Na trh přichází digitální zrcadlovka Nikon D3500, která logicky vychází z předchůdce D3400. Ale není tomu tak zcela. Je přepracované ovládání, je odlišný čip. Jak se to projevilo v praxi?

Parametry fotoaparátu

Základní parametry fotoaparátu Nikon D3500 najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

Snímač/procesor formát DX 23,5 × 15,6 mm (3:2)/EXPEED 4
Efektivní/celkový počet pixelů Přibližně 24,2/24,78 me­gapixelů
Citlivost ISO Manuálně ISO 100 až ISO 25 600, auto (až v celém rozsahu)
Automatické zaostřování AF modul Nikon Multi-CAM 1000 s fázovou detekcí TTL, 11 zaostřovacími poli (včetně jednoho křížového snímače) a pomocným světlem AF (pracovní rozsah cca 0,5 až 3 m)
Rychlost závěrky 30 s až 1/4000 s, Bulb, Time
LCD TFT LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Přibližně 921 000 bodů (VGA)
Hledáček Pentamirror, zvětšení 0,85×, dioptrická korekce –1,7D až +0,5D.
Kontinuální snímání Až 5 snímků za sekundu
Typy souborů JPEG, RAW, MOV
Video/zvuk až FullHD/60p/mono
Konektivita BT, USB, kabel na drátovou spoušť, SnapBridge
Výdrž baterie Až 1550 snímků
Rozměry těla; hmotnost 124 × 97 × 69,5 mm; 415 g včetně baterie a paměťové karty

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Snímač je srdcem každého fotoaparátu. Tady je to trošku o tom, nakolik nový je ten použitý v D3500. Jeho celkový počet pixelů je vyšší, než u D3400 a je stejný s D5600. Podstatnou měrou (zásadní) výstup ovlivňuje zpracování dat. A u novějšího fotoaparátu je vždy výstup lepší než v minulosti. Nebo se to alespoň říká, ale ono to tak bude.

Ostření. Mechanismus ostření je to, co odlišuje pravé zrcadlovky od ostatních fotografických přístrojů, které nemají zrcátko. Vždy je k dispozici ostření pomocí detekce fáze. A vždy je k dispozici křížový ostřící bod, případně více křížových bodů. Ostřících bodů má D3500 jedenáct, jsou rozmístěny rovnoměrně kolem středu záběru a jen jeden – prostřední – bod je křížový. To je vlastnost nejnižších tříd zrcadlovek (nejen) Nikonu. To není chyba, je to vlastnost. A Nikon D3500 ostří dobře a rychle, systém je shodný s předchůdcem. Trošku mě zarazilo, že v režimu P jsou k dispozici jen dva režimy ostření – jednobodové a automatická volba ostřících bodů. Kdežto v režimu Auto jsou k dispozici další dva režimy – dynamická volba zaostřovacích polí a 3D sledování objektu.


možnosti v režimu P

a v režimu Auto

Design a ergonomie

U těl je patrná snaha o zmenšování. D3500 je relativně malá, ale hodně se povedl grip. Je výrazný, hluboký a aparát se dobře drží. Jen bych nechtěl, aby mi D3500 spadla na zem. Velikost (malost) je samozřejmě podmíněná nižší odolností proti mechanickému poškození náhodným pádem.


Po přiložení k oku jsem si všiml dvou věcí. První, rýpl jsem se hranou sáněk pro blesk do horního nadočnicového oblouku. Při pohledu z boku je tahle hrana poměrně blízko k rovině zadní stěny. Další je rozsah dioptrické korekce –1,7 až +0,5 D. Ten je u mě pro hodnotou –1,7 D hraniční. Uživatele s oční vadou to může vést k pořizování bezzrcadlovek s elektronickým hledáčkem, tam je rozsah výrazně větší. Třeba FF bezzrcadlovka Nikon Z6 má rozsah –4 až +2 D. U zrcadlovek Nikon je také možné najít větší rozsah korekce. Řada 5×xx má korekci –1,7 až +1 D, řada 7×xx –2 až +1 D. Profi modely ještě trošku více. Pravdou je, že nejelegantněji tento problém řeší užívání živého náhledu.

Ovládání a tím ergonomie v porovnání s D3400 (D3300) doznaly podstatných změn. Na změnu umístění základních tlačítek se podívejte na obrázcích. Přestěhovala se z levé části zadní stěny vpravo ke křížovému voliči. Tlačítko živého náhledu je nahrazeno páčkou pod hlavním voličem režimů (což je rozhodně dobře) a výrazně se změnil zadní roler.


Nikon D3500
Nikon D3400
Nikon D3400

Jedno tlačítko nenajdete – Fn. Podle mě to nevadí. Zrcadlovka je to veskrze amatérská, amatér nemá důvod přiřazovat vědomě nějakou funkci speciálnímu tlačítku. Tady se mnou nemusíte souhlasit, ale naprosto běžně vidím uživatele zrcadlovek, kteří vůbec netuší, co jejich stroj umí, co je ISO, co kompenzace expozice, co režim měření expozice… D3400 měla pod Fn tlačítkem k dispozici citlivost. Tu nejrychleji u D3500 změníte dvojím stiskem „i“, vyhledáním položky citlivost a její změnou pomocí šipek (nebo roleru). V případě, že tuto změnu provádíte opakovaně, je to o stisk tlačítka více, než při přímé volbě přes Fn tlačítko, protože odpadá vyhledání položky ISO, už na ní jste. Ten jeden stisk navíc myslím nevadí a náročnější uživatel si spíše  pořídí vyšší model.


po jednom stisku „i“ v režimu Bez blesku

po dvou stiscích v režimu P lze editovat

možnosti nastavení

možnosti nastavení

Podobně je to s absencí IR čidla pro IR ovládání. To mně osobně chybí hodně, protože se bez dálkového IR ovládání „ani nehnu“. Ale elegantní řešení je v konektivitě D3500. Má k dispozici bluetooth a tím samozřejmě možnost ovládání přes telefon. A dnes se přes mobil ovládá i domácnost, tak proč ne spoušť fotoaparátu, navíc s přenosem obrazu.

Menu je tradiční, přehledné a v Režimu průvodce (volba na hlavním voliči) vás graficky provede nastavením bez potřeby probírat se klasickým nastavením.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)





Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    05.11.2018 08:56

    Myslím, že každý amatér by si měl při nákupu fototechniky rozmyslet, zda skutečně potřebuje bezzrcadlovku. Dnešní ceny amatérských zrcadlovek a především objektivů k nim jsou opravdu velmi lákavé. Nikon D3500 je jedním z mých kandidátů na modernizaci stávající fototechniky, až doslouží. Pro běžné potřeby má vše, pochopitelně záleží na tom, co kdo fotí. Nevím, jak zvládá street foto, sledování objektu u rychlých akčních scén - pro toho, kdo se těmto žánrům věnuje, pro statickou fotografii mi však tento přístroj přijde jako nejlepší kombinace ceny a výkonu.

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    06.11.2018 19:12

    IR ovládání nevadí dá se to řešit drátovou spouští, velice kvalitní snímač, osadit Nikonem 10-20, pevnou 50, N 70-300AF-P DX a pro mě jako hlavně krajináře velice skladný a výkonný set na cesty. Velice dobrý poměr cena-výkon. Je to neskutečné jak se dá dnes již za poměrně málo peněz pořídit prvotřídní technika. Po přechodu na FF D610 a vše s tím související musím říct že jsem trochu v rozpacích s APSC se opravdu dá fotit špičkově, lidi neblbněte :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram