Test profesionální digitální zrcadlovky Canon EOS 1Ds Mark II

FotoAparát.cz měl jako první médium v České republice možnost prakticky si vyzkoušet novou vlajkovou loď firmy Canon na poli digitální techniky. Tou je nová profesionální digitální zrcadlovka Canon EOS 1Ds Mark II s čipem velikosti kinofilmového políčka a rekordním rozlišením 16,7 megapixelu. Také ostatní technické parametry tohoto přístroje byly dotaženy na absolutní špičku, a tak následující článek nebude ani tak klasickým uživatelským testem, jako spíše příjemným povídáním o Formuli 1 mezi digitálními aparáty postavenými na bázi kinofilmového základu.

Příslušenství

Velmi důležitá je také nabídka příslušenství, které lze s aparátem použít. Toho je samozřejmě u Canonu k dispozici nepřeberné množství. V první řadě je to velmi rozsáhlá nabídka objektivů systému EF a to v počtu více než 60 různých typů, od rybího oka až po vyhlášené extrémně dlouhé teleobjektivy, včetně speciálních objektivů například tilt/shift, objektivů se stabilizátory obrazu IS nebo makroobjektivů. Velmi slušná je také nabídka blesků, včetně kruhových makroblesků či dálkového odpalovače studiových nebo bezdrátově ovládaných blesků. Použít lze také kabelové dálkové ovládání, externí zdroj a spoustu dalších doplňků. Součástí balení přístroje je pak veškerá potřebná kabeláž, Software Digital Photo Professional v1.5 pro zpracování RAW snímků s podporou barevných prostorů sRGB, Adobe RGB a wide gamut RGB plus různé separační simulace standardu CMYK. Dále je to EOS Viewer Utility/EOS Capture, PhotoStitch a ovladače TWAIN pro Windows 98/2000 a WIA pro Windows Me. Nechybí samozřejmě ani nabíječka a skvělý Ni-MH akumulátor NP-E3, který při testu prokázal skutečně mimořádnou výdrž – přístroj jsem měl zapůjčen na cca 4 dny, úvodem jsem akumulátor nabil a i po těchto 4 dnech fotografování ukazoval displej stav baterie jako plně nabitý.

Cena a závěr

V závěru testu bývá zvykem zrekapitulovat celkový výčet hlavních předností i nedostatků testovaného fotoaparátu, ale v tomto případě udělám výjimku – předností je totiž tolik, že výčet by byl až únavně dlouhý a všechny již byly jmenovány v textu článku. Naopak nedostatky nejsou prakticky žádné, které by stály za řeč. Závěr je proto až překvapivě stručný a jasný. Canon EOS 1Ds Mark II je prostě v současné době celosvětově vůbec nejdokonalejším digitálním fotoaparátem na současném trhu. Jediným námětem k hlubší diskusi tak zůstává v podstatě pouze cena, která je 249.999,– Kč (oficiální doporučená prodejní cena včetně DPH – stav k 6.12.2004). Suma je to sice značná, ale určitě se najdou profesionální fotografové či fotografická studia, kteří si za špičkovou kvalitu rádi zaplatí a kterým se investice z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Fotografie pořízené tímto aparátem najdete v naší FotoGalerii a aktuální ceny na současném českém trhu najdete zase v aplikaci Porovnej Ceny kde je již nyní možno zaznamenat první příjemný pokles reálné tržní ceny. Podrobnější technické informace a specifikace v češtině najdete na stránce Canon EOS-1Ds Mark II.

Závěrem bych chtěl také poděkovat firmě Canon CZ s.r.o. za zapůjčení aparátu a objektivů pro potřebu tohoto redakčního testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ten jehož šíři nelze změřit
    Ten jehož šíři nelze změřit
    08.12.2004 15:22

    mk>no hlavně že máš Canona.Přijde mi směšné posmívat se někomu kvůli značce jeho foťáku. To jsme dělali tuším v pubertě, když někdo neměl na sobě nejnovější módní hit, a to ještě ne všichni.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    08.12.2004 15:23

    Koala: Každý systém má svá plus i mínus, záleží na tom co fotíš a co preferuješ. Pokud preferuješ široká ohniska, tak je formát APS mrzutý a musíš vysolit nějakou tu korunu za nové širokáče. Pokud ale fotíš třeba zvířata, tak je crop faktor u teleobjektivů zase velmi výhodný a přepočteno na finance ti to nákup nových širokáčů několikanásobně zaplatí. Jsou to prostě dva různé systémy a každý má své ....

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 15:23

    Koala: Nechápu, o čem se hádáš. Mně 1,6x crop vyhovuje a přesto proti full frame nic nemám, tobě naopak vyhovuje fullframe, ale pliveš na APS... A pořád nechápu, co má nový blesk společného s formátem APS, vsadím se, že kdyby teď Nikon přišel s fullframem, tak bude mít taky iTTL. Ovšem co bys říkal pak, nevím ;)

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 15:24

    F70: na tom, co mám, přece vůbec nezáleží. A já se neposmívám, já jen říkám, že jestli budeš čekat na full frame Nikon, tak se načekáš. Ale třeba se pletu..

  • Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    08.12.2004 15:26

    MK:Není nutno..mi přát full frame od Nikonu.Jsem zcela spokojen s tím co mám.pokud se bude dál vyrábět film,jako že ještě pár let ano,tak jsem zcela "za vodou".
    Jinak co se týká objektivů a jejich kompatibility..to je ti TEĎ jedno..Takže já ti zase přeji,aby C/M/N nenapadlo vyrábět formát "XX" místo "DX" a "APS-C" atd..Který nebude kompatibilní s dnešními objektivy pro DSLR.Viz.něco podobného,jako když rok starý blesk od Nikonu nechodí s dnešní DSLR..a u Canonu se také příklady najdou.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 15:29

    Koala: Díky za určitě upřímně míněné přání, ale asi tě zklamu, mám všechny objektivy systému EF a ten si Canon netroufne jen tak zrušit ;)

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    08.12.2004 22:03

    Ja by som povedal, ze Canon na PMA vypluje nejaky *bakelitak* na styl EOD300D s 8 megovym chipom. A to vsetko preto, ze si chcem teraz kupit zrkadlovku. Skoda ze to PMA je az vo februari, by som aj pockal. (Lubo Torok)

  • iu
    iu
    09.12.2004 04:38

    Ked raz budem velky, bohaty a slavny tak si ho kupim :-)).

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    09.12.2004 21:56

    A já říkám : ať žije APS-C !! Díky němu mám originál Canon sklo 640 L za cenu 400 L - takže jsem ušetřil 250 000,- :-).

  • daff01
    daff01
    10.12.2004 09:43

    Konecne bezvadnej fotak na to, abych zachytil, jak detem rostou zoubky.... :-)

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    10.12.2004 12:19

    To ospevovanie APS-C je trosku prehnane. Si zoberte 20Mpix full frame a z neho asi nebude problem vyrezat tych vasich obligatornych 6Mpixelov, kdezto opacne to asi nepojde. Nehovoriac o tom ze zo 6Mpix toho vela nenarezete. Sam som zvedavy do akeho rozlisenia s APS-C to budu tlacit. By som tipol, ze viac ako 12 to asi nebude. Ale nechame sa prekvapit.

  • Rudolf Stolař
    Rudolf Stolař
    10.12.2004 15:27

    Stejne ten fullframe jednou prijit musi. Kdyz budou vyrobci porad zvetsovat pocet pixelu (jakoze jak je vsichni zname, tak budou), tak se tim budou ty pixely pri stejne velikosti cipu zmensovat. A to znamena vetsi sum pri stejne citlivosti, nebo taky nizsi citlivost pri stejnem sumu. :) Takze kdo zustane tvrdosijne u APS formatu, za par let skonci se skvelym 30Mpix fotakem pouzitelnym s bidou pri ISO 100.
    Je sice fakt, ze zvysovat rozliseni cipu az do takovych extremu je pro vetsinu fotografu naprosta zbytecnost, ale zato to dobre vypada v reklame a spousta lidi si to koupi. Ostatne vite ze Samsung dela 7Mpix mobil? :-D
    Jinak se tu hadate o blbostech, zadna znacka (ano, spravne, ani Canon) nema takovy naskok pred konkurenci, abyste tu kvuli tomu museli slintat a hazet po sobe takovyma prispevkama... Stejne to za vas peknou fotku nevymysli. :)

  • Taffey
    Taffey
    11.12.2004 00:01

    Jedi, vůbec nechápu, proč bych měl cokoli řezat?! Jsi-li fotograf a ne břídil, řezat vůbec nepotřebuješ, až na malé výjimky, kdy potřebuješ atypický rozměr. Měla-li by být největší výhoda FF a jeho rozlišení v tom, že se z nás stanou břídilové, kteří tasí, střelí a uříznou, co ze záběru potřebujou, no tak potěš klobás. Naprosto nesouhlasím.
    A k tomu, je-li FF potřeba-samozřejmě, že ano, už tak je FF na prd, stejně jako kinofilm. Zamysleli jste se někdy nad tím, z jakého důvodu kinofilm vznikl? Rozhodně ne z nějaké umělecké potřeby ale z nutnosti proces fotografování podstatně zrychlit, usnadnit a všechno vylehčit. Když jsem přešel ze středoformátu na kino, nikdy jsem si úplně nezvykl, stejně jako po přechodu na digitál. Fotky jsou úplně jiné, a nejde jen o kresbu, tu může nahradit oněch 16 nebo kolik mega nový Canon má. Ale jde o hloubku ostrosti, resp. neostrosti. A tam je velikost políčka rozhodující. Taffey.

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    11.12.2004 16:52

    Taffey, ono dost zalezi od toho co sa foti a kde sa foti. Tym rezanim som nemyslel, ze cvaknem a rezanim si tom potom opravim. Tu slo o tie koeficienty pri ohniskach. Ktosi tu pisal, ze vdaka bohu za APS-C ze ma zo 400mm objektivu 640mm. To je to iste, ako si orezat full frame snimku s rozlisenim XY mega na velkost APS-C s aktualnymi 6MPX. A mna najviac na digitaloch irituje hlbka ostrosti a opticke chyby kvoli extra sirokym ohniskam, aby sa na tych minichipoch aspon priblizili 28mm. A co sa fullformatu tyka, chvilu ma drzala myslienka kupit si nejaky Hasselblad 6x6 a plus poriadny skener. Tu by ma to vyslo o nieco viac ako D70. Ale uz ma to preslo. Momentalne skulim po 20D a cakam ci ma to za mesiac neprejde.

  • Dušan Banák
    Dušan Banák
    12.12.2004 07:40

    Vynikající popis - ostatně jako vždy. Díky Kupsíku. Jinak pro hračičky s full frame-mrkněte třeba sem :http://www.letsgodigital.org/html/events/PHOTOKINA-2004/news/mamiya/ZD_en.html.Ale to za 5 let bude asi málo, hihííí - Mamiya ZD s čipem 36x48mm. Dušan

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.12.2004 09:58

    Dušan: Dík, to jsem rád, že se ti článek líbí. Jinak ten odkaz znám (Letsgodigital je naším partnerem v rámci DIWA) a je to taky skutečně velmi zajímavá mašinka. Jsem ale celkem zvědav, zda se vůbec bude v ČR prodávat a za kolik.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    13.12.2004 11:03

    riv: zlepšuje se technologie výroby, Canon 20D s 8MPix šumí méně jak 6MPix DSLR při stejné velikosti čipu, takže není důvod, proč by mělo být použitelné jen ISO 100

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.12.2004 11:34

    Martin: Jo, plný souhlas - technologie jdou nezadržitelně kupředu a nárůst rozlišení ještě nutně nemusí znamenat nárůst šumu. I rozlišení které má právě EOS-1Ds Mark II. bylo donedávna nemyslitelné a přitom je na tom se šumem velmi dobře ....

  • Michal Burza
    Michal Burza
    16.12.2004 02:09

    Jedi asi si to moc nepochopil. Zo 400 ma 640 vdaka crop factoru a nie vdaka digitalnemu zoomu.

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    17.12.2004 10:16

    Skusim trochu matiky. Crop factor 1.6 znamena ze snimac ma 1.6 krat mensiu plochu proti full frame. Teraz chvilu zabudneme na ceny, lebo o pol roku uz platit ani zdaleka nebudu a zoberieme si full frame s rozlisenim 16.7 miliona pixelov a spravim orez vo fotoshope na velkost APS-C(na fyzicky rozmer) 1.6 krat. 16.7/1.6 = 10.1 Mpix. A z full frame si tych 10 Mpix vyrezes skadial chces. O toto mi slo. Proste cela ta vec okolo crop faktora sa zbytocne nafukuje smerom k pozitivam. Ucel je zrejmy. V podstate to ziadne nema, ak neberiem, ze je to proti Full frame x-krat lacnejsie :), ale to zrejme dlho nepotrva. Skor si myslim, ze tie dva formaty pobezia subezne.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (55)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram