Test digitálního fotoaparátu Nikon Coolpix S3

Nikon Coolpix S3 je malý kovový plně automatický stylový fotoaparát, u kterého výrobce kladl maximální důraz na jednoduchost a pohodlnost ovládání. Má však některé zajímavé funkce, s nimiž se můžete seznámit v následujícím článku.

Makro Výřez
Makro Výřez

Makro je na druh aparátu výborné. Překvapuje velikostí minimální snímané plochy. Celkové pohledy jsou k dispozici v originální kvalitě. Vedle jsou 100% výřezy.

Makro - kolik? Digi zoom + makro

Čistě technická dokumentace snímaných rozměrů při ohnisku f 73mm (35mm ekv.) ze vzdálenosti cca 6 cm. Druhý snímek je plné pole s použitím digitálního zoomu.

Nejmenší expozice Barvy

První snímek svým exifem dokumentuje nejkratší čas 1/350 s a současně maximální clonu F15,1 pro nejdelší ohnisko. Druhý snímek ukazuje možnosti barevných variant snímku.

Aberace, ostrost Výřezy

Aberace je velmi malá. Opět je vidět značná neostrost v rozích. Druhý snímek ukazuje výřezy z rohů a středu snímku.

Děti Děti Děti

Děti. Snímky ukazují, že redukce červených očí, která je ve všech případech zapnutá, není všemocná a záleží především na vzájemné poloze objektivu, blesku a očí. Fotografie jsou foceny v režimu priority tváře. ISO postupně 78, 171, 149. U nejvyššího je 100% výřez. Na posledním snímku je v pravé části zřetelný rozptyl odraženého světla blesku na prachové částici těsně před objektivem.

Celek Výřezy

Šum u tohoto aparátu nepředstavuje rozhodně slabou stránku. Reálně nemůže rušit na fotografiích rozměru 10×15 cm ani při ISO 400. Vlevo je pohled na celkovou scénu, vpravo pak jednotlivé výřezy.

Závěr

Nikon Coolpix S3 je stylový fotoaparát. Ovládání je jednoduché. Pro export snímků jsem však musel používat dokovací stanici. Je to velmi univerzální model, který zvládne cokoliv – makro, sport, záznam zvuku i ozvučené video. Snímky mají průměrnou kvalitu. Některé snímky v závislosti na scéně budou horší (např. neostrost v rozích, u širokého ohniska soudkovitost), u některých se nižší kvalita neprojeví. Například podání barev a vyvážení bílé je velmi dobré, navíc vyvážení bílé je možné volit vlastní. Škoda, že video neumí vyšší frekvenci než 15 snímků za sekundu. Výborná je funkce ostření s prioritou tváře, kdy máte jasnou představu o místě zaostření. Rychlost, skladnost, široká využitelnost, to budou zřejmě podstatné vlastnosti, rozhodující o jeho koupi. Současná cena uváděná firmou Nikon je 11 290,– (listopad 2005).

Klady Zápory
Kompaktní rozměry Neostrost v rozích
Univerzálnost (sport, makro) Frekvence videa 15 fps
Funkce Hlasový záznamník
Funkce D-lighting

Děkuji firmě Nikon za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Jelinek
    Petr Jelinek
    28.10.2005 13:15

    Ahoj petře.
    V popisu píšeš "Citlivost je Auto, 50, 100, 200" a pak vidím tetovací fotografii šumu na ISO 400. Něco mi uniklo nebo zapracoval šotek? :-)

  • Petr Jelinek
    Petr Jelinek
    28.10.2005 13:17

    Oprava: "testovací fotografii" :-)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.10.2005 14:47

    Díky. Šotek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram