Fotovideo srpen 2022

Vydání, které vychází pokaždé v samém centru prázdnin a dovolených je tentokrát barevně krásné i černobíle vzpomínající. Co si z něj vyberete je jen na vás! Příběh fotografa nebo jen příběh fotografie. Rozhovory s vynikajícími fotografkami či fotografy? Rady, jak narovnat věž či co si pořídit do fotokomory? Novinky velkých a zavedených značek nebo dravých a cenově přístupných? Srpnové FotoVideo má širokou nabídku pro všechny, které alespoň trochu baví fotit nebo natáčet, a přitom chtějí být ještě o něco lepší.

Po třech předcházejících vydáních, ve kterých tak trochu dominovalo téma wildlife (alespoň dle obálek to tak vypadalo…), se fotovideo zase vrací k širšímu spektru fotografických žánrů tak, aby se dostalo i na ty, kteří tu přírodu prostě moc nefotí. Toto vydání se dívá zpět do historie a současně nabízí i výběr témat a námětů velmi perspektivních. První třetina časopisu je věnována vzpomínce na Václava Toužimského.

Z bohatého výběru tohoto vydání nám ještě dovolte zmínit namátkou tentokrát neobvyklou, barevnou FotoEsej Kevina V. Tona či dvě fejetonové vzpomínky Františka Dostála, který v červenci oslavil 84. narozeniny.

V praktické části je širší FotoPoradna, která si vybrala náročnější téma rovnání linií a selektivních ostrostí s tilt/shift objektivy. A ještě před ní si v Analogové škole je připomenuto, jak by měla vypadat současná, moderní temná komora, jejíž veškeré vybavení je i na našem trhu kompletně dostupné, a tudíž nemusíte pobíhat po bazarech.

Takže vybírejte si a reagujte. Je léto, jsou dovolené, krásný čas na podvečerní četbu a prohlížení, tak ať se vám srpnové FotoVideo líbí. 

Aktuální soutěžní téma 22. ročníku soutěže Fotograf roku se jmenuje:

MAKROPŘÍRODA – má uzávěrku 29. srpna 2022

Zvětšené záběry, většinou na rostlinnou nebo na živočišnou říši. Kompozičními nároky se dá označit za zátiší či portrét, ovšem makrofotografie v sobě skrývá mnoho nečekaných variací. Je to téma náročné na trpělivost, spoustu času, mnohdy i o zapojení speciální techniky a také o důležitých přípravách i zpracování. Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Z obsahu srpnového vydání:

VÁCLAV TOUŽIMSKÝ – JEHO SLAVNÁ FOTOGRAFIE Z LIBERCE

Autor slavné, ikonické fotografie. Fotil místní občany od kolébky až po pohřby …

LUCIE MOJŽÍŠOVÁ – SMALL LADY WITH BIG CAMERA

V naší rodině měl foťák nebo kameru snad každý. A Lucie přivedla své focení k úspěchům.

MARKÉTA PAVLEJE – AUTORKA SLAVNÉHO BLOGU KITCHENETTE

„Pro mě se svět velmi mění a znovu navrací k přírodě…“ Poznejte úžasnou a neuvěřitelně pracovitou ženu.

ŠIMON PIKOUS – PLOUČNICE – SEN O TICHU

Ploučnice mi poskytla azyl v dobách koronavirové hysterie. 

MAREK VELECHOVSKÝ – FOTÍME PTÁKY NA KRMÍTKU

Desatero rad a zkušeností, jak fotit z úkrytu?

ANALOGOVÁ ŠKOLA – ČÍM NAKRMIT ANALOG?

A co si pořídit do vlastní fotokomory? Například v Centru FotoŠkoda nakoupíte veškeré vybavení.

FOTOPORADNA– ROVNĚ LINIE A SELEKTIVNÍ OSTROST

Jak se fotí s tilt-shift objektivy? 

A máme opět nové dárky k celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo!

Vyberete si skvělou knihu Fotografujeme digitální bezzrcadlovkou, nový, lehký batoh Manfrotto (o ten je opravdu velký zájem!) na cesty nebo hodnotný poukaz na čištění čipu, dámskou kabelku, příručku k domácímu tisku, fotografickou knihu plnou esejů, batoh, kartu, poukázku na workshop! Nebo třeba některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro? Co takhle celoroční předplatné sofrware ZONER nebo poukaz na zdarma stahování na Ulož.to? Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech.

Vybírejte si na webu: http://www.ifotovideo.cz/…/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 50 % jeho normální, prodejní ceny, která je nyní vyšší.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram