Test digitálního fotoaparátu Nikon Coolpix S3

Nikon Coolpix S3 je malý kovový plně automatický stylový fotoaparát, u kterého výrobce kladl maximální důraz na jednoduchost a pohodlnost ovládání. Má však některé zajímavé funkce, s nimiž se můžete seznámit v následujícím článku.

Úvod

Nikon Coolpix S3

Stříbrný fotoaparát Nikon Coolpix S3 nám zapůjčila firma Nikon CZ. Protože se jednalo o vzorek, neměl jsem k dispozici ještě český manuál. Nicméně to není zásadní problém. Ovládání je velmi jednoduché. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti 12 MB. Součástí je i dokovací stanice, přes kterou je nutné stahovat snímky a je možné (ne nutné) nabíjení baterie. Dále dostanete potřebné kabely (včetně „nabíjecího“), poutko na ruku a CD se softwarem.

Základní technická data

CCD 6,37 MP/6,0 MP efektivně
Rozlišení snímků 2 816×2 112, 2 048×1 536, 1 024×768, 640×480 bodů
Zoom 3.0× optický zoom, 5,8–17,4 mm (ekvivalentní 35–105 mm)
Ostření od 4 cm (min. plocha 30 mm x 22 mm při f 12,2mm )
Displej 2,5 palce, 110K pixelů
Rozsah časů 4–1/350 s
Rozsah clon 3 (5,4) – 8,5 (15,1)
ISO auto, manualní (50, 100, 200, 400)
Vyvážení bílé auto, manuální vyvážení, 5 přednastavených hodnot
Režimy blesku auto, redukce červených očí, doplňkový, vypnuto, vynucený
Samospoušť 10 s
V dokovací sanici V dokovací sanici
Makro min. plocha 30 mm x 22 mm při f 12,2 mm
Barevné režimy standard color, vivid color, black and white, sepia, cyanotype
Kompenzace expozice +/- 2.0 EV po 0.3 EV
Rozlišení videa VGA, QVGA / 15 fps
Zoom během videa digitální
Délka videa limitována velikostí SD karty

Tělo a ovládání fotoaparátu

Zadní strana Horní strana

Nikon Coolpix S3 je z rodiny malých digitálních šperků. Základem je celokovové tělo bez jakýchkoliv výčnělků a to včetně objektivu. Ten je totiž sice s trojnásobným optickým zoomem, ale uloženým v těle fotoaparátu. S3 je svojí konstrukcí určený pro běžné nošení v kapse. Tomu odpovídají i rozměry 92 mm × 59 mm × 22 mm a hmotnost je cca 140 g bez baterie a paměťové karty. Jeden týden jsem jej v kapse opravdu nosil, a protože to byly kapsy vetší, dokonce jsem jej v nich i párkrát hledal.

Dolní strana

Na horní stěně je spoušť a tlačítko ON/OFF, mikrofon a reproduktor. Osobně bych uvítal velikost vypínače trošku větší. Na zadní stěně je kolébkové tlačítko zoomu, tlačítko MENU, přehrávání, mazání. Zcela dole je přepínač režimů – focení, scénické režimy, video. Nejvíce místa zabírá kruhové křížové tlačítko, na kterém lze aktivovat samospoušť, blesk, makrorežim a přenos snímků. A samozřejmě nepřehlédnutelný je i 2,5" LCD. Na pravé stěně je pod umělohmotným krytem prostor pro SD kartu. Na spodní stěně je kovový stativový závit a prostor pro Li-Ion baterii. Je zde také jediný konektor, přes který lze fotoaparát nabíjet (přímo dodávanou nabíječkou), nebo připojit k dokovací stanici a následně přenášet fotografie. Na přední stěně je objektiv, blesk a přisvětlovací oranžová dioda. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej. Objektiv je zcela v rohu fotoaparátu a nemá žádné prvky, které by vyčnívaly z těla. Na první pohled je to nevýhodné – lze si zastínit výhled velmi jednoduše prsty . Moje osobní zkušenost je však po několika dnech používání opačná. Nebál jsem se, že objektivem do čehokoliv narazím a subjektivně bylo i zapínání rychlejší, protože není nic, „co by se vysouvalo“.

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Na přední straně, v levém horním rohu, je pod automatickou krytkou schováván objektiv Nikkor ED s ohniskovým rozsahem 5,8 – 17,4 mm. Což je ekvivalentní 35 – 105 mm kinofilmu. Světelnost je v rozsahu 3,0 – 5,4. Maximální clona je F15,1. Čidlem je 1/2,5” CCD se 6 Mpx (efektivně). Citlivost je Auto, 50, 100, 200 a 400. Objektiv doplňuje 4× digitální zoom. Aparát zaostřuje poměrně rychle i když neodhadnete přesně kam, neboť pouze ukazuje, že má zaostřeno a ne kam. Proto jsou některé snímky prostě ostré někde jinde, než jste chtěli. Některé snímky nejsou ostré vůbec, fotoaparát nezaostří. Nicméně je to jev, se kterým se setkávám poměrně často a zde je bohatě vykompenzován pohotovostí fotoaparátu. S rostoucím ohniskem je obraz měkčí, což ale na tištěných fotografiích nebylo patrné. Ve tmě si fotoaparát přisvěcuje oranžovým světlem, které je použitelné do cca dvou metrů.

Standardní zajímavostí je schopnost zaostřit v makrorežimu na nejkratší vzdálenost cca 4 cm až při delším ohnisku. To je indikováno modrým zabarvením hodnoty zoomu. Lze dosáhnout opravdu slušného zvětšení, jak ukazují zkušební fotografie, protože nejmenší snímaná plocha je cca 30 mm x 22 mm.

Musím bohužel konstatovat, že snímky pořízené tímto konkrétním kusem vykazují v levém horním rohu znatelnou neostrost (viz. testovací snímky).

LCD displej

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" (6,4 cm). Byl dobře čitelný i za přímého osvětlení i za špatných světelných podmínek. Jas je nastavitelný v Setupu. Displej je tvořen 110 000 pixely, což není mnoho, ale na kompozici a prohlížení to stačí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Jelinek
    Petr Jelinek
    28.10.2005 13:15

    Ahoj petře.
    V popisu píšeš "Citlivost je Auto, 50, 100, 200" a pak vidím tetovací fotografii šumu na ISO 400. Něco mi uniklo nebo zapracoval šotek? :-)

  • Petr Jelinek
    Petr Jelinek
    28.10.2005 13:17

    Oprava: "testovací fotografii" :-)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.10.2005 14:47

    Díky. Šotek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram