Do redakce jsme dostali nástupce fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30, který nese označení DMC-FZ50. Jaká vylepšení přináší a jaké snímky nám dovolí tento 10Mpx ultrazoom s dvanáctinásobným optickým zoomem, se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Panasonic. Myslím, že budete překvapeni.

1/25, 35mm, ISO400, blesk Výřez (R)
1s z ruky, ISO100, 35mm, doplňkový blesk Výřez (R)

Snímky z jeskyní focené z ruky bez jakékoliv opory. Tady nesmíte použít stativ, takže bez stabilizace a vysoké citlivosti nelze udělat použitelný snímek. FZ50 je při použití ISO800 (vyšší hodnotu režim IISO nezvolil) sice na hranici kvality, ale snímky vypadají velmi dobře. (Poznámka autora: za používání fotoaparátu zaplatíte na Slovensku ve zpřístupněných jeskyních 200,– Sk).

1/25,ISO400, 35mm Výřez (R)

Příklad dosahu blesku a zaostření. Vzdálenost k zadní stěně uprostřed snímku je přes deset metrů. Tam jsem také ostřil na zabudovanou žárovku (uprostřed výřezu).

Celkový pohled Celkový pohled
Výřez (R) Výřez (R)

Standardní snímky, na kterých můžete porovnat šum a „odšumovací algoritmy“. Podle mého názoru jsou i při vysokých ISO neobvykle dobré (10Mpx na čipu 1/1,8").

Mincovna - Koněpruské jeskyně (R) 1/15, ISO 800, 110mm (R), Jeskyně svobody, Slovensko
Demenovská ledová jeskyně, Slovensko (R) Jeskyně svobody, Slovensko (R)
Punkevní jeskyně (R) Demänovská jeskyně svobody, Slovensko (R)

Protože jsem s FZ50 navštívil v rozmezí pár dnů více jeskyní, nedá mi, se zde nepodělit o originální snímky. Myslím, že vzhledem k podmínkám jsou velmi dobré.

Závěr

Aparát jsem používal jako běžný turista. Náběhové časy mě nijak neomezovaly. Výdrž byla velmi dobrá. Velmi mě potěšila nulová aberace. ISO až do hodnoty 400 je pro běžné snímky více než použitelné. Hodnota ISO800 je dobrá. K dobrým snímkům za špatného osvětlení přispívá značnou měrou i účinná stabilizace obrazu a tradičně světelný objektiv. Snímky z jeskyní to potvrzují. V týchž prostorách jsem natáčel video s výborným výsledkem. ISO 1600–3200 v režimu Vysoká citlivost přináší ztrátu detailů, což je v oblasti kompaktních aparátů standardní. Makro není ideální, zobrazená plocha je relativně veliká. Nicméně výřezy vše jistě vynahradí. Panasonic DMC-FZ50 je novinka na trhu, bohužel není zatím na českém trhu a jeho cena nebyla ještě stanovena (srpen 2006).

Klady Zápory
rozsah zoomu 35 mm – 420 mm připevnění sluneční clony
stabilizátor obrazu
jednoduchost ovládání
české menu
relativně dobrá úroveň šumu

Snažil jsem se najít nějaké zásadní nedostatky. Nicméně jde stále o kompaktní fotoaparát s čipem velikosti 1/1,8", který se od neultrazoomů liší pouze stabilizací a širokorozsahovým objektivem. Má proto i jejich neduhy. Jen bych dodal, že bych v těle rád viděl čip 4/3.

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    10.09.2006 11:36

    Jako autor jsem jen upřesňoval, kdy nelze obraz z LCD přepnout do EVF.

  • Milan Vaclík
    Milan Vaclík
    05.11.2006 15:40

    Fotoaparat jsem mel moznost pouzivat cely mesic a uprimne receno,jsem trochu na rozpacich.Fotoaparat podle meho nazoru je velmi dobry v normalnich svetelnych
    podminkach-tzn.pri foceni venku,jedno je-li slunecno nebo zatazeno.
    Problem spis vidim pri foceni portretu v umelem osvetleni nebo s bleskem.Fotky osob ne me pusobi hrozne vyzehlene.Zduraznuji,ze mluvim o fotkach pro domaci pouziti.Mam i pristroj Olympus 320 a fotky z neho mi pripadaji barevne a vubec celkove proste prijemnejsi a to je pristroj za 5500 Kc...
    Rozliseni 10 Mega je podle me spis marketingovy tah, ale pokud jsou rozmery snimace stejne velike jako u 30tky,je to je bluf bez efektu.Redukce sumu je podle me tak silna,ze to bude vadit i mene pokrocilemu fotografovi.Tak jaka pozitiva vlastne napsat,snad vyborny otocny displej,cestina,snadny pristup k funkcim,kvalini baterie-opravdu vydrzela cca 300 snimku a skoro 70% jsem fotil z bleskem.Pokud budete kupovat jeste jednu nahradni,klidne kupte neznackovou(AVACOM je o polovinu levnejsi-cca 600kc a vydrzi stejne).

  • Jarda Blízek
    Jarda Blízek
    05.06.2007 12:40

    FZ50 mám zatím jen krátce,ale za tu dobu si poradil při každé mé tuoze si cokoli vyfotit ;)

  • Pantani
    Pantani
    18.12.2007 09:49

    Stále váhám mezi Panasonic DMC-FZ50 nebo DMC-FZ18, poraďte prosím, jde mi jednoduše o to, který mi bude dělat hezčí fotky...

  • Patrik  Dusil
    Patrik Dusil
    15.03.2008 18:20

    Dobrý den, jsem začátečník ve fotografování a proto bych měl na vás otázku. Moc mě zaujal tento model fotoaparátu, myslím,že ve své třídě je to špička a tak zvažuji jeho koupi, ale také zvažuji variantu, že si připlatím a koupím nikon D40. Chtěl bych se zeptat co je lepší varianta, určitě co se týče kvality snímku nikon na tom bude o mnoho lépe, ale zase FZ50 má mnohem lepší výbavu než nikon. Tak, co byste mi poradil?
    Děkuji Patrik Dusil
    DěkujI Patrik Dusil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (42)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram