiny. Více méně to kopíruje situaci v kamerách - tři cenové hladiny, mezi nimi poněkud velký rozdíl odpovídajíci technickému provedení a cílové skupině zákazníků.
    Vždy se dobře bavím, jak se z 7D dělá úplná modla dokonalosti, kde se zdůrazňuje velké množství přímých voleb. Ruku na srdce, co potřebujete rychle a stále přímo nastavovat ? ISO, režim focení (90% A), clonu, AV korekce, občas "samospoušť". Zbytek máte stejně nastaven dle svých zvyklostí a stejně s tím nehýbáte, jak je rok dlouhý. Je to jistě přitaženo za vlasy, ale v podstatě to tak je.
    Taky nechápu takové to zásadní odsuzování plastového těla. Chcete to mít levné, ale magneziové? Na druhou stranu plasty v mnoha odvětvích válcují ve svých vlastnostech kovy.
    Z mého pohledu je důležité, zda se obecně posouvá vývoj kupředu v dynamickém rozsahu a šumu ve vztahu k nabízeným pixelům snímače.
    Tak jsem zvědav, jak dopadne 550 v Čárlího testu

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 10:19

    když třeba začala A200,A300,A350 tak jsem si říkal že je to vlastně jedna DSLR s drobnými rozdíly a čekal jsem, že jako první skončí A300, což se už stalo. neměla co nabídnout. A200 nabízela nízkou cenu při zachování všech funkcí, A350 zase výklopný LCD ve spojení s rozlišením 14MPix. stejně tak dopadne i A330. to je selekce.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (36)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram