Dolomity - Tofana, díl II.

Pohoří Tofana se nevyznačuje efektními vrcholy. Přesto vám dám jeden skvělý tip pro toto pohoří. Zkuste přespat na Rif.Lagazuoi. Tady točili Cliffhangera. Ráno si nezapomeňte přivstat. Pohled na panorama Civetta, Monte Pelmo a Marmolada v při východu Slunce je opravdu nezapomenutelný a těch bláznů, kteří ráno vstanou tam určitě mnoho nebude.

Třetí den

Trasa:

Přesun přes jezero Misurina s krátkou zastávkou u jezera Lago di Antoro s krásnými porosty šídlatky do Cortiny di Ampezzo – dále Passo Falzarego (2105m).

Na sedle Falzarego je velké parkoviště (neplacené).
Výstup na Rif.Lagazuoi trvá s batohy asi 1h 30min – 2h. Lanovkou je to 5 minut ale 20000 ITL. Poslední lanovka jede v 17:00.

Rif. Lagazuoi je soukromá chata ve výšce 2756 m s fantastickým výhledem zahrnujícím Antelao, Sorapis, Monte Pelmo, Civettu, Piz Boe, Marmoladu atd.. Nachází se v blízkosti skupin Tofana a Fanis. Nocleh v pokoji pro 10 lidí zde stojí 30000 ITL na osobu.

Lago di Antoro Tofana di Roses
Marmolada z Lagazuoi Kříž na Lagazuoi

Čtvrtý den

Trasa:

Rif.Lagazuoi – po cestě 402 do údolí Travenanzes (1h)

V horních částech údolí Travenanzes se vyskytuje velké množství kamzíků a svišťů. Terén zde není příliš příkrý. Je zde velké množství vápencových balvanů, za kterými se lze při fotografování zvířat skrývat. Fotografie, které jsme zde pořídili naleznete na stránce Fotografování kamzíků a svišťů. Údolí , které odděluje Tofanu od skupiny Fanis nabízí vedle fotografování zvířat také krásné pohledy na věže Torre Fanis. Zajímavý je rovněž útvar Casteletto v blízkostí úpati Tofany di Roses (3225m).

Údolí kamzíků Castelleto

Pátý den

V 9:00 jsme sjeli lanovkou k autu na parkovišti v sedle Falzarego. Pak jsme sjeli asi 3 km dolů směrem ke Cortině – na východiště cesty 440.

Monte Pelmo a Civetta

Trasa:

Silnice do Cortiny (1950m) – cestou 440 nejprve krásným borovicovým lesem k chatě Rif. Scoiatolli 1h 15 min – Rif.Averau (2416m) 30min – Rif. Novolau (2575m) 25 min a zpět

Rif. Novolau je opět nádherné místo s kruhovým rozhledem, které leží v blízkosti zajímavé plošiny Formin. Cesta 440 až k Rif. Scoiatolli je botanicky velmi zajímavá.

Plošina Formin Monte Pelmo a Civetta

Předchozí:
Sextenské Dolomity

Pokračování:
Marmolada a Civetta
 Sella

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram