Fotografování zvířat Himálaje - expedice sněžný leopard

Zapůjčený Sony A7R V se Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS jsem nosil na expedici Fotoinstitutu.cz po zasněžených horách Ladaku ve snaze vyfotografovat sněžného leoparda.Třikrát jsme narazili na čerstvé stopy a máme i několik jeho chlupů.. Nakonec jsme vyfotili himálajskou vydru, hodně urialů, nahurů, orly či kiangy. Důvod zkusit to v Ladaku znovu.

Národní park Hemis je znám poměrně hojným výskytem sněžného leopard (Panthera uncia) . Tohle tvrzení představuje přibližný počet 30 až 50 jedinců, kteří migrují se zvěří obrovskými rozlohami hor, samozřejmě I mimo chráněné území. V době našeho pobytu třeba u Lamayru sněžný leopard strhnul dva koně. Naši lednovou expedici provázelo v oblasti centrálního Ladaku četné sněžení. To mělo výhodu, že podle stop poznáte, co se zde pohybuje. Nevýhodou byla často horší viditelnost. Na čerstvé stopy levharta jsme narazili třikrát v různých údolích. Jednou to bylo v podvečer a druhý den ráno jsme ani po výstupu na hřeben nic nenašli. Máme jen několik chlupů z kamene, o který se otíral…

Čerstvé stopy sněžného levharta (Panthera uncia) u Alchi, pohoří Zanskar, Ladak

Ve skutečnosti šlo o pár. Zdálo se, že samec jde za samicí stoupající do hor. Stopy byly z brzkého rána, ale leopardy jsme nenašli.

Z dravců je v Ladaku nejběžnější liška. Na její stopy jsem často narazili u horských vesnic. Přes den ji však podobně jako u nás uvidíte jen vzácně.

 Stopy lišky, pohoří Zanskar, Ladak

I když slepice v horách nechovají jako u nás, v zimě po políčkách pobíhá dost koroptví. Ty se pak v mrazu často někde choulí. Důvod pro návštěvu lišky.

Podobně je to i s vlky. Ne jejich stopy jsme narazili jednou u Rumbuku, kde likvidovali stáda nahurů. 

Velmi vzácné setkání bylo s manulem ve východním Ladaku (Otocolobus manul). Tato dlouhosrstá malá kočka loví drobné ptáky. Těch zde bylo díky obrovským stádům pašmín a hlavně jejich trusu dostatek. Kombinace skal, kde si dělá doupata a slanisek je pro ní ideální místo. Kočka ve slanisku vyskočila ve snaze chytit ptáka. V členitém terénu jsme ji pak už nezahlédli. Tohle místo chci přezkoumat znovu v létě. Mohla by být zase šance i na mláďata.

Vydru říční (Lutra lutra) jsem ve volné přírodě na Šumavě viděl jen jednou brzy ráno. Tady na částečně zamrzlé řece Indus jsem ji poprvé vyfotografoval i ve volné přírodě.

Vydra říční (Lutra lutra) na břehu řeky Indus, Ladak, Indie

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, f/6,3, čas 1/1600, ISO 400


Vydra říční (Lutra lutra) v řece Indus, Ladak, Indie

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, f/6,3, čas 1/1600, ISO 2000

Vydry mívají svoje okruhy. Stejně to platí i u řeky Indus. Místo, kde jsme na ni narazili bylo zakončeno peřejemi, do kterých vydra nešla. Oba naši průvodci vydru v Ladaku viděli poprvé. Pozorována zde už však byla.

I přes výborné průvodce s kontakty do různých údolí jsme naráželi jen na stopy. Potravy pro horské predátory bylo však ve zdejších horách dostatek. 

Koroptev tibetská (Perdix hodgsoniae)

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, f/6,3, čas 1/3200s, ISO 800

Ladak je domovem vice druhů horských ovcí. Nejběžnější je Nahur modrý (Pseudois nayaur) . Někdy ho nazývají Bharal nebo anglicky blue sheep. Občas narazíte na stádo, které má vice než dvacet kusů.

Nahur modrý, Hemis National Park, Ladakh, Indie

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, clona f/6,3, čas 1/3200, ISO 1600

Kdyby ze svahu nespadl kámen, nevšimli bychom si jich, přestože stádo nahurů mělo asi třicet jedinců roztroušených do tří skupin.

Statnější je urial neboli ovce kruhorohá (Ovis orientalis vignei). Na ně jsme v horách narazili na několika místech.

Pár urialů neboli ovcí kruhorohých (Ovis orientalis vignei), pohoří Zanskar, Ladak

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, f/6,3, 1/3200s, ISO 400

Naše první “zvířecí” fotka na expedici. Odpoledne jsme pak našli jednoho uriala zamrzléhp v ledu řeky jen kousek odtud. Koukalo jen temeno hlavy s rohy. Náš průvodce učinil pokus ho vytáhnout, ale velmi rychle to vzdal. Led mohl mít tloušťku i jeden metr.


Urialové (Ovis orientalis vignei)

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, f/7,1, 1/1600s, ISO 400

Sledoval jsem velké stádo urialů a ti pomalu stoupali výše a výše. Viděli mě, ale cítili se bezpečně. Nasekal jsem hodně fotek, ale potřeboval jsem je dostat proti obloze. Nakonec mi to dovolili a pak přešli na druhou stranu hřebene.

Zajímavé jsou stopy urialů ve sněhu, jak se pohybují ve strmých svazích.

Stopy stáda urialů nad Likirem, Hanle, Ladak

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 200mm, f/5,6, 1/1600s, ISO 1000

Do článku jsem vybral i snímek divokého osla kianga z východního Ladaku. Na ně zde často narazíte i v letním období. Tenhle mi stál trpělivě jako model tak, že jsem si ho obešel, abych do pozadí dostal klášter nedaleko čínské hranice. Tenhle divoký osel prostě chtěl mít svoji fotku na internetu a já mu to tam také slíbil.

Kiang východní (Equus kiang holdereri) Kiang, Ladakh, Indie

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 211mm, clona f/14, čas 1/640s, iSO 200

Tady jsem výjimečně zaclonil objektiv, aby byl i prastarý klášter v Hanle vice zřetelný. Prostě pohlednice na počest kianga východního, kterého jsem poprvé fotil v Tibetu ještě na středo-formátový film už v roce 2007.

Zkušenosti s fotografováním

První problém je v obrovských rozlohách hor zvířata najít. Určitě potřebujete solidní triedr. Lepším řešením je pak dalekohled na samostatném stativu. S triedrem si musíte lehnout na zem, abyste ho stabilizovali. Zvířata jsou dokonale maskovaná a máte šanci jen pokud se pohnou nebo třeba spadne kámen.

I když jsou výjimky, kdy máte jednoduše štěstí a zvíře přeběhne ve vaší blízkosti, v Ladaku se fotografuje na velké vzdálenosti. Z tohoto hlediska je Sony FE 200–600mm f/5.6–6.3 G OSS dobré řešení za rozumnou cenu. Omezením je jeho světelnost, díky které nemá příliš smysl použití telekonvertoru. Určitě ne 2×. Kvůli vzdálenosti od zvířat nastává problém s chvěním vzduchu, které zhoršuje kresbu.

 Orel skalní (Aquila chrysaetos) pátrá po nahurech v pohoří Zanskar, Ladak

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, f/6,3, čas 1/2000s, ISO 250

V Čechách jsme orla skalního vyhubili v 19. století, Tady v Ladaku na něj narazíte dost často, i když bývá dost daleko. Za poledne bylo patrné chvění vzduchu. Orel naopak lítal velmi rozvážně.

Občas díky fotoaparátu i leccos objevíte.

Orel skalní a šest strak (výřez 1/10)

Sony A7R V, objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS, ohnisková vzdálenost 600mm, clona f/6,3, 1/2500s, ISO 3200

Na skále vysoko nad řekou Indus jsme objevili orla. Kolem něj se již srocuje velké hejno strak v očekávání, že mu něco z jeho kořisti ukradnou. Straka je v Ladaku velmi rozšířená stejně tak jako u nás. Jen má jiné podmínky. Fotoaparát ve špatném a zároveň větrném počasí posloužil jako dalekohled. Kresba pro fotografii je nedostatečná, ale objevili jsme straky.

V lednu jsem v Ladaku viděl dva fotografy s obrovskými teleobjektivy 600mm f/4. Sněžného levharta zatím nevyfotografovali. Tento objektiv hlavně v kombinaci s tele-konvertorem 2× bude určitě velkou výhodou při fotografování z pozorovatelen v horách. Tady oceníte perfektní kresbu v celém obraze a lepší světelnost. Naše strategie byla naopak prohlédnout co nejvíce míst a pohybovat se v horách. Pro tuto taktiku je výhodnější lehčí objektiv jako Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS (600mm f/4 stejně nemám). Protože jste omezeni nízkou světelností a ohniskem maximálně 600mm, vždy jsem fotografoval s tělem s vysokým rozlišením Sony A7R V.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Na pozorovatelny v horách jsem vynášel stativ Leofoto Poseidon 324C s kulovou hlavou Arca Swiss Z1. V mrazech se mi dobře osvědčil třeba pro panoramata v noční krajině. Hmotnost stativu byla pro objektiv Sony FE 200–600mm F5.6–6.3 G OSS hraniční, ale účel splnil. Většinu snímků jsme fotografovali z ruky, neboť stavět stativ, když se něco objevilo, nebyl čas. Z pozorovatelen  se stativem jsme vyfotili jen orly nebo nahury. 

Na pozorovatelně v pohoří Zanskar se stativem Leofoto Poseidon 324C

Do akcí jsem nosil jako druhé tělo Sony A7 III s objektivem Sony FA 16–35mm f/2,8 GM na fotografování krajiny.

Pod sedlem Ganda La, Ladak

V údolí řádili vlci, Tsering prý jednoho v dálce zahlédl. Bylo zataženo a šance na fotografování pozdě odpoledne byly nulové.

V Ladaku kolem nás několikrát projelo auto z Discovery Channel. Byli jsme v údolí, kde točil sněžné levharty National geographic. Tihle kluci mají úplně jinou techniku a hlavně zde stráví několik měsíců. My jsme věnovali pátrání po sněžném levhartovi šest dní. Určitě to stálo za to a hodně jsme se naučili a pochopili o zdejší fauně. Šance vyfotografovat sněžného levharta je úměrná počtu dní a počasí. Potřebujete však hlavně štěstí být v pravý okamžik na správném místě. Rozměry hor jsou obrovské. 

Vlastní zážitek z fotografování v Himálaji nelze nijak nahradit. Je to o zvířatech, lidech a neskutečné krajině kolem vás Ta se otevře a dovolí vám odnést si něco vlastního.

Expedice Fotoinstitutu v Alchi, Ladakh, Indie

Do Ladaku vyráží Fotoin­stitut opět v červnu. Léto je zde pohádkové. Třeba narazíme na východě I na vzácného manula. Loni se nám povedli krásné fotky jeřábů černokrkých. Na ty zde můžete narazit jen v létě.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    14.03.2023 00:47

    Docela pěkný šestidenní záskok do Ladaku.Nepochybně obohatí dosavadní přírodní vědecké vnímání této horské krajiny a jejich zvířecích obyvatel,zejména ten osel je tam jako živý pomník lidského poznání této doby.

  • E.B.E
    E.B.E
    14.03.2023 18:44

    Jedním slovem "závidím" :-) Parádní místo, ale z fotek jsem si "na zadek" přece jen nesedl. Tam jsou velké rezervy (když už jsme na tom fotografickým serveru)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    16.03.2023 21:08

    To: Josef Prachař Ten kiang pro pro mne také záhadou. V létě jsou vidět často a nikdy vás moc blízko nepustí. V zimě tady na východě Ladaku zůstane jen armáda a ostatní odejdou do teplejších míst. Mrazy jsou tu drsné. Proto byl ten kiang asi překvapen, kdo se to tu v té zimě zjevil. Na té fotce ten mráz vidět není. PS: tahle fotka je z oblasti stovky kilometrů daleko od pohoří Zanskar, odkud jsou ostatní fotky - tady jsme prolézali údolí ve snaze alespoň zahlédnout sněžného levharta.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    16.03.2023 21:29

    To: E.B.E. Určitě stojí za to to zkusit. Zimní Ladak je zážitek a souhlasím s velkými rezervami.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram