Test tiskárny CANON PIXMA Pro9500

Dnes si představíme fotografickou tiskárnu formátu A3+, která je svojí koncepcí určena pro profesionální použití. Zajímalo nás tedy, jaké výsledky může od této tiskárny očekávat fotografický nadšenec nebo profesionál, který si tuto tiskárnu pořídí za cenu kolem 28 tisic včetně DPH.

Pro9500 využívá systém 10 barev pigmentových inkoustů „Lucia“, technologii tiskových hlav FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) s rozlišením 4800×2400 dpi a velikostí kapiček 3 pikolitry.

Canon Pixma Pro9500 Canon Pixma Pro9500 - tiskové barvy

Jak jsme testovali

Snažili jsme se nasimulovat podmínky našeho virtuálního fotografa (profesionálního nadšence), který si může leccos dovolit, ale přece jen peníze nerostou na stromech, takže i jeho možnosti jsou omezené.

Testovaná sada:

  • Tiskárna CANON PIXIMA Pro9500 + softwarové vybavení;
  • notebook s kalibrací barev displeje pomocí sondy Spyder2PRO (Colorvision);
  • osvětlení – stropní zářivky s denním světlem (5000K);
  • Photoshop CS2;
  • tiskový software Qimage.

Jelikož 9500 umí používat ICC profily, tiskli jsme pomocí softwaru Qimage, který používá ovladače tiskárny, ale doplňuje je o možnosti interpolace několika metodami, které přináší lepší výsledky než bikubická interpolace Photoshopu, a umožňuje přiřazování ICC profilů. Navíc Qimage pozná jaké jsou optimální hodnoty rozlišení tisku vzhledem k architektuře tiskové hlavy tiskárny. V našem případě šlo většinou o rozlišení 300DPI a 600DPI v závislosti na rozlišení tisknuté předlohy.

Qimage (1) Qimage (2)

Software dodávaný s tiskárnou obsahuje aplikace například pro potisk CD/DVD. Když si budou chtít vytisknout fotografii vaše děti či manželka – ve třech jednoduchých krocích jim s tím pomůže software Easy-PhotoPrint.

EasyPrint (1) EasyPrint (2) EasyPrint (3)

Součástí je také šikovný plug-in Easy-PhotoPrint Pro do Photoshopu, který po instalaci najdete v menu Photoshopu. Bohužel do české verze Photoshopu CS2 se mi jej nepodařilo korektně nainstalovat pomocí instalátoru kvůli chybě během instalace.

Install plug-in Error plug-in CS2

Když jsem zkopíroval potřebné soubory ručně do zásuvných modulů CS2, plug-in se sice rozeběhl, ale fotografie se v něm nezobrazovaly. V anglické verzi Photoshopu jsem toto neměl možnost vyzkoušet, ale předpokládám fungování bez problémů (důvodem zřejmě bude počeštění systémových složek české verze CS2). Pokud by měl někdo ten samý problém, vřele doporučuji použít helpdesk ADOBE nebo CANON, kde vám jistě poradí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Stubna
    Michal Stubna
    12.10.2007 12:46

    to orezanie o 35mm znamená, že potlačená plocha nebude
    mat rozmer A4 resp. A3 ale menší?

  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    12.10.2007 15:01

    Z velikosti papiru, ktery tam date(nejcasteji A4,A3) vam tiskarna zmensi tiskovou plochu o 35mm na zacatku papiru a na konci(nahore a dole). Tedy z A4 (210x297mm) vam zustane tiskova plocha cca 210x227mm

  • trojtečka
    trojtečka
    14.10.2007 22:11

    zmeší? tiskárna s doporučenou cenou skoro 30000 produkuje vlastně zmetky! tak to ať si jí pánové z canonu strčí do ...

  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    16.10.2007 20:46

    K poslednimu komentari o zmenseni tiskove plochy pripominam, ze to plati pouze pro nektere FineArt materialy vysoke gramaze, ktere musi prochazet tiskarnou bez ohybu. z horniho podavace tiskne tiskarna standartne s minimalnimi nebo zadnymi okraji(dle nastaveni).

  • Miki 2
    Miki 2
    15.01.2008 20:23

    mám objednanou tuto tiskárnu jelikož preferuji ČB fotku jaké papíry doporučujete lesk či mat?(mám rád kontrastní fotografie)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram