Národní park Neouvielle

Národní park Neuville leží ve francouzské části Pyrenejí. Je velmi dobře přístupný díky silničce vedoucí až k jezeru Oredon. V oblasti můžete zůstat i více dní, cesty jsou zde méně obtížné a můžete zde vymyslet zajímavé několikdenní pochody. V porovnání s jimými oblastmi je zde méně lidí.

Hřebeny Pyrenejí se táhnou po hranicích Španělska a Francie od Atlantiku až k pobřeží Středozemního moře. Jejich hlavní hřeben je dlouhý 415 km. V západní části pohoří převládají žuly, ve střední a východní vápence. Počasí vzhledem k jižní poloze bývá trochu lepší než v Alpách. V pohoří se nachází asi stovka drobných ledovců.

V Pyrenejích jsme byli s Helenou a kamarády v roce 1996. Fotografoval jsem zde Praktikou MTL s objektivy Pentacon 50 a 29 mm na filmy Fuji 100. Cesta autem se dnem v Monte Carlu (návštěvu Oceánografického muzea s fantastickými akvárii nesmíte vynechat!) nám trvala dva dny.

Tento národní park se nachází na území Francie. Nástupním místem je městečko St. Lary. Po úzké horské silnici jsme dojeli až k jezeru d´Oredon, na jehož břehu je tábořiště a menší hotel.

Trasa:

Jezero Oredon (1850m) – jezero de Cap de Long (2156m) 1h – přes sedlo 2568m v hřebeni Pic de Neouvielle (3091m) k jezeru Lac de Aubert (2150m) 1h – kolem jezera Lac d Aumar, dále oblastí horských luk, drobných jezírek, kleče (místy špatná orientace) až k jezeru Lac de l´Oule (1825m) 4h – dále podél jezera a pak pořádným stoupákem přes sedlo 2260 m zpět k jezeru Oredon 2h

Cesta je náročná spíše na výdrž s množstvím převýšení. Vede lehkým terénem často lukami s pěknou květenou a nádhernými velkými ledovcovými jezery.

Nad jezerem Lac de Aubert Jezero Lac de Aumar

Pokračování:
Oblast Gavarnie
Národní park Ordesa, Monte Perdido (3355m)
Pohoří Maladeta, Pico de Aneto (3404m)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram