Nikon Z6 je profesionální bezzrcadlovka cílící hlavně na video a na fotografy požadující rychlé sekvenční snímání. Z části se jedná o nástupce D750 – jaká je bezzrcadlovka v praxi?

Úvod

Bezzrcadlovky jsou dnes velmi populární, takže není divu, že se do jejich výroby pustil i Nikon a jsou pro něj momentálně prioritou, i když chce zachovat i zrcadlovkovou řadu. I nativních objektivů je stále více a začínají se objevovat i profesionální kousky. Ve zkratce zde shrnu základní výhody, potenciální problémy a nedostatky bezzrcadlovek vůči zrcadlovkám.

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

Plusy

  • Menší rozměry a hmotnost
  • Ostření v rovině snímače (žádný back-, front-focus)
  • Typicky lepší ostření při videu
  • Typicky mají stabilizaci na snímači (odpadá nutnost stabilizovat každý objektiv)
  • Menší vzdálenost mezi čipem a objektivem usnadňuje konstrukci (hlavně širokoúhlých) objektivů

Diskutabilní

  • Elektronický hledáček (někomu vyhovuje, někomu ne)
  • Potenciálně horší ergonomie (někomu nemusí malé rozměry vyhovovat, někomu mohou)

Minusy

  • Horší výdrž baterie
  • Typicky horší ostření v horším světle nebo při kontinuálním snímání
  • Hledáček funguje pouze při zapnutém foťáku

Parametry:

Specifikace Nikon Z6
Bajonet Nikon Z
Rozlišení 24,5 Mpx
Velikost snímače FF
Stabilizace čipu Ano
ISO 100–51200
ISO (rozšířené) 50–204800
Závěrka 1/8000–30s
Procesor Expeed 6
Hledáček EVF
Pokrytí cca 100%
Zvětšení cca 0,8×
Rozlišení EVF 3,69M bodů
AF typ hybridní
AF body 273
Blesky jen externí
Max. FPS 12
Buffer (RAW) neuvedeno
Video Až 4K (30p)
Displej LCD (dotyk.)
Velikost 3,2"
Rozlišení 2,1M bodů
Artikulace Pouze výklopný
WiFi Ano
BT Ano
3,5mm Jack Ano
HDMI Ano
USB USB-C
Paměť 1×XQD/CF
Baterie En-El15b
Výdrž baterie 310 sn.
Rozměry 134×100.5×67.5 mm
Hmotnost 675 g
Cena 49 990 Kč

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ergonomie a design

Celkově je ergonomie velmi povedená, foťák se drží výborně, je dobře vyvážený i s těžšími objektivy a všechna důležitá tlačítka jsou umístěna tak, že na ně lze dobře dosáhnout – v zásadě se nic podstatného nemění ve srovnání se zrcadlovkami Nikon.

produktov? sn?mek fototechniky

Ve zkratce – zadní strana doznala jen malých změn. Zůstal joystick, osmisměrný volič a kupa tlačítek, které jsou ve srovnání se zrcadlovkami trošku jinak přeskládané. Horní strana doznala největší změnu v případě stavového displeje, který je menší a nově zobrazuje bílé hodnoty na černém pozadí. Snížil se počet údajů, které zobrazuje, ale nic důležitého nechybí. Kruhový volič už není „dvoupatrový“, takže se na něm nedají přepínat režimy snímání (jeden snímek, sekvenční snímání, samospoušť…), na to slouží tlačítko na zadní straně obdobně jako u modelů nižších sérií.

produktov? sn?mek fototechniky

Přední strana stále disponuje dvěma funkčními tlačítky, zmizela tlačítka na expoziční bracketing, blesk a hybridní tlačítko/přepínač ostření. Nic z toho nemá plnohodnotnou náhradu.

produktov? sn?mek fototechniky

Nová jsou tlačítka na ovládání hledáčku a displeje – jedno přepíná režimy zobrazování mezi displejem a hledáčkem, druhé nastaví, co se zobrazuje v hledáčku při focení.

Mezi další specifikace se řadí absence plnohodnotných vertikálních gripů, jeden slot na XQD karty nebo korekce dioptrií, jejíž seřizovátko se musí nejprve povystrčit a potom je ono seřizovátko asymetrické, takže na jednu stranu jde mnohem dál a je horší odhadnout „nulu“, pokud vám to někdo rozhodí.

produktov? sn?mek fototechniky

Při ovládání bude klíčový i displej, na kterém se skrze tlačítko „i“ objeví rychlé nastavení (položky lze uživatelsky nastavit), kam lze schovat často používané volby, které se už nevejdou na programovatelná tlačítka.

Pokud preferujete podrobnější základní popis ovládání bezzrcadlovky, podívejte se na recenzi Nikonu Z7. Protože je Z6 už druhou bezzrcadlovkou od Nikonu, kterou testuji, zde prostor raději věnuji praktickým postřehům a radám, které jsem na testování shromáždil.

Ovládání v praxi

Na těle bezzrcadlovky se nacházejí 3–4 tlačítka, která jsou vhodná k různému uživatelskému nastavení. Dvě se nacházejí na přední straně vedle bajonetu, třetím je tlačítko nahrávání videa, které v režimu focení nemá přiřazenou žádnou funkci a nějaké možnosti poskytuje AF-ON tlačítko. Tohle nemusí stačit všem fotografům – hlavně poté, co Nikon několik tlačítek odebral a kvůli tomu, že bezzrcadlovky umožňují několik dalších vychytávek, které by si zasloužily tlačítko pro rychlé přepínání.

Test Nikonu Z7

Řešením je používání uživatelsky nastavitelných režimů (U1, U2, U3) na kruhovém voliči. Ten totiž umožňuje přiřadit pro každý režim funkčním tlačítkům jiné funkce. Takže U1 může sloužit pro práci s blesky, kdy se na jedno z uživatelsky nastavitelných tlačítek dostane korekce expozice blesku. Režim U2 může sloužit třeba na akční focení, kdy se může hodit nastavení režimů ostření a hlavně výběr velikosti ostřicích bodů. Režim U3 může sloužit třeba pro bezhlučné ostření…

Pokud by nestačilo ani toto, pomůže nákup profesionálních objektivů Nikon jako 24–70mm f/2.8S, který má nejen jedno další funkční tlačítko, ale i jeden příkazový kroužek, na který lze nastavit několik funkcí. Různé funkce lze přiřadit i zmáčknutí joysticku, ale s tím jsem měl problém, protože se mi jím spíše podařilo pohnout do strany a tím si změnit ostřicí bod.

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

Tohle bylo přiřazování důležitých funkcí, které bude fotograf potřebovat nastavovat často a je lepší je mít automatizované na hardwarových tlačítkách, než je hledat v menu. Stále existují nastavení, kde není potřeba, aby byla dosažena extrémně rychle – osobně tam řadím třeba expoziční bracketing. Pro takové funkce dobře poslouží nastavení dostupné skrze „i“.

Bezzrcadlovky mají oproti zrcadlovkám tu klíčovou výhodu, že se vám menu umí obrazit i v hledáčku, takže takové nastavení dostává mnohem větší smysl. Vejde se do něj až dvanáct položek, které jsou uživatelsky definovatelné. Určitě si toto menu nastavte podle svých představ, protože jej nejspíše budete velmi často používat.

Uvedu i pár poznámek k hledáčku. Ten je velmi povedený, rozlišení je dostatečně jemné, obnovovací frekvence je dostatečná. Trošku mě iritovalo, že neumí najednou zobrazit histogram i kompletní nastavení – je to buď jedno, nebo druhé. To všechno se také vylučuje s vodováhou – vše najednou tam prostě nedostanete, což je škoda.

Hledáček příjemně přesahuje záda přístroje, takže se nosem nemačkáte na zadní displej, což je oproti zrcadlovkám příjemná změna. Senzor přiblížení funguje dobře při přikládání oka, v tomto ohledu je dostatečně rychlý. Co mi vadilo, při přepínání mezi hledáčkem a displejem se mi často stávalo, že jsem chtěl zapnout galerii vyfocených snímků, rukou jsem pohnul před hledáčkem a foťák to zmátlo, takže se displej na moment vypnul a zapnul se hledáček, i když jsem jej nechtěl použít.

Ještě jedno drobné (i když logické) upozornění – oproti zrcadlovkám je obtížnější úmyslné focení v protisvětle, protože skrze elektronický hledáček často nejde poznat, zdali v obraze protisvětlo máte či nikoliv. Na druhou stranu si namířením foťáku do slunce s teleobjektivem neodrovnáte oči.

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

Zadní displej je dotykový, má dobré rozlišení, rozumnou viditelnost na slunci a je výklopný nahoru a dolů, co je příjemné. Neumí se vytočit dopředu, což některé konkurenční modely umí. Celkově s ním nebyly žádné problémy.

Bezzrcadlovky mění přístup k bleskům a tichému snímání (a obě témata spolu souvisí). S tichým snímáním – tedy plně elektronickou závěrkou – nelze blesky používat, protože by to dělalo neplechu s odečítáním dat ze senzoru. Podivné artefakty se mohou objevit i při nekvalitním osvětlení a elektronické závěrce. Ta je jinak opravdu tichá, což je pro některé případy velmi příjemná vlastnost.

Nikon Z6 ani Z7 nemají zabudované blesky, což sice někomu může vadit, ale můj názor je, že když už někdo používá takto drahý foťák, měl by používat externí blesky. Ty s foťákem komunikují bezproblémově (mimo výjimku výše), a to včetně blesků třetích stran. U bezzrcadlovek však neplatí, že blesky se zabudovaným infračerveným emitorem pomáhají ostřícímu systému jako u zrcadlovek.

FTZ adaptér funguje výborně, jediný problém je se stativy. Pokud máte na foťáku připevněnou stativovou destičku a sundáváte/nandáváte adaptér (tedy měníte mezi F/Z objektivy), je potřeba stativovou destičku odmontovat. To může být pro někoho velmi nepraktické a v některých případech to znemožňuje jednoduchou výměnu objektivů na stativu.

recenze bezrcadlovky Nikon Z6

Zmínit musím ještě voděodolnost, kterou jsem vzhledem k nepříznivému počasí během testování měl možnost několikrát vyzkoušet. S foťákem jsem šel několikrát do lehčího deště, takže se voda dostala i do potenciálně nepříjemných míst jako k hledáčku, do konstrukce pod displej, který jsem se při dešti nebál vyklápět. Kapky prověřily i tlačítka a další voliče a nezaznamenal jsem žádný problém.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    14.07.2019 22:24

    Mám a jsem moc spokojený. Jen pro info ohledně té výdrže baterie - při běžném používání jsem se dostal na 800 fotek za celý den focení a pořád zbývala nějaká ta šťáva. Tak těch 310 berte opravdu s velkou rezervou. Na dobíjení přes usb-c např z powerbanky na cestách, nebo při přesunu v autě ze zapalovače se také velice dobře a rychle zvyká :-)

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    Autor
    14.07.2019 23:07
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 14.07.2019 22:24:

    "Mám a jsem moc spokojený. Jen pro info ohledně té výdrže baterie - při..." - zobrazit celý komentář

    Jo jo, ta baterka hodně záleží na způsobu používání, pokud někdo celý den cvaká, tak to klidně dotáhne na tisíc snímků, ale jakmile se jedná o občasné cvakání, kontrolování snímků a hrabání se v menu, jde to dolů.
    Pro upřesnění - používáte EVF, displej nebo obojí?
    Dobíjení přes USB je šikovné, jen si dejte bacha, ať takto nenabíjíte starší baterky. Umí to jen EN-EL15b :-)

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    15.07.2019 08:59
    Reaguje na Jan Pánek 14.07.2019 23:07:

    "Jo jo, ta baterka hodně záleží na způsobu používání, pokud někdo celý den..." - zobrazit celý komentář

    No řekl bych, že používám tak 80% hledáček a 20% displej. A také sem tam něco nastavím v menu nebo prohlédnu, ale asi méně než oni při testech. Na 310 bych se snad nedostal ani kdybych chtěl :-)
    Ano o té baterce vím, nabíjím jen tu přiloženou v balení tedy novější typ. A ještě musím zmínit opravdu skvělý dynamický rozsah hlavně z rawu co z toho lze dostat to je mazec.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram