Recenze: Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Tentokrát se nám dostal do ruky nejvyšší model mobilního telefonu od Samsungu – Galaxy S20 Ultra 5G. Označení Ultra přináší zejména dokonalý 108Mpx fotoaparát a 100× Space Zoom. Co dalšího tento špičkový telefon nabízí? Jaké inovace přináší? A vyplatí se investovat téměř 40 tisíc Kč do mobilního telefonu? Odpovědi se vám pokusíme přinést v následující recenzi.

Úvod

Po vybalení telefonu se vám odhalí obrovský displej telefonu (6,9" AMOLED s rozlišením 3200 × 1440px) se zabudovanou čtečkou otisků prstů, velmi pěkným barevným podáním, jemností 500 pixelů na palec a obnovovací frekvencí 120 Hz. Celkově se jedná o zřejmě nejlepší displej, kterým v současnosti mobilní telefon může disponovat. Konečný dojem z displeje může zhoršit už jen malý 3,5mm průstřel selfie kamery v horní části.

V ohledu na výkon telefon také naplní ty nejnáročnější předpoklady. Disponuje osmijádrovým procesorem Exynos 990, 12 GB RAM a vnitřní pamětí 128 GB. K tomu ještě podporuje micro SD karty, čímž můžete úložiště rozšířit až na 1TB.

Po otočení si na první pohled jistě všimnete i masivního modulu fotoaparátu na zadní straně, který naznačuje, že fotoaparát bude jednou z nejsilnějších zbraní tohoto Samsungu. Modul znatelně vystupuje z těla, což můžete vyřešit zakoupením ochranného obalu (který jsme používali i v průběhu testu). Pod skleněnými zády se ještě skrývá baterie se solidní kapacitou 5 000mAh, která bohatě vystačí na celodenní náročné používání. Nabíjení je navíc velice rychlé, s dodávanou 25W nabíječkou se dostanete z 0 na 100 % za necelých 70 minut.

Velikost mobilu je 166,9 × 76 × 8,8mm a hmotnost 222 gramů.

Telefon také již plně podporuje nejrychlejší 5G sítě, díky čemu můžete super rychle odesílat i přijímat data. Toho můžete využít například při streamování datově náročného obsahu (filmy, videa,…). Samozřejmostí je i WiFi 6, podpora e-sim nebo Bluetooth 5.0.

Pokud byste na spodní hraně vedle USB-C hledali 3,5mm sluchátkový jack, budete mít smůlu. Jistě vás ale potěší hlasitě a kvalitně hrající vestavěné reproduktory. Propojení s bezdrátovými sluchátky je rychlé, bez problémů a s podporou technologie pro prostorový zvuk Dolby Atmos. Celý telefon ještě dosahuje zvýšené odolnosti IP68, která zaručuje odolnost vůči prachu či vodě.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Fotoaparát

Hlavní část recenze se bezpochyby bude věnovat tomu hlavnímu – fotoaparátu. Ten disponuje celkem 4 fotoaparáty, které si podrobně prohlédneme níže.

Stručný přehled objektivů

  • Hlavní objektiv: 108 Mpx, velikost snímače 1/1.33", světelnost f1.8, ohnisková vzdálenost 26 mm, velikost pixelů 0,8 µm, úhel záběru 79°; PDAF, OIS, video až 8K při 24 fps
  • Ultraširokoúhlý objektiv: 12 Mpx; světelnost f2.2; ohnisková vzdálenost 13 mm, velikost pixelů 1,4 µm, úhel záběru 120°
  • Teleobjektiv: 48 Mpx; světelnost f3.5; ohnisková vzdálenost 103 mm, velikost pixelů 0,8 µm, úhel záběru 24°
  • ToF kamerka: pouze pomocný fotoaparát
  • Selfie fotoaparát: 40 Mpx; světelnost f2.2; velikost pixelů 0,7 µm; video: až UHD s 60 fps

uživatelské prostředí aplikace Fotoaparát

Co se týká kvality fotografií, můžete fotit do formátů JPG a RAW.

108Mpx základní širokoúhlý objektiv

Tento objektiv používá 108MPx snímač o velikosti 1/1.33" s technologií Nonacell, v rámci které při focení ve formátu 3:4 spojuje devět pixelů do jednoho, který má pak velikost 2,4 mikrometru­. Následná fotografie tak má rozlišení 9× menší - 12MPx.

Při nastavení formátu 3:4H získáte fotografie v plné kvalitě 108Mpx (12 000 × 9 000px), v tomto případě je vám k dispozici maximálně 6× přiblížení. Při využití plného 108 Mpx rozlišení může velikost fotografie dosáhnout až 50 MB. V maximálním rozlišení nelze fotit do formátu RAW.

Onisková vzdálenost po přepočtu odpovídá 25mm.

Clona objektivu u tohoto modelu již není variabilní, jako tomu bylo u starších modelů řady S, ale univerzální o hodnotě f/1.8.

 

fotografie v plném 108Mpx rozlišení po menším ořezu

Ultraširokoúhlý objektiv

Ultraširokoúhlý objektiv nabídne 12Mpx rozlišení a světelnost f/2.2, přičemž pořizuje velmi dobře vypadají snímky s kvalitní korekcí zkreslení (zejména odstranění soudkovitosti a srovnání linií). Deformace v rozích je ale stále patrná.

Onisková vzdálenost po přepočtu odpovídá 13mm.

srovnání ultraširokoúhlého a základního širokoúhlého objektivu

Teleobjektiv

48 Mpx teleobjektivu, od­povídajícímu ohniskové vzdálenosti 103mm se světelností f/3.5, je k dispozici čtyř­násobný optic­ký zoom. Pro větší přiblížení využívá digitálního zoomu a umělé inteligence. Použitelné výsledky při přiblížení získáte zhruba do 25× zoomu, dále už kvalita není příliš dobrá. Třicetinásobné přiblížení je ještě poměrně dobře použitelné na displeji mobilu. Od 100násobného zoomu zázračné výsledky nečekejte – kvalita fotek je velmi špatná a bohužel pro něj při běžném fotografování zřejmě ani nenajdete větší využití.

Při využití jakéhokoliv přiblížení fotoaparát využívá data ze všech objektivů.

4× optické přiblížení

30× přiblížení

50× přiblížení

při 100× přiblížení už snímky nejsou použitelné

ToF fotoaparát (Depth Vision)

V tomto případě se jedná o pomocný senzor 3D pro posuzování hloubky a vzdálenosti. Využití najde např. při pořizování portrétů (při focení v režimu Živého zaostření).

Selfie fotoaparát

Také selfie fotoaparát na přední straně telefonu dosahuje velmi dobrých výsledků. Disponuje rozlišením 40Mpx, ovšem také využívá funkce skládání pixelů (konkrétně čtyři pixely do jednoho), takže ve výsledku vznikají 10Mpx fotografie. I tímto fotoaparátem máte možnost natáčet video a to až 4K při 60 fps.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Speciální režimy fotoaparátu

Režim Single Take

V tomto režimu můžete pořídit patnáctivteřinovou nahrávku okolí, ze které následně umělá inteligence vybere to nejzajímavější. Fotografie a videa poté najdete spolu s aplikovanými animacemi a efekty uloženy v galerii. Na výběr budete mít nejen různé poměry stran, ale také například portrétní fotografii s rozostřeným pozadím, pokud Galaxy S20 Ultra detekuje, že jste fotili člověka. Dokonce pro vás telefon může automaticky vytvořit videoefekty.

Režim Pro

Režim Pro je označení pro manuální režim, kdy si můžete sami nastavit hodnoty ISO, času, ostření, vyvážení bílé a korekci expozice. Mimo to můžete ještě před vyfocením fotky využít několika základních posuvníků (teplota, nádech, kontrast, sytost, zvýraznit a stín).

Noční režim

Snímač podle okolních světelných podmínek a typu scény sám vyhodnotí expoziční čas, poté pořídí několik za sebou jdoucích snímkůrůzným ISO a ve finále je složí. Pokud fotíte tímto telefonem ze stativu, sám to rozpozná a zvolí vyšší expoziční čas, maximálně však 30s. V manuálním režimu můžete expoziční čas nastavit sami, a to také na maximálních již zmiňovaných 30s.

aktivní noční režim u ultraširokoúhlého objektivu, foceno ze stativu

aktivní noční režim u základního širokoúhlého objektivu, foceno ze stativu


vypnutý noční režim

zapnutý noční režim, foceno ze stativu

noční režim při focení z ruky

Živé zaostření

V tomto režimu můžete simulovat bokeh efekt za fotografovaným objektem (využití najde např. u portrétů). Odhad hloubky je poměrně přesný, ale občas si můžeme všimnout malých nepřesností. Celkovou sílu bokeh efektu u hotové fotky můžeme ještě regulovat v galerii. I mimo tento režim ale dosáhnete rozostření pozadí, a to díky poměrně velkému snímači a nízké cloně hlavního objektivu. 

test bokeh efektu

Video

Maximální rozlišení videozáznamu je 8K (7680×4320 px). Minutový záznam 8K videa ale zabere zhruba 600 MB a jste limitováni maximální velikostí souboru 4GB. Při přiblížení této velikosti souboru vás na to fotoaparát upozorní a pokud v natáčení pokračujete, sám jej ukončí. 8K videa mají snímkovací frekvencí 24 fps a velký datový tok (78 709 kbps), proto budete při natáčení v tomto rozlišení potřebovat velké množství volné paměti a kvůli náročnosti na rychlost paměti lze videa v tomto rozlišení nahrávat pouze do interní paměti. Později můžete ale 8K video přesunout i na micro SD kartu.

U videa můžete využít až 20× zoom, u 8K videa 10×. Z pořízených 8K videí můžete ještě jedním stiskem v galerii vytvářet 33MPx fotografie. Video je stabilizované, takže vaše videa nebudou kazit otřesy. Při zoomování videa je aktivní také přiblížení zvuku.

Většina uživatelů bude zřejmě natáčet spíše záběry ve 4K, což je možné při 30 snímcích za sekundu.

I u videa najdete Pro, který je obdobný jako režim Pro u fotografií, jen nabízí manuální nastavení pro změnu u natáčení videa. Nastavit si můžete ISO, expoziční čas, vyvážení bílé, ostření a korekci expozice.

V rámci videa ještě máte možnost natáčet zpomalené, super zpomalené (až 960 snímků za sekundu) a časosběrné videozáznamy.

super zpomalené video

časosběrné video

Celkové hodnocení

Samsung dal tomuto fotomobilu to nejlepší, co aktuálně může nabídnout a jedná se zřejmě o nejvybavenější telefon, který dosud vyšel na trh. I po fotografické stránce dosahuje špičkových výsledků. Pěkné barevné podání fotografií, vysoký dynamický rozsah nebo povedený ultra širokoúhlý objektiv dělají z tohoto telefonu nástroj, kterým můžete pořizovat špičkové fotografie i když u sebe zrovna nemáte profesionální fotoaparát. Kompaktním fotoaparátům už dokáže v kvalitě snímků hravě konkurovat. Jediné, v čem fotoaparát neexceluje je makrofotografie. U makra si můžete všimnout, že dokonale ostrý bude jen střed fotografie a směrem od středu již bude fotografie rozostřená. Ostření na detaily je možné zhruba až od 10 cm.

Klady

  • Dynamický rozsah a barevné podání fotoaparátu
  • Vysoký výkon a špičkový 120Hz displej
  • Možnost rozšíření kapacity úložiště prostřednictvím microSD karty až na 1 TB
  • Odolnost IP68 proti vodě a prachu
  • Tenké rámečky kolem displeje

Zápory

  • Horší makro fotografie
  • Občasné problémy se spolehlivostí zabudované čtečky otisků prstu
  • 100× zoom je v praxi téměř nepoužitelný
  • Značně vystouplý modul fotoaparátu na zadní straně
  • Vyšší cena

Konkurenční telefony

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G nám byl k testu zapůjčen prodejcem Mobil Pohotovost. Po celou dobu testu byl telefon chráněn proti poškození ochran­ným krytem a ochranným tvrzeným sklem Panzer Glass

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Poznámka redakce: Pro srovnání si můžete přečíst test fotomobilu Apple iPhone 11 Pro, který je jedním z hlavních konkurentů Samsungu Galaxy S20 Ultra.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    31.08.2020 12:59

    Krajinky s velkým dynamickým rozsahem to skládá pěkně. Jen počítání kolem lamp pouličního osvětlení jim ještě moc nejde - halo ve skutečnosti tam asi žádné nebylo. Pěkná recenze.

  • E.B.E
    E.B.E
    31.08.2020 20:44
    Reaguje na Andrej Macenauer 31.08.2020 12:59:

    "Krajinky s velkým dynamickým rozsahem to skládá pěkně. Jen počítání kolem..." - zobrazit celý komentář

    Vlastní zkušenost, nebo jen posouzení ukázkových snímků ?

  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    06.09.2020 20:38

    Koukám že jste testovali na Šumavě, dokonce vidím na přiblížených Hartmanicích náš dům :-)
    Tak zlepšují se výrobci mobilů, ale pořád je vidět ta plochost snímků a to je nemáme ve velkých formátech na papíře jako skutečnou fotografii. A ty podivné paprsky v protisvětle dané absencí lamelové clony, to se s pořádným objektivem srovnávat nedá. Tím neříkám, že nemám na svém IG účtu pár výcvaků krajinek z mobilu, kde to běžný uživatel ani nepozná, že to nebylo ze zrcadlovky :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram