Do redakce jsme dostali nástupce fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30, který nese označení DMC-FZ50. Jaká vylepšení přináší a jaké snímky nám dovolí tento 10Mpx ultrazoom s dvanáctinásobným optickým zoomem, se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Panasonic. Myslím, že budete překvapeni.

Testovací fotografie

Snímky označené ® jsou buď originální, nebo obsahují neupravovaný výřez. Všechny (podstatné) snímky obsahují exif. Nastavení ostrosti atp. je na hodnotě Standard.

Aberace, detaily (R) Aberace, detaily (R)

Díky kvalitnímu objektivu a vysokému rozlišení je množství detilů na snímcích velmi vysoké (čitelné nápisy). Aberaci zcela potlačily úpravy. Místa, kde se obvykle projevuje, jsou nyní světlejší a přispívají k doostření snímku.

1/250, 420mm Výřez (R)

Klasická rodinná fotografie. Bez stabilizátoru by mohla být neostrá.

Děti Děti
Děti Děti

Porovnání černobílých snímků s barevnými. ČB podání vyznívá obvykle velmi dobře, nicméně se doporučuje převod provádět až v PC. Pokud to nechcete využít, klidně se spolehněte na fotoaparát. Vyvážení bílé u barevných snímků je dobré.

Makro Výřez (R) Výřez (R)
Makro Výřez (R)

Makro. Snímky z přírody a především jejich výřezy ukazují, že fotoaparát zvládne slušně i snímky malých objektů.

Celkový pohled Výřez (R)

I zde jsou kresba a zachování detailů velmi dobré.

1/160, f/11, 420mm Výřez (R)
35mm, porovnání zoomu

Opět ukázka stabilizace při nejdelším ohnisku. Třetí snímek ukazuje rozdíl mezi nejkratším a nejdelším ohniskem.

Protisvětlo, celek Výřez (R) Výřez (R)
Protisvětlo,celek Výřez (R) Výřez (R)

I v protisvětle se objektiv chová dobře. Pokud si tmavé výřezy upravíte pomocí úrovní, zjistíte, že obsahují informaci o barvě, i když dost „vyžehlenou“.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    10.09.2006 11:36

    Jako autor jsem jen upřesňoval, kdy nelze obraz z LCD přepnout do EVF.

  • Milan Vaclík
    Milan Vaclík
    05.11.2006 15:40

    Fotoaparat jsem mel moznost pouzivat cely mesic a uprimne receno,jsem trochu na rozpacich.Fotoaparat podle meho nazoru je velmi dobry v normalnich svetelnych
    podminkach-tzn.pri foceni venku,jedno je-li slunecno nebo zatazeno.
    Problem spis vidim pri foceni portretu v umelem osvetleni nebo s bleskem.Fotky osob ne me pusobi hrozne vyzehlene.Zduraznuji,ze mluvim o fotkach pro domaci pouziti.Mam i pristroj Olympus 320 a fotky z neho mi pripadaji barevne a vubec celkove proste prijemnejsi a to je pristroj za 5500 Kc...
    Rozliseni 10 Mega je podle me spis marketingovy tah, ale pokud jsou rozmery snimace stejne velike jako u 30tky,je to je bluf bez efektu.Redukce sumu je podle me tak silna,ze to bude vadit i mene pokrocilemu fotografovi.Tak jaka pozitiva vlastne napsat,snad vyborny otocny displej,cestina,snadny pristup k funkcim,kvalini baterie-opravdu vydrzela cca 300 snimku a skoro 70% jsem fotil z bleskem.Pokud budete kupovat jeste jednu nahradni,klidne kupte neznackovou(AVACOM je o polovinu levnejsi-cca 600kc a vydrzi stejne).

  • Jarda Blízek
    Jarda Blízek
    05.06.2007 12:40

    FZ50 mám zatím jen krátce,ale za tu dobu si poradil při každé mé tuoze si cokoli vyfotit ;)

  • Pantani
    Pantani
    18.12.2007 09:49

    Stále váhám mezi Panasonic DMC-FZ50 nebo DMC-FZ18, poraďte prosím, jde mi jednoduše o to, který mi bude dělat hezčí fotky...

  • Patrik  Dusil
    Patrik Dusil
    15.03.2008 18:20

    Dobrý den, jsem začátečník ve fotografování a proto bych měl na vás otázku. Moc mě zaujal tento model fotoaparátu, myslím,že ve své třídě je to špička a tak zvažuji jeho koupi, ale také zvažuji variantu, že si připlatím a koupím nikon D40. Chtěl bych se zeptat co je lepší varianta, určitě co se týče kvality snímku nikon na tom bude o mnoho lépe, ale zase FZ50 má mnohem lepší výbavu než nikon. Tak, co byste mi poradil?
    Děkuji Patrik Dusil
    DěkujI Patrik Dusil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (42)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram