Test digitální zrcadlovky Canon EOS 20D

Jedním z největších lákadel nedávno skončeného fotografického veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem jistě bylo oficiální představení nové digitální zrcadlovky Canon EOS 20D, která je nástupcem předchozího velmi zdařilého a oblíbeného modelu EOS 10D. Přestože od skončení veletrhu uplynul teprve měsíc, je už tento přístroj běžně k dostání i na pultech prodejen v České republice. Proto jsme mu také věnovali náš další podrobný redakční test.

6. Příslušenství

Obrázek č. 28

Součástí základního balení přístroje je samotné tělo, baterie + síťová nabíječka, USB kabel pro připojení k PC (aparát je prvním aparátem EOS, který disponuje rychlým rozhraním USB 2.0 Hi-Speed a jeho pomocí jej lze ovládat přímo z počítače bez nutnosti ukládání snímků na paměťovou kartu), kabel pro přehrávání snímků na televizoru a několik CD se softwarem (Digital Photo Professional 1.1, Canon EOS Solution Disk 8.0 s programy EOS Viewer Utility 1.1, EOS Capture 1.1 a PhotoStitch 3.1. a dále Adobe Photoshop Elements 2.0). Nesmíme zapomenout také na velmi pěkný a kvalitní popruh, na kterém je umístěna praktická krytka hledáčku, důležitá především pro zamezení vniknutí parazitního světla do hledáčku například při fotografování se samospouští. Kabelem USB lze aparát připojit nejen k PC ale i přímo k tiskárně a snímky tak lze tisknout přímo z aparátu – ten je kompatibilní s PictBridge.

Obrázek č. 29

Jako další, volitelné příslušenství je nutno uvést především celou sérii objektivů Canon EF a EF-S o kterých už byla zmínka v samostatné kapitole. Dalším důležitým příslušenstvím jsou blesky, přičemž ideální variantou je série označená EX (220, 380, 420, 550 a 580EX), se kterou je možné provádět i vysokorychlostní synchronizaci zábleskové expozice. K dispozici jsou samozřejmě i makroblesky MR-14EX a MT-24EX. Dále je možno aparát doplnit již také zmíněným přídavným bateriovým zdrojem BG-E2 nebo také samostatným síťovým napáječem ACK-E2. Hledáček lze zase doplnit různými očnicemi, dioptrickými čočkami či samostatným úhlovým hledáčkem. K mání je také originální polotvrdé pouzdro EH-17L na aparát s nasazeným základním objektivem. A zapomenout nesmíme ani na několik variant kabelového dálkového ovládání a IR bezdrátový odpalovač studiových zábleskových přístrojů – ty lze k fotoaparátu připojit také přímo kabelem, díky samostatnému konektoru.

Obrázek č. 30 Obrázek č. 31
Obrázek č. 32 Obrázek č. 33

7. Cena a závěr

Na závěr jsem ještě přiložil malou sérii ukázkových snímků (č.30 až 33), které si můžete pro lepší posouzení opět stáhnout v plném rozlišení. Vybral jsem 4 fotografie reprezentující obvyklé fotografické situace. Všechny byly pořízeny “setovým“ objektivem EF-S 18–55/f 3,5–5,6 přičemž fotoaparát byl vždy umístěn na kvalitním stativu. Důležitým kritériem při posuzování kvalit fotoaparátu je samozřejmě také jeho prodejní cena. Canon EOS 20D má v současné době při zahájení prodeje (10/2004) doporučenou maloobchodní prodejní cenu včetně DPH 56.999,–Kč za samotné tělo a 59.999,–Kč za cenově zvýhodněný set s objektivem EF-S 18–55/f 3,5–5,6. Již teď je ale skutečná reálná cena v obchodech nižší.

Co říci závěrem? Snad jen to, že EOS 20D je skutečně důstojným nástupcem svého předchozího a velmi oblíbeného modelu EOS 10D a že by v současné době ve své kategorii jen těžko hledal konkurenta. V ovládání a funkcích by se sice našlo několik drobných nedostatků ale tento fakt více než dostatečně vyváží některé unikátní možnosti a funkce (především skvělý černobílý režim). Mechanické provedení, rychlost celého systému a především to nejdůležitější – samotnou obrazovou kvalitu pak lze naprosto bez zaváhání označit za excelentní.

Další technické informace či podrobné specifikace o aparátu samotném či o jeho příslušenství můžete najít také na stránkách firmy Canon CZ.

Chtěl bych tímto zároveň poděkovat firmě Canon za zapůjčení přístroje pro potřebu tohoto redakčního testu.

Závěrem ještě heslovitý výpis hlavních předností ale i nedostatků aparátu:

Klady Zápory
Excelentní obrazová kvalita Umístění a provedení hlavního vypínače
Mimořádná vybavenost funkcemi Absence bodového měření
Vynikající ergonomie a odolné mechanické provedení Malý rozsah korekcí expozice
Vysoká rychlost celého systému Nejsou (zatím) k dispozici některé objektivy
Zcela ojedinělý (až průkopnický) černobílý režim Ovládání režimů blesku
Vysokorychlostní synchronizace s blesky Canon EX
Špičkový režim zábleskové expozice E-TTL II
Předsklopení zrcadla
Nabídka a kompatibilita příslušenství

Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    24.11.2004 18:58

    Pierre: Netuším - ale asi to bude tak nějak, jak říkáš ....

  • Dušan Beláň
    Dušan Beláň
    12.02.2005 19:32

    Takisto mi sem-tam mrzne 20D s objektivom Tokina 20-35...

  • Eva Konecna
    Eva Konecna
    08.05.2005 11:11

    musim sa opakovat, ta ista chyba ako pri 350D
    20D ma bodove meranie, dokonca extra pre kazdy focus bod
    RTFM

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    09.05.2005 11:55

    ea: Viz koment u 350D - 9% merene plochy snimku nelze v zadnem pripade povazovat za bod, jedna se o tzv. castecne mereni, ktere se sice taky muze hodit ale presnemu bodovemu s merenim z 1 max 2% plochy se v zadnem pripade nevyrovna ....

  • Ivan Mikšík
    Ivan Mikšík
    09.05.2005 20:36

    Ad přečipování - no, kompatibilita je prů ... U trochu starších nejde. V Sigma USA mně odepsali, že přečipovat nejde, ale pokud jsem z USA, tak mám zatelefonovat a nabídnou mně program "protiúčet". V USA se fotografové mají, nižší ceny, zákazníků si váží ...
    V bývalé "Západní Evropě" Canon zase nabízí při zakoupení DSLR slevy na objektivy, u nás kde nic tu nic ... :-(

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (30)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram