Cestopis z Laponska

Jak už to tak bývá, nejlepší nápady se rodí na Moravě u piva, a tak také vznikl nápad procestovat autem místo, které najdete na mapě Švédska pod názvem Laponsko. Je to bizarní a pro nás vskutku zajímavá krajina za polárním kruhem, kde slunce v létě nezapadá a v noci si můžete číst knihu, či prohlížet časopis s hambatými slečnami - protože tam o človíčka natož ženu nezavadíte.

Vesnička má středisková Laponsko 1
Laponské domky Ve staré kůlně

Čím se tam budeme živit? Tuhle otázku jsem položil svým kolegům rybářům, ale ti se na mě jen pohrdavě podívali a řekli: „Jen rybami.“ Jak se později ukázalo, pravdu měli jen částečně. Další varianta byly hřiby, neboť jak je známo všude na severu je hřibů nadbytek. Bohužel tyto varianty jídla by byly pravdou, kdyby tou dobou nepanovalo v celém Švedsku neobyčejné sucho a teplo, což nesvědčí ani rybám ani hřibům. Ale nebojte se, hlady jsme neumřeli. Dokonce jsem zkusil i arktické maliny, o kterých jsem četl, že jsou vynikající pochoutkou, ale chutnaly asi jako jahody v motorovém oleji.

Sám v divočině Ticho
Noci v Laponsku Noci v Laponsku 2

Cesta byla naplánována na přelom července a srpna, což – jak se nakonec ukázalo – byla dobře zvolená varianta kvůli teplu a dešti. Skutečně pršelo jen výjimečně, přes den se teplota vyšplhala dost přes 20°C, zato večer prudce klesala až na 5°C. Což byl důvod ke konzumování fermentovaných destilátů. Že je v noci světlo, vedlo záhy k tomu, že jsme nevěděli, jesti je ráno či večer a poznali to jen podle mračen komárů, kteří se na nás slétavali ve velikých formacích. Místní komáři jsou imunní proti všem prostředkům a dokonce se mi snažili propíchnout tubu s Offem. Nepomohlo ani vykuřování ohněm, klidně dělali přelety přes nejhustší dým.

Barvy vody Peřeje řeky Kalix
Poezie vody 2 Poezie vody 3

Cestu popisovat nebudu, ale jedno je jisté – je to pekelně daleko, najeli jsme přes 7000km. Cesta vede přes Německo, Dánsko a ještě asi 1500km přes celé Švédsko. Cestou se nic zvláštního nestalo, jen pár veselých chvilek, když si kolega (ten vlastnil auto, kterým jsme jeli) u hranic s Německem uvědomil, že nemá doklady, řidičák, pojíštěni atp. Vracet se nám nechtělo a tak i my bezvěrci se modlili, aby přísný celník na hranici nechtěl vidět papíry od auta. Také míra alkoholu a kartonů s pivem, které jsme převáželi, by odpovídala. Ale tak pro dva autobusy pěkně otrlých námořníků.

V hloubi lesa Nekonečné lesy
Střípky přírody V krajině jezer a komárů

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • T. DRAKER M.
    T. DRAKER M.
    08.05.2007 11:27

    Mno byl jsem v laponsku zatim 2x a letos se tam chystám zas...

    moje cesta vede pobaltím a byl tu dotaz jak dlouho se tam jede.. my to jeli cca 7 dní :-) (na hranicích Litvy totiž celník zjistil neplatnost zelené karty a tak jsme ji získávali ve spolupráci s místní ambasádou... ) Osobně si myslím že do Finského Laponska je to touto cesto cca 3-4dny pohodový cesty
    Roku 2003 jsme tam najeli cca 11000km/23 dnů letos tobude asi podobné

    Náklady se vyšplhali na 13000/os - spaní, benzín, plyn, jídlo, vstupy, trajekty, apod... Dokonce se do toho vlezlo i nějaké to oblečení

    2005 jsme měli Norsko, 6500km/10dnů
    jeli jsme přes Dánský trajekt do Stavangeru... poměrně levný je princess Ranghild.. nástup v pohodě a rezervace proběhla přes čechy..

    nechali jsme za to cca 6500/os (trajekty, benzín, apod.)

  • T. DRAKER M.
    T. DRAKER M.
    08.05.2007 11:30

    Ještě doplním... není asi krásnějších zemí. Většina mých znýmých už přestala jezdit k moři a užívá si místo toho poklidnou atmosféru seveřanů.

    Když jsme tam byli my tak bylo stále 32 nad nulou.. takže .. !!! v Norsku ve fjordech a na úplném severu již pouze 15-20

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    14.05.2007 14:03

    Krasny clanek.Zvlaste ted kdyz sem se vratil z rybareni ve Finsku. Co se tyce toho lososa je to uzasna ryba.Chytal sem je v Kanade a je to jako kdyz zaseknete parnik... zbyde na vas jen cekat jestli se dostatecne brzo zastavi. Muzu se zeptat jak ste se zbavovali tech komaru?Ja kdyz sme kuchal rybu museli nademnou dva stat a odhanet je a to mi pride ze oproti laponsku je ve finsku komaru mnohem mene.

  • Petr Šigut
    Petr Šigut
    Autor
    14.05.2007 18:26

    Dík všem za zastavení. Článek je spíše psán odlehčenou formou, proto v něm ceny benzínu, nadmořskou výšku, či počty kilometrů nehledjte. Těchto informací je všude na internetu dost. Pro h.j.š., u nás na valašsku máme všechno veliké:-), R.S. zbavit se komárů nejde, musíš si na ně zvyknout a brát je jako součást neskutečné přírody.

  • Mirek  Szucs
    Mirek Szucs
    08.12.2007 23:53

    Moc pekne, tento rok jsem tam byl tez na rybach a uzasne.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram