Test digitálního fotoaparátu Nikon Coolpix 4100

Nikon Coolpix 4100 je typickým představitelem kategorie levnějších digitálních kompaktních aparátů, určených uživatelům, kteří požadují malý, jednoduchý, skladný a přitom kvalitní přístroj. Je koncipován především pro co nejsnadnější a automatizované ovládání. Základ tvoří trojnásobný zoom objektiv Nikkor a 4 megapixelový snímací čip. Více podrobností se můžete dočíst v našem redakčním testu.

Funkce

Fotoaparát je celkově koncipován pro maximálně automatizovaný provoz tak, aby jej mohli snadno používat i uživatelé bez jakýchkoli fotografických znalostí či zkušeností. Jako základ je tedy k dispozici plně automatický zelený režim, kde veškerá nastavení provádí automatika. Dále je k dispozici režim Scene Assistance (Portrét, Krajina, Sport, Noční portrét – každý z režimů je na otočném voliči nastavitelný zvlášť), kde u těchto nejpoužívanějších režimů je k dispozici asistence, která velmi jednoduchým způsobem pomáhá začínajícím uživatelům s volbou kompozice – na displeji se objeví například siluetka pro ideální umístění portrétované osoby, do které ji stačí pouze umístit a aparát v tomto místě zároveň ostří a měří expozici. Dále je možno použít volbu Scene (Párty/Interiér, Pláž/Sníh, Západ slunce, Úsvit/Soumrak, Noční krajina, Makro, Muzeum, Ohňostroj, Reprodukce, Protisvětlo a Panorama asistent – každý z režimů je možno snadno vyvolat pomocí menu, při nastavení hlavního otočného voliče na SCENE). Za zmínku stojí především tradičně výborný makrorežim, ve kterém lze zaostřovat již na vzdálenost 4cm – viz ukázkový makrosnímek č.16. Dále může být také praktický režim Reprodukce, který je určen k fotokopírování dokumentů. A oblibu si jistě získá i Panorama asistent, jehož pomocí lze velmi snadno spojovat jednotlivé fotografie do panoramat, přičemž potřebný software je již součástí dodávky.

Ve všech režimech je uživatel přístrojem upozorněn na možnost pohybové neostrosti, pokud expoziční čas překročí bezpečnou hodnotu. V tom případě je lepší použít stativ nebo další známou a velmi užitečnou funkci BSS (Best shot selector), kterou lze aktivovat v menu. V tomto režimu pořídí aparát sérii 2 až 10 snímků, ze kterých automaticky vybere ten nejostřejší, který uloží a ostatní smaže. Funkce je velmi prostá, ale má poměrně slušnou účinnost, která se blíží účinnosti stabilizátorů obrazu.

Měření expozice je realizováno 256 segmentovým měřením Matrix, orientovaným podle jednoho z 5 volitelných zaostřovacích polí. Naměřenou expozici lze v případě potřeby ještě dále manuálně korigovat v rozmezí ±2 EV v krocích po 1/3 EV. Délku expozice řídí kombinovaná (mechanická a CCD), elektronicky řízená závěrka s rozsahem časů 1/3000 až 4 vteřiny.

Již zmíněné vyvážení bílé barvy lze ponechat na automatice a nebo lze manuálně zvolit některou z přednastavených hodnot, které odpovídají barevné teplotě denního světla, žárovky, zářivky, světla při zatažené obloze a nebo elektronického fotografického blesku. K dispozici je také možnost manuálního změření bílé podle bílé referenční plochy (použít lze třeba list papíru) a tuto hodnotu je možno uložit do paměti.

Příslušenství, cena a závěr

Obrázek č. 17

Fotoaparát Nikon Coolpix 4100 je standardně dodáván se zápěstním řemínkem, USB kabelem, A/V kabelem a dobíjecími bateriemi se síťovou nabíječkou. Nechybí ani CD se softwarem Nikon PictureProjekt. Jako volitelné příslušenství je možno dokoupit síťový zdroj EH-62B, měkké pouzdro a vodotěsné pouzdro pro podvodní fotografii, které je na ukázkovém snímku č.17.

V době psaní testu (11/2004) je doporučená prodejní cena aparátu 8.990,–Kč včetně DPH, přičemž reálná cena v internetových obchodech je minimálně o 1.000,–Kč nižší. Pokud byste chtěli znát přesnou aktuální tržní cenu, tak ji najdete v naší ojedinělé aplikaci Porovnej Ceny.

Co říci závěrem? Fotoaparát Nikon Coolpix 4100 je prostě typickým kompaktním digitálním aparátem se vším, co k tomu patří. Je malý, lehký a s dobrou ergonomií. Ovládání je jednoduché a snadno pochopitelné. Některé drobnosti ve funkcích mu sice chybí, ale vynahrazuje to zase několik jiných, především funkce BSS. Samotnou obrazovou kvalitu pak lze posoudit jako velmi dobrou. Pokud byste chtěli vidět další snímky pořízené tímto aparátem, tak je naleznete v naší FotoGalerii.

Závěrem ještě malé shrnutí nejdůležitějších vlastností toho aparátu :

Klady Zápory
Na svou třídu výborná obrazová kvalita Maximální citlivost jen 200 ISO
Jednoduché a intuitivní ovládání Neumožňuje manuální nastavení ISO
Skvělá funkce BSS Sférické zkreslení
Velká nabídka poloautomatických režimů
Interní paměť

Další informace a podrobné technické specifikace najdete také na internetové adrese společnosti Nikon s.r.o., které tímto zároveň děkuji za zapůjčení přístroje pro potřebu redakčního testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram