Test digitální zrcadlovky Canon EOS 20D

Jedním z největších lákadel nedávno skončeného fotografického veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem jistě bylo oficiální představení nové digitální zrcadlovky Canon EOS 20D, která je nástupcem předchozího velmi zdařilého a oblíbeného modelu EOS 10D. Přestože od skončení veletrhu uplynul teprve měsíc, je už tento přístroj běžně k dostání i na pultech prodejen v České republice. Proto jsme mu také věnovali náš další podrobný redakční test.

1. Tělo – mechanické provedení a ovládání

Canon EOS 20D Vnitřní část aparátu Canon EOS 20D

Mechanické provedení lze bez zaváhání označit za vynikající. Celé tělo přístroje je zhotoveno z kovového odlitku, tvořeného slitinami lehkých kovů na bázi magnézia. Také všechny důležité související mechanické prvky jsou výhradně kovové – botka pro externí blesk, bajonet objektivu, stativový závit (který je samozřejmě umístěn v optické ose objektivu) i očka pro uchycení popruhu. Již na první pohled a dotek tak aparát působí mimořádně solidním, robustním a odolným dojmem. Přitom není příliš velký ani těžký ale ani to není žádná lehká váha, prostě vše tak akorát. Tělo je také skvěle tvarované a i do větší ruky padne jako ulité. Komu by se ale zdálo tělo přeci jen příliš malé nebo lehké, ten jej může doplnit o samostatně prodávaný přídavný bateriový zdroj BG-E2, který disponuje také vertikální spouští a lze do něj vložit buď 6 klasických AA tužkových baterií nebo 2 standardní Li-ion baterie BP-511A.

Přídavný bateriový zdroj BG-E2

Také rozmístění ovládacích prvků je již tradičně výborně a ergonomicky vyřešené. Všechny ovladače jsou tam, kde je uživatel intuitivně předpokládá. Jsou také dostatečně popsané obvyklými ikonkami a mají jasně rozeznatelné dorazy. Samozřejmostí je také osmisměrový křížový přepínač pro snadnou volbu zaostřovacího pole a také velmi praktický velký otočný volič se středovým potvrzovacím tlačítkem, který urychluje a zjednodušuje především pohyb v menu – ale nejen tam. Nechybí samozřejmě ani klasický otočný volič umístěný za spouští a drobnosti typu osvětlení horního LCD displeje, či tlačítka pro kontrolu hloubky ostrosti. Jedinou vadou na kráse je (stejně jako u předchozího modelu EOS 10D) zcela nevhodné umístění i provedení hlavního vypínače celého aparátu, které je v dolní části cca uprostřed zadní stěny. Aparát není možné zapnout při držení jednou rukou – pravá drží celý přístroj ale nedosáhne na vypínač, proto je bohužel pro zapnutí vždy potřeba i druhá ruka, což je zejména ve spěchu dost nepraktické. Dá se to ale částečně obejít nastavením automatického vypnutí aparátu po 1 minutě, kdy se další aktivace provádí již jen namáčknutím spouště. Aparát tak stačí zapnout pouze jednou a není nutné jej znovu vypínat a zapínat v mezičasech mezi focením. O zvýšenou spotřebu energie v tomto režimu není třeba mít obavu, protože i bez přídavného bateriového zdroje má standardní Li-ion baterie aparátu přímo fantastickou výdrž.

Zadní strana Horní strana

Za samostatnou zmínku stojí také hledáček, který je na digitální zrcadlovku s formátem čipu APS-C poměrně velký a jasný. Dobře je řešena také snímatelná očnice s gumovým okrajem a samozřejmostí je také dioptrická korekce zobrazení v hledáčku s nastavitelným rozsahem –3 až +1 dioptrie. Také vnitřní displej v hledáčku je dobře řešen a zobrazuje přehledně a dobře viditelně všechny důležité informace. Zaostřovací body se zobrazují přímo na matnici a jsou v případě aktivace vhodně zvýrazněné červeným světlem. Zobrazení v hledáčku odpovídá cca 95% plochy výsledného snímku. 100% plochy snímku pak zobrazuje po expozici LCD monitor umístěný pod hledáčkem. Jeho velikost je 1,8“ a disponuje rozlišením 118.000 obrazových bodů. Obraz je dostatečně jasný i na denním světle. Zpětně lze zobrazit také expoziční parametry, histogram a indikaci přeexponovaných částí snímku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    24.11.2004 18:58

    Pierre: Netuším - ale asi to bude tak nějak, jak říkáš ....

  • Dušan Beláň
    Dušan Beláň
    12.02.2005 19:32

    Takisto mi sem-tam mrzne 20D s objektivom Tokina 20-35...

  • Eva Konecna
    Eva Konecna
    08.05.2005 11:11

    musim sa opakovat, ta ista chyba ako pri 350D
    20D ma bodove meranie, dokonca extra pre kazdy focus bod
    RTFM

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    09.05.2005 11:55

    ea: Viz koment u 350D - 9% merene plochy snimku nelze v zadnem pripade povazovat za bod, jedna se o tzv. castecne mereni, ktere se sice taky muze hodit ale presnemu bodovemu s merenim z 1 max 2% plochy se v zadnem pripade nevyrovna ....

  • Ivan Mikšík
    Ivan Mikšík
    09.05.2005 20:36

    Ad přečipování - no, kompatibilita je prů ... U trochu starších nejde. V Sigma USA mně odepsali, že přečipovat nejde, ale pokud jsem z USA, tak mám zatelefonovat a nabídnou mně program "protiúčet". V USA se fotografové mají, nižší ceny, zákazníků si váží ...
    V bývalé "Západní Evropě" Canon zase nabízí při zakoupení DSLR slevy na objektivy, u nás kde nic tu nic ... :-(

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (30)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram