Test digitálního fotoaparátu Nikon Coolpix 4100

Nikon Coolpix 4100 je typickým představitelem kategorie levnějších digitálních kompaktních aparátů, určených uživatelům, kteří požadují malý, jednoduchý, skladný a přitom kvalitní přístroj. Je koncipován především pro co nejsnadnější a automatizované ovládání. Základ tvoří trojnásobný zoom objektiv Nikkor a 4 megapixelový snímací čip. Více podrobností se můžete dočíst v našem redakčním testu.

Tělo – provedení a ovládání

Nikon Coolpix 4100 - předn strana Nikon Coolpix 4100 - zadní strana

Výborně vyřešené je také rozmístění všech ovládacích prvků. Pod ukazovákem pravé ruky je kovové tlačítko spouště a týmž prstem lze také snadno a pohotově ovládat hlavní vypínač celého aparátu. Všechny další ovládací prvky pak lze pohodlně ovládat palcem pravé ruky – levá ruka tak pro manipulaci s přístrojem není vůbec zapotřebí, což je nutno ocenit, protože u aparátu tohoto typu je pohotovost poměrně důležitým prvkem. Přímo pod palcem je ovládání zoomu pomocí obvyklé kolébky. Více vlevo je otočný volič expozičních režimů. V dolní části je pak křížový volič se středovým tlačítkem pro pohyb v menu a také pro ovládání nejzákladnějších funkcí. Kolem tohoto voliče jsou rozmístěny další tři tlačítka pro vyvolání menu, přehrávání snímků a pro mazání exponovaných snímků. Všechny popsané prvky mají jasně rozeznatelné dorazy a jsou srozumitelně a logicky popsané pomocí obvyklých ikonek. Ovládání je tak velmi intuitivní a jednoduché.

Nikon Coolpix 4100 - shora

V levé části zadní strany je pak nahoře průhledový optický hledáček, doplněný o zelenou a červenou LED diodu indikující stav zaostření a blesku. Hledáček je malý, ale celkem jasný a jeho použití je tak bezproblémové. Do jeho zorného pole nezasahuje ani plně vysunutý objektiv – což se občas stává u aparátů této a někdy i vyšší kategorie. Na většinu situací je však dostatečné (někdy i výhodnější – záleží na zvyku) použití LCD monitoru. Ten je umístěn hned pod hledáčkem a má úhlopříčku 1,6 palců, pětistupňovou regulaci jasu a rozlišení 80.000 pixelů.

Na přední straně aparátu je umístěn také vestavěný blesk s dosahem záblesku 0,4–3,4 metru při širokoúhlém nastavení objektivu a 0,4–2 metry při nejdelší ohniskové vzdálenosti. Blesk má automatickou aktivaci, předblesk proti červeným očím a synchronizaci s dlouhými časy závěrky. Lze jej také manuálně trvale vypnout či zapnout. Za nepříznivého či nedostatečného osvětlení disponuje aparát kromě blesku také přisvětlením pro lepší funkci autofokusu, které je vhodně realizováno vysoce svítivou LED diodou umístěnou na přední straně hned pod bleskem.

Obrázek č. 4 Obrázek č. 5

Objektiv

Obrázek č. 6

I u aparátu této kategorie je jeho nejdůležitější částí objektiv, protože ani sebevětší množství pixelů snímacího čipu nenahradí kvalitní optiku. Nikon Coolpix 4100 je vybaven trojnásobným zoomem Nikkor s ohniskovou vzdáleností 5,8–14,7mm, což je ekvivalent poměrně univerzálního a oblíbeného kinofilmového rozsahu 35–105mm. Světelnost tohoto objektivu je v rozmezí f /2,8 až f/4,9 a jeho optická soustava je složena ze 7 čoček seskupených do 6 skupin. Kresbu a rozlišení objektivu lze posoudit na sérii ukázkových snímků č.4 až č.5, kde je celý snímek a následně jeho 100% výřezy ze středu a rohu. Případně je možno také stáhnout celý ukázkový snímek v původní podobě. Rozsah ohniska je zobrazen na další dvojici snímků č.7 a č.8, které byly fotografovány nejširším a druhý nejdelším možným ohniskem optického rozsahu zoomu. Tento optický rozsah je možno ještě dále prodloužit 4násobným digitálním zoomem.

Obrázek č. 7 Obrázek č. 8

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram