Nový FUJIFILM X T 30 II a dva objektivy

Fujifilm odhalil novou bezzrcadlovku FUJIFILM X-T30 II. Může se pochlubit 26,1 MP snímačem X-Trans CMOS 4 a procesorem X-Processor 4, čímž dosáhne rychlosti automatického ostření odpovídajícího modelu X-T4. Přichází také funkce sledování pohybujícího se zaostřeného objektu nebo vylepšené video (4K/30P). Spolu s novou bezzrcadlovkou byly představeny i 2 nové objektivy - XF23mm F1.4 R LM WR a XF33mm F1.4 R LM WR. Těšíme se na test.

Fujifilm X-T30 II

Nová bezzrcadlovka Fujifilm X-T30 II je vybavena 26,1 Mpx snímačem X Trans CMOS 4 a vysokorychlostním procesorem X-Processor 4 pro zpracování obrazu. Automatické ostření má dosahovat nejnižší rychlostí zaostření pouhých 0,02s a umožňuje sledovat pohybující se objekt. Automa­tické zaostřování s fázovou detekcí je možné i v podmínkách blízkých tmě, konkrétně má být citlivé až 7,0 EV. FUJIFILM X-T30 II také podporuje záznam videa v kvalitě 4K/30P a Full HD/240P. Foto­aparát X-T30 II je vybaven 18 simulacemi filmů, které simulují jedinečné barvy, tonality a úrovně sytosti.

Vylepšen byl oproti předchozímu modelu LCD displej, který nyní disponuje vyšším rozlišením (1,62 milionu bodů) a přišla i aktualizace algoritmu režimu „Auto“, který automaticky upravuje nastavení tak, aby vyhovovalo každé scéně. Režim automaticky aplikuje efekt Color Chrome (modrá), Clarity, D Range Priority a další nastavení podle daných podmínek, takže krajiny jsou jasnější a živější, reprodukuje tóny pleti a zároveň zvýrazňuje modrou oblohu a přirozené pozadí u portrétů a kontroluje úrovně světel a stínů v situacích s protisvětlem.

Dostupnost

Tato novinka se má dočkat uvedení na trh v říjnu letošního roku za cenu 22 990 Kč. Model X-T30 II bude dostupný ve dvou barevných verzích – černá a stříbrná. Foto­aparát bude možné zakoupit i v setu s objektivem Fujifilm XC 15–45 mm f/3,5–5,6 OIS PZ za 25 990 Kč nebo XF 18–55 mm f/2,8–4,0 R LM OIS za 32 999 Kč.

Fujifilm XF23mmF1.4 R LM WR

Nový objektiv plně nahrazuje původní model XF 23 mm F1.4 R. Při vývoji Fujifilm bral ohledy na použití s budoucími snímači s vyšším rozlišením. Objektiv s univerzálním ohniskem 23mm nabídne vysokou světelnost už od clony f/1.4, krátkou zaostřovací vzdálenost (19cm) a rychlé a tiché ostření díky lineárnímu motoru. Maximální zvětšení obrazu je 0,2×. Ostřící kroužek byl upraven pro lepší kontrolu, speciálně pro ostření při nastavení nízké clony objektivu. Pozice A (auto) na clonovém kroužku je vybavena aretací, aby nedocházelo k nechtěné změně nastavení.

XF 23 mm F1.4 je kompaktní a lehký objektiv. Váží 375 g a nasadíte na něj filtry s průměrem 58 mm. Tělo objektivu je utěsněné vůči vlhkosti a prachu. Tento objektiv je možné bez problému používat v teplotách do –10°C a ve vlhkém prostředí.

Dostupnost

Fujifilm XF23mm F1.4 R LM WR by měl být k zakoupení v listopadu tohoto roku za cenu 25 990 Kč.

Fujifilm XF 33mm F1.4 R LM WR

Fujifilm XF 33mm je univerzální základní objektiv (ekvivalent 50mm ve 35mm formátu) složený z 15 optických členů. Může se pochlubit světelností f1,4 a umožňuje uživatelům pořizovat vysoce kvalitní snímky s nízkým digitálním šumem i za zhoršených světelných podmínek, jako jsou špatně osvětlené interiéry a noční krajina. Minimální zaostřovací vzdálenost je 30cm a maximální zvětšení 0,15×. Ostřící kroužek byl upraven pro lepší kontrolu, speciálně pro ostření při nastavení nízké clony objektivu. Pozice A (auto) na clonovém kroužku je vybavena aretací, aby nedocházelo k nechtěné změně nastavení.

Nový objektiv je vybaven rychlým a přesným systémem automatického za­ostřování poháněným lineárním motorem ostření, který oceníte při fotografování i při plynulém zaostřování při záznamu videa. Konstrukce je odolná proti vniknutí prachu a vlhkosti. Lze jej bezpečně používat při teplotách až do -10°C, což umožňuje pořizování snímků v dešti nebo např. při astrofoto­grafii za chladných zimních nocí. Váží přibližně 360g a průměr závitu filtru je 58mm.

Dostupnost

Tento objektiv bude dostupný již na konci září 2021 za 19 990Kč.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram