Paměťová karta je nedílnou součástí každého digitálního fotoaparátu. Jako jste dříve museli do fotoaparátu vkládat film, neobejdete se dnes bez paměťové karty. Různé typy fotoaparátů ale podporují různé typy karet. Které v současné době (2017) na trhu najdeme?

V následujícím článku bychom rádi vrhli trochu světla na problematiku paměťových karet a jejich typů. Zmíníme jejich výhody a nevýhody a povíme si, v jakých přístrojích které nalezneme:

SD

Tato karta vznikla na základě formátu MMC a je s ním částečně kompatibilní (MMC lze nadále používat v SD slotu, obráceně ne). Dnešní fotoaparáty používají SD sloty, ale pokud máte MMC kartu, můžete ji tedy použít.

SD znamená SecureDigital a jde o dnes určitě nejčastější typ paměťové karty. Dříve byla nevýhodou těchto karet nižší rychlost zápisu a čtení (ve srovnání s CF kartami, o kterých bude řeč dále) a také menší kapacita (SD původního typu byla omezena 2GB). Následující typy SDHC a SDXC problém s kapacitou vyřešily za cenu nekompatibility se staršími typy fotoaparátů. Ale pokud jste váš přístroj koupili v posledních deseti letech, bude podporovat minimálně SDHC do 32GB. V současnosti prodávané přístroje podporují všechny SDXC (tedy cca do 2TB).

Rychlost zápisu se udává číselným označením typu 1–10 (do 10MB/s) nebo třídy UHS (U1, U3 – do 104MB/s). Ještě rychlejší karty typu UHS-II a UHS-III pak vyžadují druhou řadu kontaktů a využijete je tak jen ve fotoaparátech, které tuto druhou řadu kontaktů podporují. Jde spíše o nové typy a to ještě vyšších řad.

Výhodou typu SD/SDHC/SDXC je hlavně nízká cena a kompaktní rozměry. A také rozšíření - SD kartu využijete dnes v největším počtu typů fotopřístrojů.

Jde o typické médium pro běžné kompakty, bezzrcadlovky a zrcadlovky (třeba Canon EOS 800DNikon D5600…).

SD karty mají páčku „lock“ chránící proti zápisu. Pokud se vám někdy stane, že vám fotoaparát nezapisuje fotky, je to první věc, kterou je třeba zkontrolovat.

micro-SD

Podobně jako málo rozšířený typ mini-SD je to poddruh (menší varianta) SD karty, která je s „velkým“ typem SD karet kompatibilní skrze adaptér.

Dnes jde o nejpoužívanější typ karty v mobilních přístrojích (smartphony, tablety). Ve fotoaparátech se přímo s micro-SD slotem setkáme výjimečně. Jsou však i takové případy, například Samsung NX Mini

Jako alternativu k micro-SD prosazuje Samsung standard UFS. Velikostí je podobný a lze vyrobit slot, který podporuje oba typy. Zatím se s těmito kartami setkáme spíše v jejich vestavěné (embeded) podobě, ale do budoucna je možná budeme běžně strkat do svých fotosmartphonů.

CF

Nejstarší (1994) a rozměrově největší (36×43mm) dnes používané médium. V minulosti překonávaly tyto karty malá esdéčka kapacitou, rychlostí i spolehlivostí.
Díky rozšíření SD a tudíž jejich vývoji v poslední době to tak úplně neplatí – v současné době (květen 2017) umí nejrychlejší UHS-II SD karty zapisovat 300 MB/s a chystá se ještě rychlejší. CF karty (konkrétně karty nejnovější technologie CFast) tuto rychlost mohou již nyní i překonat (třeba Lexar 256GB CF Professional 3500× umí až 445 MB/s zápis), ale mnoho jich není a zmíněný příklad stojí 18 a půl tisíce (ano, čtete správně). Tím se dostáváme k největší nevýhodě CF karet (mimo rozměrů - nejsou vhodné pro kompakty) a tou je vyšší výrobní a tudíž i pořizovací cena. Samozřejmě běžně koupíte karty za tisícovku či dvě, ale budou menší nebo pomalejší, než obdobně drahé SD karty.

Spolehlivost by také měla být obdobná – jde spíše o to, že již dříve existovaly profesionální CF s doživotní zárukou atd., což nebylo u SD karet běžné. Dnes to samé nabízí výrobci i pro SD karty, takže mám za to, že zmiňovaná vyšší spolehlivost CF karet je tak trochu mýtus. Ale neberte mě za slovo – to by chtělo dlouhodobé měřené zátěžové testování karet odpovídajících tříd a to jsem nedělal.

Kde je pro tyto karty stále trh jsou profesionální zrcadlovky. Tam není třeba tolik šetřit prostorem jako u kompaktů a velikost tak není na škodu. Stejně tak při pořizovací ceně takového Nikon D5 vás investice do několika céefek nerozhodí. Nehledě na to, že profesionální fotograf má CF karet pravděpodobně plné šuplíky, protože se v profi zrcadlovkách používají léta letoucí.

Zajímavostí výše zmíněného Nikonu je to, že můžete kromě verze na 2 CF karty objednat ještě verzi na 2 XQD karty. O co kráčí?

XQD

XQD je poměrně mladý standard (2010) zaměřený na vysoké přenosové rychlosti. V současné době nabízí dostupné karty běžně zápis až 400MB/s a výhledově i vyšší. Jejich výhodou oproti CF kartám je (podobně jako u SD) menší velikost. Zatím nejsou tolik rozšířené, ale ujal se jich právě Nikon, jehož vybrané modely je používají.

V budoucnosti by mohly XQD vystřídat v profesionální asféře CF karty, ale nepředbíhejme.

Memory Stick

S těmito kartami se dnes můžete setkat ve verzích Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo/XC (jsou menší, než původní Memory Stick vyráběné od r. 1998). Spíše ale výjimečně – jediná značka fotopřístrojů, která je podporuje je Sony (jejich výrobce) a to spíše ze setrvačnosti – fotoaparáty Sony, jako je třeba řada přístrojů Alpha A7 má společný slot pro MS / SD. 

Nejoblíbenější paměťové karty podle Heuréka.cz (květen 2017):

Již nepoužívané formáty, obvyklé u starších přístrojů:

xD

xD karty se v dnes prodávaných přístrojích neuplatní, ale mohou je znát majitelé zrcadlovek Olympus až do modelu E-620, který jistě mnoho fotografů dodnes ke své spokojenosti užívá. Nevýhodou těchto karet oproti moderním kartám je jejich omezená kapacita (max. 2GB) i rychlost zápisu (max. 4MB/s). Naštěstí měly všechny zrcadlovky Olympus slot ještě pro CF. Pokud máte doma takový fotoaparát, xD karta natrvalo zasunutá ve slotu se hodí jako záloha, kdybyste vyrazili fotit a omylem nechali svou CF kartu doma.

SmartMedia

Technologický předchůdce xD, najdete je v opravdu pravěkých digitálních kompaktech. Ka­pacity maximálně do 125MB, ale to v době 2MPx přístrojů stačilo… Občas vidím někoho takto staré přístroje stále používat, karty SmartMedia se však nové již koupit nedají.

…a další, dnes vyloženě exotické (PCMCIA karty).

Značky

Jistotou je kupovat zavedené značky – to jsou například SanDisk, Kingston, Lexar, Transcend, PNY, Sony, Samsung či Toshiba. Můžete samozřejmě natrefit na mnoho dalších, třeba Adata, která je častá v supermarketech či úplně no-name karty. Neznamená to, že musí být špatné, ale jistota je jistota. Značkové karty vyjmenovaných firem jsou ozkoušené a na karty bývá záruka (někdy dokonce tzv. doživotní).

Kde koupit

Pozor na nákupy z internetových portálů jako eBay, často tam najdete spíše padělky, které se tváří jako kvalitní značková karta, ale je to ve skutečnosti no-name s přelepenou cedulkou, většinou dokonce nižší kapacitě, než je uvedeno. U zavedených českých e-shopů a kamenných obchodů však nemusíte mít strach.

Níže najdete seznam nejoblíbenějších karet z každé kategorie dle portálu Heureka.cz:

   

SanDisk Ultra SDHC 16GB UHS-I SDSDUNB-016G-GN3IN lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

 

SanDisk CompactFlash Extreme 32GB UDMA7 SDCFXSB-032G-G46 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

 

Samsung EVO+ microSDHC 32GB UHS-I U1 + adapter MB-MC32DA/EU lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

 

Lexar XQD Card 32GB Professional LXQD32GCRBEU2933 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    28.05.2017 17:00

    Ano pan Súkeník nám ve své recenzi poskytl vyčerpávající údaje o použití a druzích pamět'ových karet tak že si každý přijde na své,nicméně přesto musím s panem Súkeníkem rozhodně polemizovat ve věci jeho výroku o tom že pamět'ová karta je nedílnou součástí každého digitálního fotografického přístroje. Tak tomu samozřejmě není.Pamět'ová karta je samostatný výrobek a do fotopřístroje ji musíme nejprve vložit aby s ním mohla společně fungovat k naší plné spokojenosti. Nedílnou součástí některých fotopřístrojů byla ovšem jejich vnitřní vestavěná pamět' díky níž bylo i bez karty možné udělat deset či dvanáct snímků průměrné kvality. Jinak je ovšem článek pana Súkeníka plně na výši současných znalostí v tomto oboru a je možné jej hodnotit velmi kladně.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    03.06.2017 14:07

    Musím říci, že jsem již několik nefunkčních SD karet viděl a k tomu ty nešťastníky. Výhodou CF karty proti SD je lepší mechanická odolnost. I tak CF karty je dobré mít chráněné v pevném obalu. U SD doporučuji denně zálohovat a nikdy bez obalu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram