Recenze Panasonic Lumix DC-GX9

• Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    25.10.2018 14:27

Má to jen 4/3" čip a je to větší, než leckterá APS-C bezzrcadlovka, vydrží to jen 260 snímků, je to drahé. To jsou pro mě ta vyložená negativa, která autor recenze nenašel.

Micro four thirds prostě kvalitativně není APS-C, v mnoha případech je ten kvalitativní rozdíl zbytečné řešit, pokud však člověk při kompaktních rozměrech chce co největší dynamický rozsah a odstup od šumu, musí dát přednost stejně velké APS-C bezzrcadlovce.

Jistě je GX9 kvalitní a svižný přístroj, to však nic nemění na mém názoru, že ho považuji za vhodný především pro ty, kteří často fotí teleobjektivem a využijí tedy duální stabilizace a menších rozměrů teleobjektivů pro M43 formát. Myslím, že Panasonic si toho je vědom a proto ho nabízí v setu s tím povedeným 12 - 60 univerzálním objektivem, který má pětinásobný zoom a leckdo o takové kombinaci bude uvažovat jako o konkurenci APS-C bezzrcadlovky se setovým třínásobným zoomem.

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    25.10.2018 17:58

Trošinku budu polemizovat s termínem "nenašel". Velikost - osobně preferuji větší těla (nezávisle na velikosti čipu), takže to pro mě není negativum. Pro mě je to stále malé. Výdrž - ta je opravdu slabá, ale dá se to nabíjet z powerbanky, takže mimo okamžik focení vlastně pořád. Moje zrcadlovka tuhle vlastnost nemá. Cena - je řada bezzrcadlovek i s APS-C čipem s nižší cenou, ano. Ale i s vyšší a reálně leží v řadě uprostřed. Tím nechci odporovat Vašemu názoru. Jen to nevidím tak černobíle.

• phrkt
    phrkt
    26.03.2023 00:22
    Reaguje na Lukáš Burget 25.10.2018 14:27:

"Má to jen 4/3" čip a je to větší, než leckterá APS-C bezzrcadlovka, vydrží..." - zobrazit celý komentář

Budu nesouhlasit. Pořídil jsem si tohohle drobečka asi před půl rokem, tahat všude Pentax K-30 už je v mém věku nad mé síly. Před koupí jsem porovnával další možnosti, hlavně Sony A6000-6400, prošel jsem kdekteré galerie a jednoznačně jsem došel k závěru, že Lumix dává lepší výsledky, přesto, že má menší čip. Nebudu se dohadovat, zda je to kvalitnějším firmware Panasonicu nebo jestli za to může objektiv 16-50 u Sony, který má (a myslím oprávněně) otřesnou pověst. DC-GX9 se seťákem 12-32 připomíná maličko přerostlý kompakt a ani s telátkem 35-100 nebudím pozornost všude, kam přijdu. Hlava mi nebere, jak konstruktéři dokázali do těla foťáčku i do obou zmíněných objektivů velikosti konzervy májky nacpat stabilizaci. Jsem naprosto spokojen, v maličké brašničce nosím Lumíka prakticky všude. A že akumulátor vydrží jen 260 snímků? Chce to trochu soudnosti. Kinofilmy jsme měnili po 36 snímcích a dva akumulátorky jsou rozměrově i váhově srovnatelné s jedinou kazetou...

• E.B.E
    E.B.E
    26.03.2023 19:01
    Reaguje na phrkt 26.03.2023 00:22:

"Budu nesouhlasit. Pořídil jsem si tohohle drobečka asi před půl rokem,..." - zobrazit celý komentář

Můžeš nesouhlasit, ale to je tak všechno. A protože máme každý jiný nároky a priority, někomu může "vyhovovat". Jak se říká: Každé zboží má svého kupce. A asi nemá smysl srovnávat, co bylo kdysi. Stačí možnosti aktuální doby. Mě osobně a myslím, že většině "vážněji" fotícím uživatelům naopak vyhovuje větší, ergonomičtější a jistější tělo a naopak nemám čas "věčně" nabíjet z powerbanky, nebo tahat deset akumulátorů, když mi v mém jeden vydrží stejnou dobu (a není to o váze, nebo penězích). Stejně tak je to o příslušenství a ceně. Ne každý si vystačí se seťákem a výsledná kvalita (zvlášť při ceně v době jeho vydání téměř 30000) není zrovna zázrak. K tomu chybí utěsněnost těla (voděodolnost) i další. Mimochodem: Píšeš tu něco o váze. Tvůj K30 byl těžkej. Měl 650g a tak sis pořídil lehčí GX9. který má 560g ? To je s náhradní baterií velká úspora

• phrkt
    phrkt
    28.03.2023 23:06

1. Ani sebedražší foťák a objektivy neudělají ze začátečníka fotografa.
    2. Nejlepší foťák je ten, který je vždycky po ruce a to není jen o váze, ale taky o rozměrech výbavy, kterou nesu. A nelze porovnávat jen váhu a velikost těla, ale i objektivů.
    3. Pokud je někdo schopen za odpoledne napráskat víc než 260 snímků, tak mu ze srdce přeju posezení u počítače při výběru použitelných fotek a postprocesingu :D

• E.B.E
    E.B.E
    29.03.2023 07:42
    Reaguje na phrkt 28.03.2023 23:06:

"1. Ani sebedražší foťák a objektivy neudělají ze začátečníka fotografa. 2...." - zobrazit celý komentář

Tady nejde, než souhlasit. Jen už příspěvek není o "výkonu", či porovnání konkrétní techniky, což byl prvotní účel článku. Stejně tak potvrzuješ stále jen to, že každý ji používá jjinak. Např. pro fotografa divé zvěře někde v odlehlé Africe, bude výdrž a odolnost to nejdůležitější. A ne, že ne

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse