Fotoaparát.cz

OLYMPUS E-410

OLYMPUS E-410 je nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka s živým náhledem na světě. To uvádí firma Olympus o svém 10-ti Mpx fotoaparátu, na který se nyní podíváme v našem redakčním testu.

Úvod

OLYMPUS E-410 s objektivem ZUIKO 1456

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-410 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahovalo: tělo E-410, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječku akumulátorů BCS-1, krytku okuláru EP-4, popruh, CD-ROM Olympus Master 2, CD-ROM Návod k obsluze. Cena samotného těla by se mohla nyní pohybovat pod 16 tisíc Kč. K tělu se dodávají v setu doublezoom objektivy ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Oba s modrým proužkem na objímce objektivu. Stejné objektivy se poprvé objevily v setech s OLYMPUSEM E-400. OLYMPUS E-410 může samozřejmě využívat celého „arzenálu“ 4/3 standardu Olympus E-systému, přes redukce i systému Olympus OM a závitu M-42 (samozřejmě s určitým omezením automatických funkcí).

Konstrukce

OLYMPUS E-410 zepředu OLYMPUS E-410 zezadu
OLYMPUS E-410 zleva OLYMPUS E-410 zprava
OLYMPUS E-410 shora OLYMPUS E-410

Tělo – OLYMPUS E-410 je prakticky stejné konstrukce jako OLYMPUS E-400. Má stejný skelet z lehkých materiálů, volených s ohledem na konečnou hmotnost fotoaparátu. Ovládání je též pohodlné a přesné, rozmístění ovládacích prvků je téměř totožné s E-400. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Absence mohutného gripu podle mého názoru nevadí, naopak, není problém udržet i delší časy závěrky. Zepředu má E-410 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Nahoře je výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a zámek ostření), tlačítko přepínače režimu displeje (v tomto místě měl E-400 programovatelné tlačítko Fn) a křížový volič s potvrzením OK. Na spodní stěně je kovový stativový závit a prostor pro Li-Ion akumulátor uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového závitu proti opotřebení.

OLYMPUS E-410 testovací sada OLYMPUS E-410 základní displej
OLYMPUS E-410 zdroj OLYMPUS E-410 Paměťové karty
OLYMPUS E-410 ovládání OLYMPUS E-410 ovládání
OLYMPUS E-410 ovládání OLYMPUS E-410 ovládání
OLYMPUS E-410 ovládání

Za objektivem E-410 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo, nad ním jemná, světlá matnice a za ním nový 10 Mpx čip, krytý fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Ultrazvukové zařízení je stejné jako u E-400. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat také z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-410 jsou 129,5(š) x 51 (v) x 63(t) mm a váha těla 375g. Pro zajímavost je zde srovnání vzhledu E-410 s předchozím modelem E-400.

OLYMPUS E-410 a E-400 srovnání konstrukce OLYMPUS E-410 a E-400 srovnání konstrukce
OLYMPUS E-410 a E-400 srovnání konstrukce

Obrazový senzor a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-410 je poprvé použit nově vyvinutý 10,9 Mpx (10 Mpx efektivních) Live MOS senzor o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), IR filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Obraz je zpracováván technologií TruePic III. Barevné profily lze volit mezi sRGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 1600 (i při aktivovaném blesku), nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu a šumového LPF filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán v novém formátu RAW, nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4, 1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování a LCD displej– Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě by měl pracovat v rozmezí 0 – 19 EV (ISO 100), stále jen ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly vážné problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení, u E-400 se mně však jevilo ostření nepatrně rychlejší a jistější (vzhledem k použití stejného systému budou rozdíly patrně dány tolerancí součástek u konkrétních kusů) . Na nekontrastních plochách se občas problém s ostřením vyskytl, což je pochopitelné. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků).

Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u E-410 stejné, jako u předchozích SLR z E-systému. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. E-410 byla druhá, u které mně nevadil tento způsob zaostřování. Obraz na matnici byl úplně stejný, jako u E-400. K pohodlněj­šímu zaostřování na matnici lze pořídit příslušenství Eyecup ME-1, které po nasazení na hledáček zvětší obraz o 20%. Neměl jsem však možnost je vyzkoušet.

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 230 000 px a úhlopříčkou 6,4 cm je také nový. Obraz na něm je ostrý a jasný a E410 umožňuje, stejně jako E-330 (režim B) tzv. „Živý náhled“ na displeji fotoaparátu. Ten lze až 10× zvětšit a naprosto přesně manuálně zaostřit vybranou část obrazu. K dispozici má E-410 i automatické zaostření v režimu „Živého náhledu“, které bylo u E-330 doplněno až v upgrade firmwearu. Při používání Živého náhledu jsem si často vzpomněl na E-330 a její výklopný displej, šel sice vyklopit jen v jedné rovině, ale i to práci velmi usnadnilo a u E-410 mně tato maličkost chyběla. Ve srovnání s E-330 nemá E-410 pomocný čip (E-330 režim A), kdy lze displej používat stejně pohodlně, jako u kompaktu a při ostření se nemusí sklápět zrcátko. Na displeji E-410 můžeme v Živém náhledu dále sledovat histogram, vyvážení bílé, AF body i zobrazit pomocnou mřížku.

Hledáček – TTL pentaprismatický hledáček E-410 je klasicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. V hledáčku s pevnou matnicí jsou k dispozici tyto informace: AF zóna (vyznačená), AE zámek, AF vysvícený bod, měření expozice, expoziční režim, rychlost závěrky, hodnota clony, vyvážení bílé, indikátor úrovně kompenzace expozice, blesk, stav baterie, režim záznamu, počet zbývajících snímků. Bez přerušení je tedy fotograf informován o nejdůležitějších údajích. V TTL hledáčku je na matnici vidět 95% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 0,95×. Hledáček je vybavený krytkou EP-4, pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Na hledáčku je nasazena gumová očnice. S hledáčkem se pracovalo celkem dobře za špatných světelných podmínek se mně zdál hledáček se základním zoomem trochu tmavší, ovšem při použití optiky se světelností 2,8 je hledáček plně použitelný i k manuálnímu zaostřování.

Vestavěný blesk – Vyskakovací blesk je umístěn nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba nenasazovat na základní zoom sluneční clonu, mohla by vrhat stín. Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-410 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci. Jeho výkon je nižší, než např u E-330, (směrné číslo cca 10, kratší nabíjení cca 5 sec) stačí pro přisvětlení, rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky, vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-410. Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách. Při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

OLYMPUS E-410 blesk zaklopen OLYMPUS E-410 blesk vyklopen
OLYMPUS E-410 blesk vyklopen

Objektiv – V setu s E-410 jsem měl dva objektivy známé z testu E-400. Základní ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a tele ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Byly popsány již u E-400. Mají poměrně malou světelnost, ale kresba je výborná. Obvyklé je malé, soudkovité zkreslení na širokém konci objektivu, na nejdelším konci je zkreslení neznatelné. Dále jsem měl zapůjčen klasický, profesionální, voděodolný objektiv ZUIKO 14–54mm 1:2,8–3,5 (dodávaný již k E-1) a voděodolný konvertor EC-14, který 1,4× prodlužuje ohniskovou vzdálenost zoomu. Mechanicky fungují výborně, vše se posouvá a otáčí hladce, bez drhnutí, při pohybu nejsou slyšet žádné zvuky. Kvality vynikající optiky těchto objektivů využijeme plně ve formátu RAW.

Snímací funkce

OLYMPUS E-410 Live View
OLYMPUS E-410 Live View

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem pod voličem režimů na horní stěně E-410. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol, ale lze v nich některá nastavení měnit. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-410 naprogramováno 20 scénických režimů popsaných v animaci. Ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-410 je vybavená senzorem polohy, který je v činnosti i při prohlížení snímků.

Expozici nám dovolí E-410 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit režim B (bulb), který může držet otevřenou závěrku až 8 minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sec. a 12-ti sec.

První část:

Druhá část:

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo v tabulce na displeji (ta může být pohotovostní, jen s nejdůležitějšími funkcemi, nebo úplná) a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000 – 14000 st.K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,2 sec. Po připojení příslušného kabelu do sdruženého konektoru v E-410 lze přehrát na TV, nebo přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-410 vybavená konečně již rychlým portem USB 2.2. Snímky lze v PC zpracovat dodaným softwarem OLYMPUS Master 2, „mluvícím“ česky. Tento software umožňuje i poměrně přehlednou archivaci snímků. Pro náročnější úpravy je však lépe používat profesionální softwary typu Photoshop nebo Zoner.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme s vybranými snímky tvořit Slideshow,, uzamknout snímky proti přemazání, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd..

Playback :

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků již v základu obsahuje češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-330 první snímek do 3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,4 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,3 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 3 obr./sec. V nejvyšším kombinovaném režimu rozlišení RAW pak po max. 8 obr. Následuje kratší prodleva na uložení snímků. V rozlišení HQ lze rychlostí 3obr/sec snímat až do zaplnění karty. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu max. 0,2sec.Výdrž baterie byla o něco slabší, ve srovnání s E-400, minimálně však 350 snímků (stahoval jsem přes USB 2.2 v E-410).

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá i u E410 především na kvalitě optiky. Oba setové objektivy kreslí výborně. Ve spojení s 10 Mpx čipem a šumovým filtrem tvoří E-410 velmi silný nástroj. Použití dražší, profesionální, optiky obrazu jen prospěje, fotograf zde není do takové míry limitován kvalitou čipu. Může dát přednost vestavěným scénickým režimům, programu, automatice, nebo si s E-410 může „pohrát“ a nastavení provádět podle svých přání. Snímky mají velmi dobrou dynamiku, dobré barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zanedbatelná. Málokdy jsem na nich objevil rušivé „přepaly“, mám dojem (stejně, jako u E-400), že automatika mírně podexponovává, objeví-li se v záběru silný jas. Také černobílé snímky jsou velice přirozené, převod do černobílé stupnice zvládne E-410 stejně skvěle, jako je zvládala E-400. Velmi nepříjemným jevem, který provází digitální fotoaparáty od samého počátku, je šum. Ten se podařilo u E-410 radikálně snížit (hlavně šumovým filtrem), takže jej při citlivosti ISO 800 jen tušíme, při ISO 1600 je viditelný, ale příliš neruší. Šum také kolísá s tonalitou snímku. Na světlých plochách se objevuje pouze občas, na tmavých je viditelný zřetelněji, zvláště v protisvětle. V souvislosti se šumem mne nadchla kvalita šumového filtru. Zatímco při vypnutém filtru je šum prakticky totožný se šumem u E-400, pak při nastavení na nízkou a standardní redukci šumu tento mizí a celé zpracování přitom nijak podstatně snímek nezměkčuje, detaily jsou stále dobře viditelné a ostré. Teprve při silné redukci šumu se od ISO 800 objevuje ztráta detailů. Naopak, chceme-li tu nejvyšší ostrost a maximum detailů, filtr vypneme a dostaneme z čipu maximum. Snímky velmi získaly při použití zcela jinak tvořeného formátu RAW, který lze upravovat pouze v novém editačním softwaru Olympus Master 2.0, dodávaném v balení s tělem E-410 (starší Olympus Mastery nedokáží s RAWem E-410 pracovat). Nový RAW zabírá přibližně o 10% méně místa na paměťové kartě.

Velmi dobře pracoval autofokus, zvláště při ostření v nižších hladinách osvětlení. Nezaváhal ani při silném protisvětle. Automatika WB poměrně dobře vyrovnávala různá osvětlení. Ve smíšeném světle automatika WB občas „ulítla“, viz foto. K manuálnímu ostření jsem se již vyjádřil, stále nelze zaostřit tak jednoduše, jak to bývalo zvykem např. u analogových Olympusů OM, ale už to není takový problém. Obraz z E-410 má trochu jiný nádech , než obraz z E-400, zvláště při složitých světelných podmínkách. Je to dáno jinou konstrukcí čipu a patrně novým zpracováním obrazu.

Celkově je obraz z E-410 brilantní, ostrý s přirozenými barvami a velkým rozsahem polotónů. Nebyl problém s přemírou odrazů, ani se závojem. Výrazně se mně líbilo podání černobílých snímků.

Příslušenství

K nasazení na E-410 lze samozřejmě použít příslušenství z celého E-systému. Olympus dodává k E-400 podvodní pouzdro odolné hloubce do 40-ti m, které bude patrně pracovat i s E-410 a díky jejímu „Živému náhledu“ bude fotografování po vodou lahůdkou. S E-410 jsem měl možnost vyzkoušet telekonvertor EC-14, 1,4× prodlužující ohnisko a profesionální objektiv ZUIKO 14–54mm F: 2,8–3,5. Konvertor EC-14 mne překvapil zachováním kresby objektivu i při plné světelnosti. Rozdíl nebyl okem měřitelný. Tento objektiv byl již mnohokrát v různých testech kladně hodnocen a jeho kresba nezklamala. Vynikající je přenos kontrastu, podání detailů, kresba ve stínech i ostré barevné přechody. Mechanické provedení s voděodolnou úpravou jen zvyšuje užitnou hodnotu tohoto objektivu. Při srovnání s ním potěšil i setový zoom ZUIKO 1442. Tělo má sice plastové, bez vodotěsné úpravy, ale v obrazových kvalitách si s ZUIKEM 1454 nezadá. Při 14mm má větší soudkovité zkreslení, jeho světelnost je nižší, ovšem v mezích své konstrukce produkuje obrazy plně srovnatelné s jeho profesionálním předchůdcem.

OLYMPUS E-410 redukce z OM systému

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-410 s bleskem a při makrosnímcích.

OLYMPUS E-410 test OLYMPUS E-410 šum
OLYMPUS E-410 Aberace OLYMPUS E-410 rozlišení
OLYMPUS E-410 zkreslení 1456 T OLYMPUS E-410 zkreslení 1456 W
OLYMPUS E-410 zkreslení 1442 W OLYMPUS E-410 zkreslení 1442 T
OLYMPUS E-410 zkreslení 4015 W OLYMPUS E-410 zkreslení 4015 W + EC-14
OLYMPUS E-410 protisvětlo OLYMPUS E-410 noční snímek
OLYMPUS E-410 Vykrytí bleskem W OLYMPUS E-410 Vykrytí bleskem T
OLYMPUS E-410 scéna OLYMPUS E-410 scéna
OLYMPUS E-410 barevně OLYMPUS E-410 sepie
OLYMPUS E-410 makro OLYMPUS E-410 Zeleň
OLYMPUS E-410 kontrast
OLYMPUS E-410 struktura OLYMPUS E-410 protisvětlo
OLYMPUS E-410 detail struktury OLYMPUS E-410 detail
OLYMPUS E-410 vysoký kontrast OLYMPUS E-410 pleť, neostrost

Závěr

Nový fotoaparát OLYMPUS E-410 jsem stále srovnával s jeho předchůdcem E-400. Nebylo to náhodou. Vzhled a váha jsou prakticky stejné. Co se změnilo je obrazový senzor, je rychlejší, má nové zpracování obrazu a přibyla funkce Živý náhled. Všechny tyto změny znamenají zvýšení užitné hodnoty fotoaparátu a posunutí hranic, které musela E-400 respektovat. E-410 je již šestá zrcadlovka Olympusu v E-systému a zatím každý model přinesl určitá zlepšení. Trochu mně na E-410 mrzí pevný displej.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení, barva, šum Malý obraz na matnici, ztížené ruční ostření
Přehledné ovládání, USB 2.2 rozhraní Cena příslušenství
Čeština Pevný displej (při „Živém náhledu“)
Kvalitní černobílý režim
Ultrazvukové čištění senzoru

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu k testu.