Panasonic má v čím dál tím populárnější řadě bezzrcadlovek "G" i model Lumix DC-GX9. Má duální stabilizaci, 4K video, ostření s technologií DFD... A jaký je v praktickém nasazení?

Parametry fotoaparátu

Základní parametry fotoaparátu Panasonic LUMIX DC-GX9 najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

Snímač 17,3 × 13,0 mm (4:3), Live MOS senzor
Efektivní/celkový počet pixelů Přibližně 20,30/21,77 m­egapixelů
Citlivost ISO Manuálně ISO 100 až ISO 25 600 (ISO 100 v rozšířeném režimu), Auto, iISO
Rychlost závěrky 60 s až 1/4000 s mechanickou závěrkou, 1 s až 1/16000 s elektronickou závěrkou, v režimu B až 30 minut
LCD Výklopný otočný dotykový displej TFT LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Přibližně 1 240 000 bodů
EVF (hledáček) 2 760 000 bodů, zvětšení přibližně 1,39× / 0,7× (ekvivalent 35mm filmu), dioptrická korekce –4D až +3D.
Kontinuální snímání Až 30 snímků za sekundu (4K), až 9 snímků za sekundu (standardní režim snímání v režimu High)
Velikost snímku poměr stran 4:3, jpg max. 5184×3888, RAW 5192× 3896
Typy souborů JPEG, RAW, MP4, AVCHD
Video až 4K/30p
Konektivita Wi-Fi, bluetooth, QR kód
Výdrž baterie Přibližně 260 snímků
Rozměry těla; hmotnost 124 × 72,1 × 4­6,8 mm (bez výčnělků); přibližně 450 g (SD karta, baterie, tělo)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Panasonic LUMIX DC-GX9 je bezzrcadlovka s čipem formátu 4/3. Jde o model ze střední cenové hladiny a tomu odpovídá i výbava. Špičkové vlastnosti modelů H-čkové řady nenajdete, ale rozhodně to není žádný lowend.

V kombinaci s kompatibilními objektivy je k dispozici 5osá stabilizace. Ale i tomu je třeba pomoci a jít výsledku „naproti“ a nespoléhat se na ni bezvýhradně.

Baterii lze nabíjet přímo v těle přes mikro USB konektor, nebo baterii vyndat a nabíjet na externí nabíječce. Já opakovaně nabíjel powerbankou, typicky při přemísťování a dost jsem si na to zvykl. Začíná mi tahle vlastnost chybět u mé zrcadlovky.

Design a ergonomie

Tělo se drží dobře. Musíte vzít v úvahu, že je to „cihla“ a tam mnoho nevymyslíte. Takže opora pro palec na zadní straně musí stačit a stačí. Pokud si vzpomenete na recenzi modelu, který nemá v názvu „X“, tak upozorňuji, že GX9 má méně funkcí, není tak rychlý a hlavně nemá odolné tělo.


Rozmístění ovládacích prvků najdete na přiložených snímcích. Jak je u zavedených značek zvykem, ovládání je téměř dokonalé. Já osobně mám ale raději přední roller pod spouští na přední stěně, tady je na horní stěně a uprostřed je spoušť. Ale to je jen otázka zvyku a jen můj pohled na věc. Pokud na nějakou funkci nemáte tlačítko rovnou, tak si funkci pod vybrané naprogramujete. Vedle standardních Fn tlačítek (ty jsou tři) lze nadefinovat chování tlačítka pro nahrávání videa a tlačítka zadního rolleru. Programovatelných tlačítek (voličů) jsem tedy napočítal pět.

Na hlavním voliči je deset pozic, z toho jedna programovatelná a čtyři standardní P, A, S, M a k nim patří obvyklé iAuto, scénické režimy, kreativní efekty, režim panorama a režim (manuálního) videa.


Hlavní volič sice nemá aretaci, ta je až u vyšších modelů, ale mě moc těší, že hned pod ním je volič kompenzace expozice.

Na zadní stěně je vedle tří funkčních tlačítek k dispozici například režim snímání v rozlišení 4K. To se ukládá reálně jako MOV soubor, s ním se dá pak pracovat buď ve fotoaparátu (ukládat jednotlivé snímky), nebo v jakémkoliv editoru videa.


Zadní stěně dominuje LCD dotykový otočný displej (parametry v tabulce). Dotykem lze nejen ovládat volbu funkcí, ale i ostřit a exponovat. Nad LCD je v levém rohu výklopný hledáček. Jeho rozlišení je 2 700 000 bodů a zvětšení přibližně 0,7× (ekvivalent 35mm filmu). Není to úplně výkladní skříň, ale je dobře použitelný a za slunných dnů bude skvělý. Navíc má v porovnání s „běžnou“ zrcadlovkou širší interval nastavení dioptrické korekce a to od –4D do +3D.

Stativový závit je v ose objektivu, prostor pro baterii a úložiště se nesdílí. Kryt karty je vyřešen perfektně. Zasouvá se a nikde nic neplandá. GX9 podporuje SD (SDHC, SDXC) karty rychlostní třídy UHS 3 standardu UHS-I.


Samotné menu a možnosti nastavení jsou relativně přehledné. Jen sem tam zatápete, co je co. Tak sáhnete po manuálu, případně často pomůže „bublinková“ nápověda. Hlavní Menu a nastavení přístroje najdete pod tlačítkem Menu/Set, menu pro aktuální režim pod tlačítkem Q.Menu.



A stále platí, že na co si u Panasonicu nemohu zvyknout, je to, že pokud se nějaká dříve zvolená funkce vylučuje s tou, kterou chcete zapnout, tak to prostě nejde. A pár kolizí je. Uvítal bych, kdyby se změna nabídla s tím, že se povolí, co se musí současně přenastavit. Sem patří například délka expozice při zvolené elektronické závěrce.



Interní blesk je takové tintítko se směrným číslem 6 při ISO 200. Prostě interní blesk. K dispozici jsou sáňky na blesk externí, takže když nebude stačit interní, máte možnost to vyřešit koupí externího blesku.

Shrnu výše uvedené. GX9 je velmi dobrý bezzrcadlový fotoaparát s řadou dostupných funkcí a přiměřenou ergonomií.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    25.10.2018 17:58

    Trošinku budu polemizovat s termínem "nenašel". Velikost - osobně preferuji větší těla (nezávisle na velikosti čipu), takže to pro mě není negativum. Pro mě je to stále malé. Výdrž - ta je opravdu slabá, ale dá se to nabíjet z powerbanky, takže mimo okamžik focení vlastně pořád. Moje zrcadlovka tuhle vlastnost nemá. Cena - je řada bezzrcadlovek i s APS-C čipem s nižší cenou, ano. Ale i s vyšší a reálně leží v řadě uprostřed. Tím nechci odporovat Vašemu názoru. Jen to nevidím tak černobíle.

  • phrkt
    phrkt
    26.03.2023 00:22
    Reaguje na Lukáš Burget 25.10.2018 14:27:

    "Má to jen 4/3" čip a je to větší, než leckterá APS-C bezzrcadlovka, vydrží..." - zobrazit celý komentář

    Budu nesouhlasit. Pořídil jsem si tohohle drobečka asi před půl rokem, tahat všude Pentax K-30 už je v mém věku nad mé síly. Před koupí jsem porovnával další možnosti, hlavně Sony A6000-6400, prošel jsem kdekteré galerie a jednoznačně jsem došel k závěru, že Lumix dává lepší výsledky, přesto, že má menší čip. Nebudu se dohadovat, zda je to kvalitnějším firmware Panasonicu nebo jestli za to může objektiv 16-50 u Sony, který má (a myslím oprávněně) otřesnou pověst. DC-GX9 se seťákem 12-32 připomíná maličko přerostlý kompakt a ani s telátkem 35-100 nebudím pozornost všude, kam přijdu. Hlava mi nebere, jak konstruktéři dokázali do těla foťáčku i do obou zmíněných objektivů velikosti konzervy májky nacpat stabilizaci. Jsem naprosto spokojen, v maličké brašničce nosím Lumíka prakticky všude. A že akumulátor vydrží jen 260 snímků? Chce to trochu soudnosti. Kinofilmy jsme měnili po 36 snímcích a dva akumulátorky jsou rozměrově i váhově srovnatelné s jedinou kazetou...

  • E.B.E
    E.B.E
    26.03.2023 19:01
    Reaguje na phrkt 26.03.2023 00:22:

    "Budu nesouhlasit. Pořídil jsem si tohohle drobečka asi před půl rokem,..." - zobrazit celý komentář

    Můžeš nesouhlasit, ale to je tak všechno. A protože máme každý jiný nároky a priority, někomu může "vyhovovat". Jak se říká: Každé zboží má svého kupce. A asi nemá smysl srovnávat, co bylo kdysi. Stačí možnosti aktuální doby. Mě osobně a myslím, že většině "vážněji" fotícím uživatelům naopak vyhovuje větší, ergonomičtější a jistější tělo a naopak nemám čas "věčně" nabíjet z powerbanky, nebo tahat deset akumulátorů, když mi v mém jeden vydrží stejnou dobu (a není to o váze, nebo penězích). Stejně tak je to o příslušenství a ceně. Ne každý si vystačí se seťákem a výsledná kvalita (zvlášť při ceně v době jeho vydání téměř 30000) není zrovna zázrak. K tomu chybí utěsněnost těla (voděodolnost) i další. Mimochodem: Píšeš tu něco o váze. Tvůj K30 byl těžkej. Měl 650g a tak sis pořídil lehčí GX9. který má 560g ? To je s náhradní baterií velká úspora

  • phrkt
    phrkt
    28.03.2023 23:06

    1. Ani sebedražší foťák a objektivy neudělají ze začátečníka fotografa.
    2. Nejlepší foťák je ten, který je vždycky po ruce a to není jen o váze, ale taky o rozměrech výbavy, kterou nesu. A nelze porovnávat jen váhu a velikost těla, ale i objektivů.
    3. Pokud je někdo schopen za odpoledne napráskat víc než 260 snímků, tak mu ze srdce přeju posezení u počítače při výběru použitelných fotek a postprocesingu :D

  • E.B.E
    E.B.E
    29.03.2023 07:42
    Reaguje na phrkt 28.03.2023 23:06:

    "1. Ani sebedražší foťák a objektivy neudělají ze začátečníka fotografa. 2...." - zobrazit celý komentář

    Tady nejde, než souhlasit. Jen už příspěvek není o "výkonu", či porovnání konkrétní techniky, což byl prvotní účel článku. Stejně tak potvrzuješ stále jen to, že každý ji používá jjinak. Např. pro fotografa divé zvěře někde v odlehlé Africe, bude výdrž a odolnost to nejdůležitější. A ne, že ne

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram