Fotoaparát.cz

Olympus E-3

Konečně jsme se dočkali. Olympus E-3, nástupce profesionálního E-1, je zde. Olympus E-3 je momentálně nejrychlejší digitální zrcadlovkou na světě a jistě osloví fotografy svojí kvalitou zpracování i technickými vlastnostmi.

Úvod

OLYMPUS E-3 OLYMPUS E-3

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-3 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Cena samotného těla by se měla pohybovat pod 45 tisíci Kč. K novému tělu se dodává v setu zcela nový, 5× zoom objektiv Zuiko Digital 12 – 60 mm, použitý v testu. OLYMPUS E-3 může samozřejmě dále využívat celého 4/3 stadardu Olympus E-systému, přes redukce i systému Olympus OM a závitu M-42 (samozřejmě s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

OLYMPUS E-3 OLYMPUS E-3
OLYMPUS E-3 OLYMPUS E-3
OLYMPUS E-3 OLYMPUS E-3

Tělo – OLYMPUS E-3 je úplně jiný než jsme byli u zrcadlovek tohoto výrobce zvyklí. Je vyroben z hořčíkové slitiny. Je větší a těžší než jeho předchůdci a skvěle padne do ruky. O to se také stará příjemné pogumování pod prsty. Na horní straně fotoaparátu přibyl pomocný displej a logika ovládání je tomu přizpůsobena. Na zadní stěně má E-3 výklopný otočný TFT displej sloužící, kromě nastavení menu a prohlížení uložených snímků, též jako živý náhled se 100% zobrazením obrazu dopadajícího na čip E-3. Je to plně výklopný displej s možností natáčení. Nebudu zde popisovat každý detail, to je precizně provedeno v návodu, ale za pozornost stojí zapínání fotoaparátu zapuštěnou páčkou, otevírání prostoru paměťové karty zapuštěnou páčkou, stativový závit v ose objektivu a konektor připojení kablíku studiového blesku, který je krytý plastovým šroubem. Po celou dobu testu nedošlo k náhodnému zmáčknutí některého z ovladačů, spouště, či hlavního vypínače. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, není problém udržet i delší časy závěrky bez zapnuté stabilizace. Zepředu má E-3 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, dále pomocný displej, spoušť a v úrovni prstů kruhové zapuštěné voliče. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý aretovaný prostor paměťových karet připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Vzadu jsou ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D a vestavěnou záslepkou ovládanou páčkou. Pod displejem je soubor čtyř tlačítek ovládajících: „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“ a ovládání displeje. Po pravé straně LCD displeje je důležité tl.“IS“ sloužící k ovládání režimů stabilizace obrazu. Na spodní stěně E-3 je kovový stativový závit a prostor pro Li-Ion akumulátor uzavřený plastovými dvířky s aretací. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového závitu proti opotřebení při používání stativu.

OLYMPUS E-3 kostra OLYMPUS E-3 odolnost
OLYMPUS E-3 Pomocný displej OLYMPUS E-3 Objektiv
OLYMPUS E-3 Konektory OLYMPUS E-3 Prostor karet
OLYMPUS E-3 Akumulátor OLYMPUS E-3 ovládání
OLYMPUS E-3 ovládání OLYMPUS E-3 Spoušť
OLYMPUS E-3 konektor studiového blesku OLYMPUS E-3 ovládání

Za objektivem E-3 se nachází rychle sklopné zrcadlo, nad ním je matnice s možností výměny a za zrcadlem nový 11,8 Mpx čip krytý fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Ultrazvukové zařízení je podobné jako u E-410. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu impulsem s frekvencí 30000 kmitů za sec. a jeho činnost je indikována modrou led diodou na zadní stěně fotoaparátu. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-3 jsou 142,5(š) x 116,5 (v) x 74,5(t) mm a váha těla 810g. Tedy žádný drobeček.

OLYMPUS E-3 čip

Obrazový senzor a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-3 je poprvé použit nově vyvinutý 11,8 Mpx senzor (10,1 Mpx efektivních) Live MOS o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), IR filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr). Obraz je zpracováván technologií TruePic III. Barevné profily lze volit mezi RGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 3200 (i při aktivovaném blesku), nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu a šumového třístupňového filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán v novém formátu RAW nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4, 1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování a LCD displej – Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě by měl pracovat v rozmezí –2 – 19 EV (ISO 100). Zaostřovací systém disponuje 11-ti body, je plně křížový s automatickou a manuální volbou . S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně. Aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypnutelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků).

Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u E-3 stejné, jako u předchozích SLR z E-systému. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. S E-3 lze manuálně ostřit opravdu bez větších problémů, a to díky velkému a jasnému hledáčku v kombinaci s výborně matovanou matnicí, na které lze rozeznat i nepatrnou neostrost.

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 230 000 px a úhlopříčkou 6,4cm je také nový. Obraz na něm je ostrý a jasný a E3 umožňuje tzv. „Živý náhled“ na displeji fotoaparátu ve 100% úhlu záběru. Ten lze až 10× zvětšit a naprosto přesně manuálně zaostřit vybranou část obrazu. Hlavní novinkou displeje jsou jeho možnosti vyklápění a natáčení téměř do všech myslitelných poloh. K dispozici má E-3 i automatické zaostření v režimu „Živého náhledu“. Na displeji E-3 můžeme v Živém náhledu sledovat histogram, vyvážení bílé a všechny korekce snímku.

OLYMPUS E-3  pomocný displej OLYMPUS E-3 modul zaostřování
OLYMPUS E-3 Osřící zóny

Hledáček – Zrcadlový hledáček E-3 je klasicky umístěný a vybavený dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. V hledáčku s výměnnou matnicí jsou k dispozici veškeré potřebné informace. Na matnici je vidět 100% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 1,15×. Hledáček je opatřen clonkou, pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. Na hledáčku je nasazena gumová očnice z velmi příjemného materiálu. S optikou o světelnosti 2,8 byl velmi jasný s dobře rozlišitelnými detaily. Je velmi dobře použitelný k manuálnímu zaostřování.

OLYMPUS E-3 zobrazení v hledáčku

Vestavěný blesk – Vyskakovací blesk je umístěn nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba nenasazovat ani na základní zoom sluneční clonu, mohla by vrhat stín. Od vestavěného blesku můžeme samozřejmě očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1. nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-3 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci. Jeho výkon je stejný, jako např u E-330, (směrné číslo cca 13, dobíjí se do 1 sec, při sérii déle) stačí pro snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-3. Pro studiové blesky a systémy je připravený konektor pro připojení synchronizačního kablíku.

Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách. Při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

Objektiv – K tělu E-3 se dodává v setu zcela nový 5× zoom objektiv Zuiko Digital 12 – 60 mm (24–120 mm na kinofilm) se světelností 1:2,8 – 4. Jeho konstrukce je vodě a prachu odolná. Zaostřovací mechanismus je ovládán novým ultrazvukovým pohonem SWD, který ve spojení s tělem E-3 umí zaostřit nejrychleji ze všech profesionálních zrcadlovek na trhu a to již od vzdálenosti 25 cm. Kvality vynikající optiky tohoto objektivu využijeme plně ve formátu RAW.

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme zapuštěným páčkovým vypínačem na zadní stěně E-3. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Právě při drobných změnách expozice a ostatních parametrů oceníme pomocný displej. Nejvíce však, pracujeme-li na stativu se živým náhledem. E-3 nabízí fotografovi zcela volnou ruku při řízení kvality snímku. V širokých mezích lze nastavit všechny důležité i méně důležité parametry obrazu. Lze ukládat snímky ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované. E-3 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu, který je v činnosti i při prohlížení snímků.

Zvláštní pozornost si zaslouží stabilizace. Je realizována jako stabilizace čipu, tedy jsou stabilizovány veškeré možné nasazené objektivy a příslušenství. Stabilizace má dvě možné volby. Jedna je pro fotografování běžné scény a stabilizuje obraz ve všech směrech. Druhá je pro fotografování pohybujícího se objektu (např. jedoucího automobilu a stabilizuje pouze ve vertikální rovině. Výsledky jsou výborné, snímky se stabilizací prvního typu jsou v ukázkách se všemi parametry, není problém v ruce udržet ani 1/15 sec při delším ohnisku (tedy mojí roztřesenou rukou). Při zapnuté stabilizaci jsem nezaznamenal žádné zhoršení obrazu.

Expozici nám dovolí E-3 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/8000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlohé časy B (bulb). Vynikající je synchronizace s bleskem v rozsahu časů 1/250 až 1/8000. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tlačítko měněné funkce a kruhovým voličem nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji či pomocném displeji nebo na displeji v hledáčku. Při použití samospouště máme volbu mezi zpožděním 2 a 12-ti sekundami.

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo na displeji a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000 – 14000 K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem. Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici i za použití imitace filtrů nebo s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu, nebo zvýraznění přepalů. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší než 0,1 sec. Po připojení příslušného kabelu do sdruženého konektoru v E-3 lze přehrát na TV nebo přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-3 vybavená rychlým portem USB 2.2. Snímky lze v PC zpracovat dodaným softwarem OLYMPUS Master 2, „mluvícím“ česky. Tento software umožňuje i poměrně přehlednou archivaci snímků. Pro náročnější úpravy je však lépe používat profesionální software.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet, uzamknout snímky proti přemazání, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání je již popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků již v základu obsahuje češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-3 první snímek do 0,6 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,3 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky pod 0,2 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 3 obr./sec. V RAWu lze snímat až 16 snímků. Následuje kratší prodleva (cca 20 sec) na uložení snímků. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu max. 0,1sec.Výdrž baterie byla vynikající.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je u E3 ve spojení s novým objektivem Zuiko 12–60 vynikající. Snímky pořízené E-3 mají velmi dobrou dynamiku obrazu, dobré barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zcela zanedbatelná. Detaily na snímcích vyniknou zvláště použitím režimu RAW. Málokdy jsem na nich objevil rušivé „přepaly“. Převod do černobílé stupnice zvládne E-3 skvěle. Se šumem se vypořádal E-3 podobně jako u modelů E-410 a E-510, ovšem účinek šumového filtru E-3 je z nich zatím nejlepší. Srovnejte s testem E-410, kde docházelo k viditelné ztrátě ostrosti a detailů. To se v této míře u E-3 neděje. Šum logicky kolísá s tonalitou snímku. Pokud chceme tu nejvyšší ostrost a maximum detailů filtr vypneme a dostaneme z čipu maximum. Vliv stabilizace na snímek je popsána výše. Celkově je obraz z E-3 skvělý. Nebyl problém s přemírou odrazů, ani se závojem. Výrazně se mně opět líbilo podání černobílých snímků.

Příslušenství

K nasazení na E-3 lze použít příslušenství z celého E-systému. K E-3 bude v prodeji též bateriový grip.

OLYMPUS E-3 bateriový grip OLYMPUS E-3 objektivy E

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-3 s bleskem a při makrosnímcích.

ISO Vestavěný blesk
Struktura Makro 1
Makro Makro
Stabilizace Černobíle
Krajina Noční snímek
Reportáž Interier
Noc - krajina Blesk

Závěr

Nový profesionální fotoaparát OLYMPUS E-3 byl fotografickou veřejností dlouho očekáván. Svými kvalitami se řadí mezi špičku ve své třídě. Svojí pozici na trhu nebude mít lehkou. Jeho hlavní argumenty – robustnost, vodě a prachu odolná konstrukce, stabilizace a rychlost jej předurčují k použití v reportážní fotografii. Díky živému náhledu, otočnému displeji a šumovému filtru je vynikající jak pro makro, tak pro fotografii přírody a podvodní fotografii . Bez větších problémů však zvládne i většinu dalších fotografických pra­cí.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení, barva, šum Cena
Přehledné ovládání, USB 2.2 rozhraní
Šumový filtr, kvalitní stabilizace
Velký hledáček, otočný displej, živý náhled
Konstrukce těla, ultrazvukové čištění senzoru

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.