Adobe Photoshop CS3 – co je nového

Rok se s rokem sešel a na jaře 2007 uvedla společnost Adobe na trh novou verzi Photoshop Creative Suite 3, která je nyní dělena do několika kategorií, podle programového vybavení a samozřejmě také podle ceny.
Pojďme se podívat, co nového tato verze přináší.

Adobe Photoshop CS3, verze 10

Na první pohled uvidíte trochu učesaný design, ve kterém se schovává dost drobných změn, které jsou rozhodně k lepšímu …

Adobe Photoshop CS3

Panely, co poslouchají

Panely na pravé straně již tvoří kompaktní blok, takže už je nebudeme muset „honit“ po pracovní ploše, když budeme chtít jeden z nich změnit. Samozřejmě můžeme obsah tohoto kompaktního bloku libovolně měnit, přetáhnout si do něj paletky, které potřebujeme nejčastěji.
Také panel nástrojů dostál změn a trochu nám zhubnul. Vše důležité v něm zůstalo a některé předvolby nástrojů se přesunuly na pravou stranu – lze je tak individuálně modifikovat. Velmi příjemné je, že při práci ve fullscreen módu nám okraje palet zprůhlední a je tak vidět na pravítka v celé jejich délce.

Křivky

Křivky

Na pozadí grafu s křivkou se nově zobrazuje histogram, což je velmi užitečné. Škoda jen, že se nemění v závislosti s provedenými změnami, takže i nadále budeme pošilhávat do okna histogramu v paletách.

Černobílá

Černobílá

Nový nástroj pro tvorbu ČB fotografií, někteří z nás jej už známe z Lightroomu. Moc užitečná věcička, stačí jen jezdit po fotografii s kurzorem (tvar kapátka) a virtuálně měnit barvy na původní barevné fotce (stisk levého myšítka a pohyb do stran). Stejné jako kdybychom naráz použili mnoho různých barevných filtrů na objektivu.

Rychlý výběr

Nový nástroj rychlého výběru, který se používá pro rychlé „malování“ výběru. Je to štětec, při jehož tažení si program automaticky vyznačuje okraje oblastí v obraze. Tato inteligentní pomůcka, která je vlastně něco mezi kouzelnou hůlkou a magnetickým lasem, výrazně urychlí práci při tvorbě selekcí.

Zpřesnit okraje

Zpřesnit výběr

Nová funkce při výběru, usnadňuje práci, protože všechny potřebné položky máme nyní v jednom okně – prolnutí okrajů, rozšíření výběru, vyhlazení… Stále platí, že udělat dobrý výběr je základ snadné práce, protože všechny funkce ovlivňují výběr jako celek. Například můžeme udělat výběr rovnoměrně menší, klidně kostrbatý a pak ho v klidu rozšířit, vyhladit a třeba i prolnout a k náhledu nám poslouží několik přednastavených režimů zobrazení.

Automatické zarovnání vrstev podle obsahu

Tato funkce umí podobné vrstvy zarovnat podle společných hran a obrysů. Po zarovnání lze překryté vrstvy libovolně prolínat pomocí maskování. To můžeme skvěle využít například při fotografování skupiny lidí. Ne vždy se podaří vyfotit všechny tak, aby se v jednom okamžiku každý tvářil podle našich představ. Pořídíme tedy snímků několik a ty po exportu do vrstev a jejich zarovnání můžeme libovolně kombinovat.

Převést pro inteligentní filtry

Chybělo vám, že filtry nemůžeme aplikovat ve vrstvách obdobně jako křivky nebo úrovně? Tak je to tu – tato užitečná funkce nám z vrstvy udělá speciální objekt, na který můžeme aplikovat několik filtrů najednou. Ty se chovají jako takové podvrstvy. Můžeme jim měnit krytí, režim prolnutí, i je libovolně přehazovat mezi sebou. Tím získáme nepřeberné množství různých kombinací. Použití těchto inteligentních filtrů bude zajímavé zejména u doostřování fotografií – při kombinaci několika různých nastavení. Nevýhoda je, že po převodu vrstvy na inteligentní nemůžeme používat nástroje pro přizpůsobení (křivky, úrovně, odstín, sytost atd.).

Sami jistě naleznete ještě spoustu nových vlastností, které jsou před uživateli skryty někde hlouběji, o nichž by se dalo psát do nekonečna
Za zmínku jistě stojí alespoň modifikovaný nástroj Sloučení fotografíí a rozšíření možností úprav u režimu 32bit/kanál. Také nově podpora 32bit/kanál u HDR.

CAMERA RAW 4.0

Camera RAW 4.0

Plugin, který doznál mnoha změn v ovládacích prvcích a není možné ho používat se staršími verzemi než CS3, takže Photoshop CS2 má CAMERA RAW jen ve verzi 3.7.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    20.08.2007 18:02

    ad CS2 a CS3 zaroven - pokud k CS2 nainstalujete i CS3, tak by v chodu nemel byt zadny problem, ale pokud CS3 odeberete s nejvetsi pravdepodobnosti se vam ztrati vsechna prednastaveni, ktera jste meli v CS2 a to i asocicace programu pro ruzne typy souboru ve Windows...Vse se da nastavit rucne zase zpet, ale zabere to tochu casu...

  • Fotograf 198
    Fotograf 198
    21.08.2007 10:07

    Photoshop 6 zdarma na stiahnutie? to vazne? vie mi niekto povedat ci je to mozne a ak hej, tak kde sa da stiahut legalne samozrejme... Vdaka

  • Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    23.08.2007 22:01

    YAN: s tym konvertom si mal pravdu - dikes!

  • woody 1
    woody 1
    26.08.2007 17:03

    problemy ktere tu popisujete pravdepodobne souvisi s tim, ze pouzivate cracnutou verzi sw :-) protoze CS3 zadny ze minovanych bugu nema a naopak jeho spousteni je o 60 procent rychlejsi a o 20 procent rychlejsi pri praci. na mac os je to jeste o neco vic.

    to hul: vypni si optimize a kontrast se ti menit nebude a nez napises nejakou kravinu, tak si precti manual :-)

    obe instalace, jak CS2 tak CS3 lze mit najednou, v program files se vytvori adresar pro kazdou verzi zvlast

  • Karel Omes
    Karel Omes
    11.01.2008 15:21

    CS3 stažené ze stránek Adobe je plně stabilní, bez jediného výpadku....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram