Panasonic představil nový objektiv LUMIX S 85mm F1.8

Panasonic představil nový portrétní objektiv LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) pro Full Frame s pevnou ohniskovou vzdáleností a vysokou světelností. Je lehký, kompaktní a jeho konstrukce je odolná proti náročnějším klimatickým podmínkám.

Konstrukce

Lehký a kompaktní objektiv LUMIX S 85mm F1.8 je určený všem profesionálním i amatérským fotografům, kteří jsou příznivci portrétní fotografie. Konstrukce objektivu využívá 9 elementů v 8 skupinách a dvou ED členů. Díky tomu potlačuje jak axiální chromatickou aberaci, tak chromatickou aberaci zvětšení. Utěsněná konstrukce odolná proti prachu a stříkající vodě vydrží i náročnější klimatické podmínky (až do -10°C). Hmotnost objektivu je přibližně 355 g. Průměr filtru je 67 mm a clona složená z 9 lamel a má kruhový tvar.

LUMIX S 85 mm F1.8 poskytuje plynulé přechody rozostření od roviny ostrosti směrem do krajů a také hladký bokeh bez vinětace při fotografování bodových zdrojů světla.

Záznam videa

Novinka nabízí také slibný výkon při záznamu videa díky mechanismu, který potlačuje změnu úhlu záběru při změně zaostření (tzv. focus breathing); tato vada bývá zásadním problémem u většiny výměnných objektivů primárně navržených pro fotografování.

Další objektivy řady LUMIX S

Panasonic, který využívá pro své Full Frame bezzrcadlovky řady LUMIX S s bajonetem L-Mount, se chystá v následujících měsících uvést na trh celkem čtyři objektivy se světelností F1.8, z nichž LUMIX S 85mm F1.8 je první v řadě. Všechny čtyři objektivy budou mít společnou velikost, díky čemuž také lze sdílet filtry. Stejná bude i pozice ovládacích prvků. Pokud je například fotoaparát umístěn na gimbalu, je výměna objektivu velmi snadná a vyžaduje jen minimální přenastavení připojených součástí.

Kromě dalších tří zmiňovaných objektivů s vysokou světelností F1.8, je ve vývoji také teleobjektiv se zoomem 70–300 mm, který v budoucnosti rozšíří řadu objektivů řady LUMIX S

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram