OLYMPUS E-410 je nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka s živým náhledem na světě. To uvádí firma Olympus o svém 10-ti Mpx fotoaparátu, na který se nyní podíváme v našem redakčním testu.

Zaostřování a LCD displej– Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě by měl pracovat v rozmezí 0 – 19 EV (ISO 100), stále jen ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly vážné problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení, u E-400 se mně však jevilo ostření nepatrně rychlejší a jistější (vzhledem k použití stejného systému budou rozdíly patrně dány tolerancí součástek u konkrétních kusů) . Na nekontrastních plochách se občas problém s ostřením vyskytl, což je pochopitelné. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků).

Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u E-410 stejné, jako u předchozích SLR z E-systému. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. E-410 byla druhá, u které mně nevadil tento způsob zaostřování. Obraz na matnici byl úplně stejný, jako u E-400. K pohodlněj­šímu zaostřování na matnici lze pořídit příslušenství Eyecup ME-1, které po nasazení na hledáček zvětší obraz o 20%. Neměl jsem však možnost je vyzkoušet.

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 230 000 px a úhlopříčkou 6,4 cm je také nový. Obraz na něm je ostrý a jasný a E410 umožňuje, stejně jako E-330 (režim B) tzv. „Živý náhled“ na displeji fotoaparátu. Ten lze až 10× zvětšit a naprosto přesně manuálně zaostřit vybranou část obrazu. K dispozici má E-410 i automatické zaostření v režimu „Živého náhledu“, které bylo u E-330 doplněno až v upgrade firmwearu. Při používání Živého náhledu jsem si často vzpomněl na E-330 a její výklopný displej, šel sice vyklopit jen v jedné rovině, ale i to práci velmi usnadnilo a u E-410 mně tato maličkost chyběla. Ve srovnání s E-330 nemá E-410 pomocný čip (E-330 režim A), kdy lze displej používat stejně pohodlně, jako u kompaktu a při ostření se nemusí sklápět zrcátko. Na displeji E-410 můžeme v Živém náhledu dále sledovat histogram, vyvážení bílé, AF body i zobrazit pomocnou mřížku.

Hledáček – TTL pentaprismatický hledáček E-410 je klasicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. V hledáčku s pevnou matnicí jsou k dispozici tyto informace: AF zóna (vyznačená), AE zámek, AF vysvícený bod, měření expozice, expoziční režim, rychlost závěrky, hodnota clony, vyvážení bílé, indikátor úrovně kompenzace expozice, blesk, stav baterie, režim záznamu, počet zbývajících snímků. Bez přerušení je tedy fotograf informován o nejdůležitějších údajích. V TTL hledáčku je na matnici vidět 95% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 0,95×. Hledáček je vybavený krytkou EP-4, pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Na hledáčku je nasazena gumová očnice. S hledáčkem se pracovalo celkem dobře za špatných světelných podmínek se mně zdál hledáček se základním zoomem trochu tmavší, ovšem při použití optiky se světelností 2,8 je hledáček plně použitelný i k manuálnímu zaostřování.

Vestavěný blesk – Vyskakovací blesk je umístěn nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba nenasazovat na základní zoom sluneční clonu, mohla by vrhat stín. Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-410 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci. Jeho výkon je nižší, než např u E-330, (směrné číslo cca 10, kratší nabíjení cca 5 sec) stačí pro přisvětlení, rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky, vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-410. Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách. Při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

OLYMPUS E-410 blesk zaklopen OLYMPUS E-410 blesk vyklopen
OLYMPUS E-410 blesk vyklopen

Objektiv – V setu s E-410 jsem měl dva objektivy známé z testu E-400. Základní ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a tele ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Byly popsány již u E-400. Mají poměrně malou světelnost, ale kresba je výborná. Obvyklé je malé, soudkovité zkreslení na širokém konci objektivu, na nejdelším konci je zkreslení neznatelné. Dále jsem měl zapůjčen klasický, profesionální, voděodolný objektiv ZUIKO 14–54mm 1:2,8–3,5 (dodávaný již k E-1) a voděodolný konvertor EC-14, který 1,4× prodlužuje ohniskovou vzdálenost zoomu. Mechanicky fungují výborně, vše se posouvá a otáčí hladce, bez drhnutí, při pohybu nejsou slyšet žádné zvuky. Kvality vynikající optiky těchto objektivů využijeme plně ve formátu RAW.

Snímací funkce

OLYMPUS E-410 Live View
OLYMPUS E-410 Live View

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem pod voličem režimů na horní stěně E-410. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol, ale lze v nich některá nastavení měnit. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-410 naprogramováno 20 scénických režimů popsaných v animaci. Ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-410 je vybavená senzorem polohy, který je v činnosti i při prohlížení snímků.

Expozici nám dovolí E-410 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit režim B (bulb), který může držet otevřenou závěrku až 8 minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sec. a 12-ti sec.

První část:

  • Nastavení karty – xD nebo CF karta
  • Uživatelské nastavení – Jedno ze dvou možných nastavení
  • Režim obrazu – Živý, přirozený, tlumený, černobíle, sepie
  • Gradace – High key, Normální, Low key
  • Rozlišení – SHQ, HQ, SQ, RAW, RAW+SHQ, RAW+HQ, RAW+SQ
  • Kompenzace expozice – +/-5/Ev po 1/3/, 1/2/, 1 Ev
  • Redukce šumu – Zap/Vyp
  • Vyrovnání bílé – Auto, slunce, zamračeno, stín, žárovka, zářivka 1/2/3, ruční jednotlačítkové
  • ISO – Auto (100–400), 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250 a 1600
  • Měření expozice – ESP, důraz na střed (60%), Bod (2%), Podle maximálních světel a stínů

Druhá část:

  • Režim blesku – Auto, červené oči, červené oči /pomalá synchro, pomalá synchro (první lamela), Pomalá synchro (druhá lamela), Trvalé, Vypnuté
  • Korekce blesku – Nastaví korekci blesku +/-2 Ev po 1/3/Ev
  • Snímky – Jediný, kontinuální, AE Bracketing, Samospoušť (12s, 2s), Dálkové ovládání
  • AF režim – AF při namáčknutí, spojitý AF, ruční ostření, AF při namáčknutí+MF
  • AF oblast – Auto-multi (všechny 3 zóny), Levá, centrální nebo pravá zóna

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo v tabulce na displeji (ta může být pohotovostní, jen s nejdůležitějšími funkcemi, nebo úplná) a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000 – 14000 st.K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    27.08.2007 23:15

    Vestavěný blesk. Pokrytí při 28 mm mi přijde děsivé, ale opět chybí srovnání. U tak snadno měřitelné veličiny je to velká škoda. Že to v praxi není moc vidět? Ono se v praxi dá přimhouřit oko nad kde čím, ale rád bych věděl, když už investuji nemalé prostředky, že jsem v daném parametru nemohl mít něco lepšího.
    Kresba setových objektivů je výborná. Ano, ale je lepší, nebo horší než u konkurence? Vezměte Oly, Canon, Nikon, Pentax, vyberte tělo + skla pokrývající 28-300 mm FF ekv. ve srovnatelných cenových kategoriích a protáhněte to IMATESTem, podle Martina holka je to záležitost jednoho dne v laborce. Pak budu vědět, že za cca. 25-35 tis. si pořídím základní fotovýbavu, která bude kreslit buď tak, nebo onak, ale budu mít pro výběr fundované podklady. A nebudu se muset rozhodovat podle plamenných, leč nepříliš přínosných debat mezi skalními "Hooligans" fanoušky C/N/O/P. Sorry, Samsung a Sony, já vím, ale ti snad žádné "Hools" nemají, až na pár bývalých Minoltistů...

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    28.08.2007 07:31

    Je pravda, ze testy jsou jako okopirovane. Je fajn ze se rozebira fotoaparat a pise se co umi, z 90% umeji fotoapraty stejne veci. Co bych uvital by bylo prave srovnani ze ktereho vypadne: chces fotit tak a tak je pro tebe vhodnejsi to a to.

  • juhu
    juhu
    28.08.2007 09:31

    uprimne sa diskutujucim cudujem: je to prva recenzia ktoru na fa citate? moj dojem je uz velmi velmi dlho ten ze poriadne recenzie sa tu takmer (cest velmi malo vynimkam) neobjavuju, vsetko je to viac menej PR konstatujuca ze kazdy 'recenzovany' fotak je v podstate skvely, priame zrovnanie s konkurenciou nenajdete ani tam kde sa to ziada, ak sa najde nejaka kritika, je pisana oklukami a velmi diplomaticky. netvrdim ze je to vina fa, skor si foto server nechce pohnevat distributorov skutocnymi recenziami, naozaj sa len cudujem ze niekto kto vazne uvazuje o kupe aparatu by sa mohol riadit recenziou na fa. opakujem: cest vynimkam...

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    28.08.2007 12:48

    ona je otazka, zda se pri koupi vubec da ridit recenzi, at je kdekoliv. Ridit se recenzi temer vzdy znamena slepe duverovat tomu ci onomu recenzentovi, neb neznas jeho podminky, za kterejch recenzi delal...

    nejlepsi je stejne se na nakupovani techniky vykakat, neladit drobne detaily a radeji fotit.

  • Petr Fiala 1
    Petr Fiala 1
    31.08.2007 09:06

    tak jsem se dival na dpreview, je tam srovnani s canonem a nikonem. Kdyz se vypne ta redukce sumu tak Oly sumi celkem dost i pri ISO100. Kdyz se redukce zapne tak se zase celkem dost ztraci detaily.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram