Nikon Z6 je profesionální bezzrcadlovka cílící hlavně na video a na fotografy požadující rychlé sekvenční snímání. Z části se jedná o nástupce D750 – jaká je bezzrcadlovka v praxi?

Závěr a konkurence

Celkově musím uznat, že se Nikon Z6 povedl. Nabídne lepší poměr cena/výkon než Nikon Z7, takže kdo nepotřebuje vysoké rozlišení, Z6 pro něj bude lepší volbou. Předně mě zaujal nízký šum na vysoké ISO a dobrý dynamický rozsah senzoru. Ergonomie je výborná a vytknout se snad dá absence vertikálního gripu či druhého slotu na paměťová média. Předností Z6 je i video, protože umí 4K bez cropu (tedy odečítá data z celé plochy snímače), a pro profesionály umí externě nahrávat 10bit. 4:2:2 skrze HDMI. Potěší i rychlé sériové snímání, kvalitní elektronický hledáček nebo Eye AF.

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

Mezi hlavní zápory patří nedoladěný autofokus, který stále ještě není na úrovni DSRL, hlavně co se týká ostření na pohybující se objekty, přičemž Sony A9 ukázalo, že i bezzrcadlovky mohou umět ostřit možná i lépe než zrcadlovky.

Pokud zvažujete koupi Z6, tento model je výbornou volbou, pokud využijete jeho přednosti jako výborné video, dobré ostření při portrétech nebo výbornou ergonomii v kombinaci s menšími rozměry a nízkou hmotností. Pokud přecházíte ze zrcadlovky Nikon a nepotřebujete vysoké rozlišení, Nikon Z6 je dobrou volbou.

Pokud přecházíte ze zrcadlovek Nikon a chcete bezzrcadlovku s vysokým rozlišením, potom je potřeba si připlatit za Nikon Z7 (recenze), která bude stále dobrou volbou a ušetří spoustu starostí, než kdybyste přecházeli mezi různými systémy.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Kdo chce bezzrcadlovku pro focení sportu a jiných akčních záběrů, lépe mu poslouží Sony A9 (recenze), která navíc nabídne už prověřené Eye AF, dva sloty na karty a kvalitnější ostření. Samozřejmě to bude za příplatek.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Kdo chce celkově dobrou FF bezzrcadlovku a nemá ve skříni objektivy Nikonu za statisíce, mohl by se porozhlédnout také v kempu Sony – konkrétně po modelu A7 Mark III (recenze), který už vychytal základní neduhy a nabídne vše potřebné.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Přímou konkurencí je Panasonic Lumix S1, který nabídne 4K video při 60 fps, dobrou ergonomii nebo nativní podporu hodně objektivů značky Sigma. Lumix S1 je podobně jako Nikon Z6 a Sony A7 III zaměřen velmi obecně na vše.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Tip: přečtěte si srovnání parametrů Nikon Z6, Panasonic Lumix S1, Sony A7 III a Canon EOS RP!

Pochopitelně nemusíte mít důvod se hnát hned do bezzrcadlovkového systému, vždyť Nikon nabízí stále velmi dobrou zrcadlovku D750 (recenze), která je stále o 13 tisíc korun levnější, vydrží déle na jedno nabití či má dva sloty na paměťové karty.

Tip: přečtěte si článek o doporučených bezzrcadlovkách!

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Plusy

  • Kvalitní 4K video bez cropu
  • Nízký šum
  • Dobrý dynamický rozsah
  • Výborná ergonomie
  • Kvalitní hledáček

Minusy

  • Nízká výdrž na jedno nabití
  • Jeden slot na paměťové médium
  • Nemožnost rozšíření o vertikální grip
  • Ostření nedosahuje kvalit zrcadlovek

Galerie

recenze bezrcadlovky Nikon Z6 recenze bezrcadlovky Nikon Z6

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    14.07.2019 22:24

    Mám a jsem moc spokojený. Jen pro info ohledně té výdrže baterie - při běžném používání jsem se dostal na 800 fotek za celý den focení a pořád zbývala nějaká ta šťáva. Tak těch 310 berte opravdu s velkou rezervou. Na dobíjení přes usb-c např z powerbanky na cestách, nebo při přesunu v autě ze zapalovače se také velice dobře a rychle zvyká :-)

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    Autor
    14.07.2019 23:07
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 14.07.2019 22:24:

    "Mám a jsem moc spokojený. Jen pro info ohledně té výdrže baterie - při..." - zobrazit celý komentář

    Jo jo, ta baterka hodně záleží na způsobu používání, pokud někdo celý den cvaká, tak to klidně dotáhne na tisíc snímků, ale jakmile se jedná o občasné cvakání, kontrolování snímků a hrabání se v menu, jde to dolů.
    Pro upřesnění - používáte EVF, displej nebo obojí?
    Dobíjení přes USB je šikovné, jen si dejte bacha, ať takto nenabíjíte starší baterky. Umí to jen EN-EL15b :-)

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    15.07.2019 08:59
    Reaguje na Jan Pánek 14.07.2019 23:07:

    "Jo jo, ta baterka hodně záleží na způsobu používání, pokud někdo celý den..." - zobrazit celý komentář

    No řekl bych, že používám tak 80% hledáček a 20% displej. A také sem tam něco nastavím v menu nebo prohlédnu, ale asi méně než oni při testech. Na 310 bych se snad nedostal ani kdybych chtěl :-)
    Ano o té baterce vím, nabíjím jen tu přiloženou v balení tedy novější typ. A ještě musím zmínit opravdu skvělý dynamický rozsah hlavně z rawu co z toho lze dostat to je mazec.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram