Uživatelský test monitoru EIZO CG222W

Jedna z nejpodstatnějších, ne-li nejpodstatnější, z komponent celé počítačové sestavy je monitor. On a jeho kvality rozhodují, co a jak dobře uvidíme, jestli na nás mnoha hodinová práce bude znát. Podívejte se na výsledky uživatelského testu monitoru nejvyšší třídy - grafického monitoru EIZO CG222W.

Dnes si podrobněji prohlédneme nový profesionální grafický monitor EIZO CG222W z profesionální řady CG-ColorGraphic, který je novinkou na našem trhu. Jde o monitor, který vyhoví i nejnáročnějším uživatelům v oblasti FOTO-VIDEO. Jde o menšího bratříčka úspěšného 24“ modelu CG241W, ale na rozdíl od něj je jeho cena méně než poloviční.

Doporučená cena je 20 000Kč bez DPH. EIZO tímto razantním krokem přiblížilo tento model i nekomerčním uživatelům, kteří chtějí kvalitu, ale nemohou do ní investovat tolik co profesionálové.

EIZO CG222W

CG222W je 22“ grafický monitor s HW-kalibrací je určený pokročilým i profesionálním uživatelům. Má rozšířený barevný gamut (AdobeRGB 92%), hardwarovou kalibraci s kalibračním programem EIZO ColorNavigator, perfektní homogenitu obrazovky s novou technologií DUE (Digital Uniformity Equalizer) a širokoúhlou obrazovku s poměrem stran 16:10 a podporou pro příjem HD-videosignálů s ochranným kódem HDCP a pro interní zpracování vstupního videosignálu využívá 12-bit LUT tabulku, jejíž hodnoty jsou počítány speciálním procesorem s 16-bitovou přesností.
Rozlišení 1680×1050 bodů, kontrast 800:1, rozsah jasu 40 – 200 cd/m² jsou ideální pro práci s fotografií.
Design monitoru poskytuje široké možnosti nastavení a dovoluje pracovat i v režimu na výšku při otočení o 90°.

Jak jsme testovali:

Monitor jsme na týden nasadili do plného provozu ve studiu Obrazkarna.cz, které se zabývá tiskem a úpravou fotografií. Tedy do oboru, pro který je tento monitor přímo určen.

Jelikož sebelepší přístroj nemusí podávat perfektní výsledky pokud není správně nastaven a seřízen(v našem případě zkalibrován), podíváme se podrobněji na jeho nastavení a kalibraci, která je klíčová pro maximální využití jakéhokoli monitoru v oblasti fotografie a videa.

Hardwarová kalibrace

Monitor CG222W umožňuje hardwarovou kalibraci, tedy informace o nastavení barev, jasu a ICC profil je uložen přímo v monitoru, odpadá vám tedy nastavoání jednotlivých položek z menu monitoru, vše se nastaví při kalibraci pomocí Color Navigatoru na základě vašich požadavků. Mimo jiné lze tedy zkalibrovaný monitor připojit i k jinému PC pomocí DVI konektoru a monitor bude stále zkalibrovaný, nicméně musíte zohlednit odlišné osvětlení pod kterým se vám barvy budou jevit odlišně pokud přenesete monitor někam jinam z místa, kde proběhla kalibrace.

Pokud chcete například psát text, kouknout na film, nebo emulovat barvy pro jiné účely jednoduše přepnete monitor do jiného režimu a nastavíte si vše jinak aniž by jste přišli o vytvořenou kalibraci, do které se můžete vrátit kdykoli zpět. Velmi užitečná je také kompenzace okolního osvětlení – monitor pomocí čidla měří osvětlení v místnosti a snižuje nebo zvyšuje jas podle změn.

Color Navigator

Tento software dodávaný společně s monitorem, umí používat většinu kalibračních sond, umožňuje komplexní kalibraci ušitou na míru monitorům EIZO.

Nyní se podíváme na postup kalibrace:

Výběr sondy a nastavení cíle kalibrace

Po startu ColorNavigatoru vyberete typ připojené sondy a nastavíte cíl kalibrace, k tomuto místu se jistě ještě několikrát dostanete, pokud nevlastníte opravdu špičkovou sondu. Do cíle kalibrace zadáváte své požadavky odvozené od specifických podmínek v místnosti – intenzity a typu světel a účel za kterým chcete monitor používat. Například pro tisk potřebujete aby monitor měl jas, bílý bod a tonální křivku(gamma) co nejblíže vlastnostem materiálu na který tisknete.

Úvodni obrazovka

Hodnoty nastavení můžete zadávat ručně ve velmi jemných krocích, změřit pomocí sondy nebo použít doporučená univerzální nastavení.

Brightnes + Withe point Gamma

Pokud máte cíl vytvořen přiložíte sondu na obrazovku a samotná kalibrace proběhne automaticky, včetně nastavování přímo na monitoru.

Attach measurment device

Pokud se vám výsledek nezdá můžete změnit nebo vytvořit jiný cíl kalibrace a postup opakovat.

Na závěr máte ještě možnost kalibraci ověřit samostatným procesem, který vše znovu proměří a výsledek zkoriguje.

Monitor ve studiu fungoval výborně, velmi dobře hodnotím uniformitu podsvícení. Na obrazovce nerozeznáte světlejší nebo tmavší místa. Jas monitoru nekolísá a náběh při zapnutí je velmi rychlý, takže už si nemusíte jít uvařit kafe než se vám vaše starší LCD zahřeje a rosvítí na požadovanou úroveň. Dobrý úhel pohledu vertikální i horizontální – barvy zůstávají stejné ani tonalita se nemění, oceníte to zejména tehdy pokud u monitoru sedí dva lidé, protože můžete být klidní s vědomím, že ten druhý opravdu vidí to samé co vy.

Zejména chci pochválit výrobce za cenové nastavení – zmíněných 20 tisíc je za tento model vskutku velmi atraktivní cena.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Kameník
    Honza Kameník
    19.08.2008 07:20

    ...řekněme, že nám bylo tímto "článkem" oznámeno, že na trhu je LCD od firmy EIZO a koho tento model více zajímá, tak ať si o něm najde "TEST" někde jinde.
    Já osobně jsem řešil nákup LCD asi přede 2 měsíci. A na základě OPRAVDOVÉHO TESTU jsem se rozhodl pro model Samsung XL20.

  • Tatonka
    Tatonka
    19.08.2008 12:42

    Test je test a praxe a je praxe. Vyzkoušel jsem služebně i soukromě několik monitorů, mimo jiné i Samsung, ale ať se nám to líbí nebo ne, monitory EIZO nemají při zpracování fotografií konkurenci. Za těch pár měsíců co mám EIZO S1931 vidím barvy co jsem v životě neviděl. Ale tady mezi odborníky ... :-)

  • Tashi
    Tashi
    19.08.2008 18:24

    Zajimavy clanek o tom, jak nakalibrovat monitor. Nazyvat to vsak "uzivatelskym testem", kdyz se ani nedocteme technologii panelu, je jaksi pritazene za vlasy. ;o(((

  • JH 1
    JH 1
    21.08.2008 16:40

    to tatonka: kvalitu EIZO nikdo nespochybňuje, a právě proto, že jsem čučel do né jednoho zobrazovátka bych rád kvalitní test a né subjektivní poznámku vzávěru po opsaném návodu...

  • Martin Havle
    Martin Havle
    25.08.2008 00:13

    No, dřív rozdíl v Eizech a jiných LCD monitorech byl propastný. Dlouhé roky jsem pracoval na Eizu S1910 a nemohl jsem si ho vynachválit, ale doba pokročila a ostatní firmy dohnaly náskok a v dnešní době už opravdu nemá valný smysl dávat tolik peněz navíc za značku. Asi před dvěma měsíci jsem přesedlal na full HD 27 palcový Samsung 275T a naprostá spokojenost, i co se úpravy fotek týče. Ale samozřejmě je to každého věc...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram