Nové velkoformátové tiskárny EPSON

V článku je přestavena nová řada velkoformátových tiskáren s inkoustem UltraChrome K3: Epson Stylus Pro 4880, Stylus Pro 7880, Stylus Pro 9880 a Epson Stylus Pro 11880. Nejedná se o tiskárny pro domácí použití, můžete se s nimi však setkat například v grafických studiích.

Krátký pohled do tiskových zpráv:

1. srpna 2007 – Stylus Pro 11880 je první 64palcová tiskárna od společnosti Epson s tiskovou hlavou MicroPiezo, která je optimální pro technologii pigmentového tisku. Osmibarevná sada inkoustů má nové složení UltraChrome K3 s barvou Vivid Magenta, která rozšiřuje barevný tónový rozsah. Tiskárna Stylus Pro 11880 je konstruována na velký výkon a každá kazeta je velkokapacitní o objemu 700ml. Nové rozhraní Gigabit Ethernet zaručuje vysokou rychlost zpracování, zatímco technologie Super Halftone dále zlepšuje tón a vykreslení obrazu. Spojení těchto funkcí a inkoustů s novým složením činí z tiskárny Stylus Pro 11880 špičkovou digitální velkoformátovou tiskárnu na trhu.
Na českém trhu bude od října 2007.

14. srpna 2007 – společnost Epson uvádí na trh tři nové velkoformátové osmibarevné tiskárny pro profesionální použití:

  • 17palcovou tiskárnu (A2) Stylus Pro 4880
  • 24palcovou tiskárnu (A1) Stylus Pro 7880
  • a 44palcovou tiskárnu (A0+/B0) Stylus Pro 9880

Všechny tři modely tiskáren používají inkoust Epson UltraChrome K3 s novou technologií Vivid Magenta, která nabízí široký tónový rozsah a vynikající kvalitu zobrazení z osmibarevné sady inkoustů.

  • Tiskárna Epson Stylus Pro 4880 bude na českém trhu k dostání od září 2007 za předpokládanou doporučenou koncovou cenu 72 470 Kč včetně DPH.
  • Tiskárna Epson Stylus Pro 7880 bude na českém trhu k dostání od září 2007 za předpokládanou doporučenou koncovou cenu 123 821 Kč včetně DPH.
  • Tiskárna Epson Stylus Pro 9880 bude na českém trhu k dostání od září 2007 za předpokládanou doporučenou koncovou cenu 231217 Kč včetně DPH.

První seznámení

Na tiskové konferenci Epson byla největší lahůdkou velkoformátová tiskárna Epson Stylus Pro 11880, kterou měli možnost novináři shlédnout již v době konání EMBAXu a byla v té době jediným kusem v celé Evropě!

Měli jsme možnost podívat se na nového drobečka 11880 a vyzkoušet si, co dovede – tisk na fotopapír i FineArt (matné, jemmé i strukturované přírodní materiály).

Tisky, které jsme měli možnost shlédnout, byly opravdu brilantní. Nutno podotknout, že na všech předváděčkách, ať už se jedná o jakoukoli velkou firmu zabývající se tiskem, jsou všechny podklady pečlivě odladěny a vyzkoušeny předem tak, aby pak stačilo dát pouze příkaz k tisku a výsledek byl 100%. Ono není divu, každý z nás by to udělal asi stejně.

Tiskárna EPSON 11880 se mohla pochlubit velkou přesností barev nebo přesněji opravdu velkým barevným gamutem. Nejlépe to bylo patrné na vzorcích sytě červených a zelených, zvláště v porovnání s testovacími obrázky konkurenčních tiskáren, které nám byly předloženy k posouzení. Rád bych poznamenal, že ti z nás, pro které není denním chlebem fotit v cizích krajích plných roztodivných zářivých barev, není tento fakt tím nejvíce určujícím, nejbližší barva většinou postačí, když už se nám někde na snímku objeví. Navíc pokud budeme tiskové výstupy pozorovat při různém osvětlení, barvy budou vypadat vždy trochu jinak.

Samozřejmostí byla také možnost vytisknout si něco z vlastních dat, žel většina z nás neměla dostatečně kvalitní podklady na to, aby se na tisku mohl projevit případný nešvar.
Co však nedělají všechny firmy dostatečně kvalitně, při prezentacích svých nových strojů je – profesionální obsluha, která tisku opravdu rozumí a dá vám odpověď na všechno, co vás jen napadne. Musím smeknout klobouk před Manuelou Ohling (EEE Pro Graphics Planning / Engineering), kterou nezaskočil žádný dotaz a bylo na ní dobře patrné, že se u tiskáren cítí jako ryba ve vodě… Když k tomu přičtete ochotu podělit se o své zkušenosti a neodbýt vás párkem technických vět, dáte mi za pravdu, že od takového člověka je radost nechat si něco předvádět.

Trocha technických informací o SP 11880:

Technické parametry

  • manipulace s profesionálním papírem až do šířky 64 palců
  • tisková hlava Epson MicroPiezo
  • inkoust Epson UltraChrome K3 s vysokou hustotou a inkoustovou technologií Vivid Magenta
  • standardní rozhraní USB 2.0 a Gigabit Ethernet
  • pružná manipulace s papírem v rolích nebo jednotlivými listy od velikost A3 / tabloid po tisk na nekonečný papír BorderFree o šířce 64 palců od šířky 10 až 64 palců
  • přijímá média až po plakátový papír o tloušťce 1,5 mm
  • produktivní tisk se zabudovaným systémem automatického řezání médií a systému navíjecí cívky
  • záznamové informace o papíru pomocí sledování čárového kódu a systému identifikace
  • vynikající zpracování obrazu pomocí technologie Super-Halftone Screening společnosti Epson
  • snadné používání a údržba se systémem automatického zjišťování Auto Ink Droplet Detection
  • vysoká kvalita tisku s maximálním rozlišením 2880×1440 dpi
  • 9 samostatných velkokapacitních inkoustových kazet – 700 ml
  • automatické přechody z fotografické černi na matnou čerň
  • technologie utěsněné inkoustové kazety
  • vysokorychlostní tiskový pohon
  • velký podsvícený LCD ovládací panel o velikosti 2,5 palce
  • systém diod stavu inkoustu
  • kompatibilní se sítí MyEpson Printer™

Více do hloubky:

9-Channel Epson MicroPiezo TFP™ Print Head

360 Trysek v každém z devíti sloupců, přičemž každý sloupec je dlouhý pouze jeden palec! MicroPiezo AMC – zajišťuje kontrolu kapek dopadajících na tiskové médium tak, aby byl dodržen kruhový otisk po dopadu a minimalizuje množství satelitních kapiček v okolí.

Automatický čistící systém trysek, dokáže vyčistit každou řadu trysek jednotlivě a tím šetří mnohem více inkoustu oproti předchozím modelům, kde tiskárna čistila všechny řady i v případě, že byly ucpané trysky jen v jedné z nich. Čistící systém také provádí pravidelnou kontrolu tysek před tiskem, aby nedocházelo k případnému znehodnocení tisku a zbytečným výdajům navíc, což je velmi užitečné hlavně v případě, kdy tisknete velké množství. Takto můžete nechat tiskárnu pracovat třeba celou noc bez obav a ráno jen sundat hotovou produkci z automatického navíječe pod tiskárnou …

Epson UltraChrome K3™ with Vivid Magenta Ink Technology
Inkoust UltraChrome K3 s barvou Vivid Magenta dále rozšiřuje již tak široký tónový rozsah inkoustu UltraChrome K3 a představuje průlom v pigmentové chemii. Umožňuje vynikající vyvážení šedé a přesné barvy bez jakéhokoli barevného nádechu. Zachovává si také vynikající vlastnosti inkoustu UltraChrome K3, ke kterým patří velká barevná přesnost neutrálních a tmavých barev, vynikající krátkodobá barevná stabilita a hladké tónové přechody ze stínu do světla. Pomocí této nové sady inkoustů je eliminován efekt metamerie.

Na závěr:

Snad jen doufat, že si jí brzy nějaké studio v ČR pořídí. Důležitá bude také cena, kterou pro ČR zatím ještě neznáme, protože zatím můžeme říct jen „vypadá to více než zajímavě“. Žádný z běžných smrtelníků si tuto mašinku kupovat nebude, ale pro větší studia a firmy to jistě není věc nereálná. Na co je třeba dát si ve studiu pozor je bezesporu obsluha – protože ze sebelepší tiskárny s obsluhou, která funguje jako u výrobního pásu v továrně, žádné zázraky určitě nevylezou. Fotky pěkné to asi ano, ale otázka je, nakolik budou odpovídat předloze.

Zdroje informací použitých v článku:

  • www.epson.de
  • http://www.pic­tureline.com/pro­ducts/14609/Ep­son_11880_Sty­lus_Pro
  • http://www.jo­sephholmes.com/news-epson11880.html
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram