FOTOVIDEO PROSINEC 2022

Úvodu tohoto vydání vládne černobílá fotografie! Na dalších stranách se můžete setkat se skvělými zástupci mladé, nastupující fotografické generace, kterým není cizí klasika a umí zacházet s obrazem tak, že mohou i v relativně mladém věku předávat své zkušenosti dál. Je moc dobře, že patří k těm, kterým bezzubé cvakání a odesílání polovičatých výtvorů na odpadkovou pouť sociálních sítí nic moc neříká.

A dáme si dvanáctku!

Takový pokřik (či přání?) určitě znají nadšení výletníci a fotografové, když po náročné cestě a focení zasednou v útulné hospůdce a mají velkou chuť uhasit svou celodenní žízeň. My ve svém dvanáctém vydání roku 2022 nehasíme, ba právě naopak – stavíme a rozšiřujeme společný dům české a slovenské fotografie a hledáme další a další témata k naší foto a video inspiraci. Pojďte do toho s námi nejen v tomto prosincovém vydání, ale i po celý příští rok.

Čeká nás 27. ročník existence časopisu FotoVideo a určitě si nebudeme zastírat, že bude velkou výzvou pro nás pro všechny. Snad i proto máme radost, že si tu naší letošní dvanáctku můžeme společně na dálku vypít až do dna a přečíst a prohlédnout, a třeba i trochu oslavit krásou ženských těl, černobílými akty a půvaby fotografií Terezy z Davle, které snad nikdy neomrzí. Samozřejmě hned v úvodu tohoto článku reagujeme na různé, někdy až hodně podivné tlaky ve společnosti, které z této klasické fotografické disciplíny dělají zakázané ovoce. Slibujeme, že se nedáme a nenecháme se zaškatulkovat a zůstaneme svobodní tak dlouho, jak jen to půjde. A i kdyby to nešlo, tak nepřestaneme. Milujeme fotografii a chceme její kreativní svobodu. Bez ní se tvořit nedá!

Takže úvodu tohoto vydání vládne černobílá fotografie! Na dalších stranách se můžete setkat se skvělými zástupci mladé, nastupující fotografické generace, kterým není cizí klasika a umí zacházet s obrazem tak, že mohou i v relativně mladém věku předávat své zkušenosti dál. Je moc dobře, že patří k těm, kterým bezzubé cvakání a odesílání polovičatých výtvorů na odpadkovou pouť sociálních sítí nic moc neříká. A když už, tak je jejich prvořadou snahou kvalitu těchto prezentací unikátního obrazu výrazně pozvednout.

Čtěte a nezastavujte se! Naše dvanácté FotoVideo obsahuje opět téměř tři desítky článků inspirativního, praktického, soutěžního i technického charakteru. Jako vždy jsme pro vás připravili fotografický mix se spoustou QR kódů, které si můžete stáhnout pomocí čtečky instalované na vašem chytrém telefonu a přehrát si tak řadu dalších videí a prohlédnout spoustu důležitých a zajímavých webových stránek. Rozšiřte si své zážitky s takto rozšířeným časopisem. Čeká na vás řada renomovaných autorů a jejich slova a fotografie, které vás snad potěší, a třeba i inspirují.

Namátkou vybíráme z obsahu dvanáctého FotoVideo roku 2022:

  • TEREZA Z DAVLE – JE NAHOTA PROBLÉM? - Je vážně akt už silně ohroženým druhem? Čtěte na straně 6 a dalších.
  • MARTIN RAK A DAVID TURECKÝ - Dva mistři fotografického řemesla radí jak na to od strany 12.
  • SEZNAMTE SE S KÁJOU PETRÁŠKOVOU - Fotografka lidí milující výhledy do krajiny nejen BRD. Její snímky najdete od strany 20.
  • JAKUB CEJPEK TESTUJE NA VRCHOLCÍCH HOR - Fujifilm X-T5 a jejích 40 megapixelů v akci na straně 34 a dalších.
  • CANON MÁ NEJRYCHLEJŠÍ BEZZRCADLOVKU - Vysokorychlostní Canon EOS R6 Mark II v našich rukou na straně 82.

Další, již třetí soutěžní téma 23. ročníku soutěže Fotograf roku se jmenuje:

  • ARCHITEKTURA a má uzávěrku na Silvestra 31. prosince 2022!
  • Zachytit estetiku staveb stejně esteticky a kreativně, jako ji vymysleli architekti, je krásným úkolem fotografa. V arzenálu má mnoho prvků k dispozici. Ať už perspektivu, strukturu, úhel pohledu… Jeden atribut ovšem fotografie architektury mít musí vždy – správné světlo, které stavbě sluší. Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Užijte si prosinec 2022 s vánočním vydáním magazínu FotoVideo.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram