Filmy I - Jak fungují negat. filmy - lek.10

Většina našich čtenářů sice nemá fotokomoru, přesto je důležité alespoň trochu porozumět, co se děje s filmem při jeho zpracování. Dnes se budeme věnovat třem typům negativních filmů. První je klasický černobílý film. Proces zpracování barevných a chromogenních filmů se rovněž nazývá C-41.

Fotografování je zaznamenávání světelných obrazů. Podle druhu záznamového média se fotografie rozdělila na klasickou a digitální. Negativní filmy jsou zdaleka nejprodávanější. Abyste lépe porozuměli vlastnostem filmů, považuji za důležité znát základy zpracování jednotlivých druhů.

Klasický černobílý film

Latentní obraz



Černobílý film má nažloutlou nebo šedou barvu. Světlocitlivá vrstva nanesená na celuloidové podložce je tvořena krystalky stříbrných solí rozptýlenými v želatině (na schematech jsou znázorněny jako krystaly s ostrými hranami). Dopadem světla při expozici dochází k fyzikálně chemickým změnám uvnitř těchto krystalů. Vzniká tzv. latentní (skrytý) obraz, který nesmí být znovu osvětlen, pokud nechci zrovna dva obrazy přes sebe..

Vyvolaný obraz



K viditelné změně dojde až při působení vývojky. Vodný roztok vývojky proniká želatinou a způsobí redukci světlem osvětlených krystalků stříbrných solí na černé kovové stříbro. Zabarvení neosvětlených míst se nemění.

Ustálený a vypraný obraz



Nezreagované, neosvětlené krystalky stříbrných solí se odstraní pomocí tzv. ustalovače, který převede stříbrné halogenidy na soli rozpustné ve vodě. Ty se pak odstraní důkladným vypráním ve vodě. Tak vznikne fotografický negativ.

Barevný negativní film

Latentní obraz



Barevné filmy na rozdíl od jednoduchých černobílých filmů obsahují minimálně tři černobílé vrstvy světlocitlivé emulze s obsahem halogenidů stříbra. Výroba barevných materiálů je v současnosti technologicky velmi náročná. Filmy mívají i devět vrstev. Z optiky si jestě pamatujete, že smíšením různých množství základních barev červené ®, zelené (G) a modré (B) vytvoříte jakoukoliv jinou barvu. Proto jednotlivé citlivé vrstvy obsahují ještě barvotvorné látky citlivé na různě barevné světlo.

Barvotvorně vyvolaný obraz



Na schématu jsou barviva znázorněna jako barevná kolečka. Stejně jako u černobílého filmu vzniká po osvícení barevného filmu latentní obraz, u kterého na filmu nevznikají viditelné změny. Ty vznikají až v okamžiku ponoření filmu do barvotvorné vývojky. Vývojka podobně jako u černobílého filmu zredukuje stříbrné soli na kovové stříbro. Zároveň však dojde k zbarvení chemikálií ve filmové emulzi.

Vybělený a ustálený obraz




Nyní je třeba odstranit stříbro a zároveň i nezreagované stříbrné soli. K tomu slouží chemikálie: nejprve tzv. bělič a po té ustalovač. Tímto způsobem vznikne barevný negativ.

Černobílý chromogenní film

Latentní obraz



Tyto filmy jsou vyvolávány stejným procesem jako barevné negativy. Podobně jako u barevného negativu je nositelem obrazu nikoliv stříbro, ale barvivo. Chromogenní filmy obsahují nejméně dvě vrstvy s krystalky halogenidů stříbra a barvotvorné složky (kolečka). Po osvícení filmu vznikne opět latentní obraz.

Barvotvorně vyvolaný obraz




Při vyvolávání se film nejprve ponoří do vývojky. Dochází k redukci stříbra za vzniku vedlejších produktů, které reagují s barvotvornými složkami za vzniku barviv.

Vybělený a ustálený obraz



Následují kroky zvané bělení a ustálení, kdy se odstraní zredukované stříbro a nezreagovaný halogenid stříbra. Hotový negativ je tvořen barvivy, která vznikla reakcí vedlejších oxidačních produktů s barvotvornými složkami.

Více informací o filmech můžete najít v kategorii FotoRádce:

Jak pečovat o své filmy

Obecně o filmech

Ruční vyvolání barevných negativních filmů

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram