Recenze objektivu Nikkor Z 50mm f/1.8S

Nikkor Z 50mm f/1.8S je první portrétní objektiv pro plnoformátové bezzrcadlovky od Nikonu. Dokáže předčít zrcadlovkové portrétní objektivy?

Úvod

Když Nikon představil bezzrcadlovky Z6 a  Z7 (recenze), odhalil i tři nativní objektivy – Nikkor 24–70mm f/4, 35mm f/1.8 a 50mm f/1.8. S posledním jmenovaným jsem zrcadlovku i testoval, nicméně přesuneme pozornost z foťáku na sklo.

Test portr?tn?ho objketivu Nikkoru Z 50mm f/1.8S

S příchodem nových objektivů na mé straně byla i velká očekávání. Nikon se chlubil všemi možnými parametry ohledně nového bajonetu a vyzdvihoval jeho možnosti, které budou mít velký vliv hlavně na konstrukci objektivů a jejich optické vlastnosti. Díky nižší vzdálenosti od čipu a většímu průměru bajonetu mohou být nové objektivy jednodušší, menší, světelnější, a přesto mohou mít ještě lepší optické vlastnosti.

Zároveň jsou díky širšímu zaměření bezzrcadlovek i více zaměřené na video, tedy se muselo zapracovat hlavně na ostřicím mechanismu. U něj už nalezneme plně elektrický ostřicí prstenec, kterému lze přiřadit i jiné funkce jako třeba korekci expozice a podobně.

Test portr?tn?ho objketivu Nikkoru Z 50mm f/1.8S

To jsou ale spíše marketingové řeči – jak je na tom objektiv ve skutečnosti?

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Design a ergonomie

Objektivy pro bezzrcadlovky mohou být menší než ty pro zrcadlovky. To se však o novince nedá říct, protože oproti Nikkoru 50mm f/1.8G, se kterým budu tuto novinku ještě párkrát srovnávat, je opravdu znatelně větší a znatelně těžší. Pochopitelně to má svůj důvod, a to že Nikon míří více na kvalitu než kompaktnost, ale ani tak to není v souladu s potenciálními výhodami nového bajonetu.

Test Nikonu Z7 - porovnani s D750

Objektivně hodnoceno není hmotnost něco málo přes 400 gramů nic zarážejícího, řadí se tak mezi lehčí objektivy.

Po stránce zpracování nemohu mít výhrad. Mimo povedené dílenské zpracování je objektiv i hodně utěsněn, takže se fotograf nemusí vyhýbat nepříjemným podmínkám jako dešti nebo sněžení. K tomu napomáhá i velmi dobré utěsnění samotných „Zetkových“ těl.

Na objektivu se nachází pouze přepínač manuálního a automatického zaostření a velký pogumovaný kroužek primárně na ostření. V menu foťáku mu však lze přiřadit mnoho jiných funkcí, což může být velmi užitečné pro ty, kdo ani s novými bezzrcadlovkami nechtějí moc ostřit ručně, i když to není žádný zásadní problém.

Test Nikonu Z7

Na druhou stranu elektronický prstenec znamená jakoukoliv absenci odezvy na ostření či neexistenci jakékoliv stupnice náhledu zaostřené vzdálenosti. Do budoucna nejspíše Nikon počítá s malým displejem na objektivu, ale toho jsme se zatím nedočkali.

Jinak se s objektivem pracuje dobře, např. 62mm závit na filtry je příjemně malý, takže nikoho neodradí od koupě například UV filtru.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram