Konečně jsme se dočkali. Olympus E-3, nástupce profesionálního E-1, je zde. Olympus E-3 je momentálně nejrychlejší digitální zrcadlovkou na světě a jistě osloví fotografy svojí kvalitou zpracování i technickými vlastnostmi.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-3 s bleskem a při makrosnímcích.

ISO Vestavěný blesk
Struktura Makro 1
Makro Makro
Stabilizace Černobíle
Krajina Noční snímek
Reportáž Interier
Noc - krajina Blesk

Závěr

Nový profesionální fotoaparát OLYMPUS E-3 byl fotografickou veřejností dlouho očekáván. Svými kvalitami se řadí mezi špičku ve své třídě. Svojí pozici na trhu nebude mít lehkou. Jeho hlavní argumenty – robustnost, vodě a prachu odolná konstrukce, stabilizace a rychlost jej předurčují k použití v reportážní fotografii. Díky živému náhledu, otočnému displeji a šumovému filtru je vynikající jak pro makro, tak pro fotografii přírody a podvodní fotografii . Bez větších problémů však zvládne i většinu dalších fotografických pra­cí.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení, barva, šum Cena
Přehledné ovládání, USB 2.2 rozhraní
Šumový filtr, kvalitní stabilizace
Velký hledáček, otočný displej, živý náhled
Konstrukce těla, ultrazvukové čištění senzoru

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • cc355
    cc355
    13.01.2008 18:56

    Myslim si, že na focení makra např. se Sigmou 150mm/2,8 je to úplně nejlepší. Monitor se dá vyklopit a nemusí se ležet někde v blátě. taky crop 2x.... prostě 300mm se světelností 2,8...to nemá žádný jiný objektiv..(možná nikor 200mm + crop 1,5 = 300mm), ale světelnost je 4. Kvalita fotek (makro) je parádní viz. Rodriges...,na krajinky to asi nebude pro cenu originálních širokáčů, ale na to makro...bomba.:-) Pěkný večer

  • Radek Klimeš
    Radek Klimeš
    14.01.2008 18:19

    Autor clanku by mel byt trosku objektivni. Tohle ze je nejrychlejsi fotak na svete? A v ce? V padu ze stolu?

  • Marek Bubník
    Marek Bubník
    19.01.2008 01:03

    Tahle diskuse mi fakt nedá:
    Fotím na E1 pár let a komerčně, čili profesionálně (platí mi za to, a mám živnost)
    E3 je naprosto výborná idea, a věřím, že to hodně lidí s.r. :)
    Bohužel, české vlastnosti, mezi které pratří i závist a předsudky, mají v této diskusi opět zelenou, jak tak na to koukám.
    Běžte raději fotit :)

  • Zbyněk Buřival
    Zbyněk Buřival
    20.01.2008 00:14

    Koukám hejno odborníků zase promluvilo... Tato recenze se bohužel zcela nepovedla, nicméně např. na digineffu je lepší. Co mě zajímá je odolnost těla, poměr cena/výkon, rozumný skla a ne nějaké pseudoproblémy typu formát 4:3 nebo šum na iso1200.

    Zcela "neschopná" společnost jako Olympus jako první zavedla ultrazvukové čištění snímače a živý náhled. Nejúžasnější a nejskvělejší Canon a Nikon to svižně obšlehli a rovnou se pod tím objevilo "nové", "převratné" a "revoluční". E-3 prohraje v šumu na vysoké iso (pochopitelně), naopak zcela bez debaty konkurenci 40D a D300 rozdrtí v kvalitě ultrazvukového čištění a vodotěsnosti (ano vodotěsnosti, nikoliv odolnosti proti stříkající vodě). Stabilizovaný čip taky neurazí.
    Co se ceny týče, tak E-3 je hodně nový foťák, za půl roku bude cena taky jinde. Už těď vyjde set E-3 7-14, 12-60 a 50-200 zhruba nastejno jak 40D + 3 L-skla obdobného rozsahu od Canonu. Ano, Oly nemá FF foťák - otázka je kdo ho opravdu potřebuje? Kdo ze zdejších zavilých kritiků vlastní tělo dražší 70 tisíc? Moc ne, že?!

  • Jaroslav  Lazar
    Jaroslav Lazar
    14.03.2008 10:52

    Osobne soushlasim s "Basti", kdyz si vezmu co stoji 40D, je to v podstate to same, ale vlastne nesrovnatelne,,,k vyctu mala objektivu, chci rict ze ani Nikon, ani Canon nemaji takhle velky uceleny digitalni system, na ktery navic vyrabeji skla jini vyrobci napr. Sgma ci proslavena Leica, nehlede pres redukci pouzivat vyborna OM skla nebo jine pres redukci...Chyba ze nema kinofilmove pole....? Mozna...ale nikdy jsem to osobne nezaznamenal,,navic vsechny jejich objektivy jsou na to koncipovany, takze nedochazi k nejakym "divokym ohniskum" jako kdyz pouzijete 28-80 na napr. D200,haha. Skvelym prevodem 2x, da se dosahnout vynikajich vysledku . priklad..135/2.8 je razem 270/2.8 s vynikajicim obrazem,,,50/1.4 je 100/1.4. Pro me je olympus jasna volba, protoze spise pouzivam OM system, ale na E-1 hojne vyuzivam prave zminene objektivy, mejte se hezky....viva Oly......

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (309)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram