Univerzální objektiv pro každou situaci a k tomu za dobrou cenu. Tak by se dal popsat nový fullframový Tamron 24-70mm f/2.8 G2. Bude z něj bestseller nebo zůstane ve stínu svého oblíbeného předchůdce?

Úvod

Tamron 24–70mm f/2.8 byl vždy spolehlivý objektiv, který si lidi rádi kupovali. Jenže starší verze je na trhu už nějaký ten pátek, a tak inženýři Tamronu neváhali a přišli s vylepšeným modelem. Ten se navíc oblékl do nového kabátku, jenž je typický pro všechny objektivy s označením „G2“.

Předchůdce Tamron 24–70mm f/2.8 v testu naší redakce dopadl velmi dobře a navíc díky příchodu dalšího modelu zlevnil. V době psaní recenze na začátku roku 2018 se dal koupit o 15 tisíc korun levněji než novější kousek. Proto jej podrobíme i pečlivému srovnání právě s jeho předchůdcem.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Testovaný objektiv se řadí do kategorie univerzálních objektivů pro full frame digitální zrcadlovky. Tato kategorie je velmi nabitá. Mimo předchůdce se na tomto poli do boje pustila i Sigma 24–70mm f/2.8 ART a potom tu mají svá skla i výrobci těl Nikon a Canon – Nikkor 24–70mm f/2.8 a Canon 24–70mm f/2.8. Zapomínat nesmíme ani na podobné objektivy s horší světelností jako třeba  Sigma 24–105mm f/4 ART.

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, NIKON D800, Ohnisko: 24mm, Clona: f/13, Čas: 1/200s, ISO: 400

Jako univerzální objektiv má Tamron velké využití mezi nejrůznějšími fotografickými žánry. Nejširší ohnisko lze ideálně využít pro krajinku nebo architekturu, prostřední ohniska v kombinaci s dobrou světelností zase uspokojí fotografy reportáže nebo street fota. Nejdelší ohniska zase poslouží pro portrétování.

Testováno na:

  • Nikon D610

Poznámka – všechny pořízené fotografie jsou pořízeny bez zapnutých korekcí (vinětace, zkreslení) ve fotoaparátu a bez dodatečných úprav v softwaru. Všechny fotky byly vyvolány z RAWu. Při focení do JPEGu foťáky většinu optických chyb opravují.

Design a ergonomie

Jak jsem psal výše, Tamron mění design svých objektivů, což se projevilo i u tohoto modelu. Zatímco předchůdce byl tak trošku šedá myš, novinka vypadá hezky k světu. Podle mě nejdůležitější změnou související s redesignem jsou ale nové přepínače ostření a optické stabilizace. U minulého modelu šla špatně nahmatat a trošku se zadírala, kdežto u novinky jsem podobné problémy nezaznamenal.

Když objektiv dostanu do ruky, první věc, kterou hodnotím, je jeho hmotnost. Hlavně univerzální objektiv, který fotograf bude brát téměř vždy s sebou, by neměl vážit přespříliš. Tamron se v tomto ohledu vydal správnou cestou a objektiv ještě více odlehčil od minulé verze, takže váží o skoro 200 gramů méně než konkurence a to už jde poznat.

Tubus objektivu se vysouvá, pokud fotograf zoomuje, nicméně to nemá zásadní vliv na rozložení hmotnosti. Zoomování je příjemné. Mnoho fotografů potěší i zámek, kdy nelze měnit 24mm ohnisko. To je dobré pro případy, kdy by se tubus samovolně vysouval, ale to se mi za dobu testování nestalo.

Mimo zoomovacího je na těle i ostřící prstenec. I jeho chod je dobrý, ale jako většina moderních objektivů nemá na konci pevné zarážky. Alespoň jde podle chodu poznat, že jste narazili na minimální zaostřovací vzdálenost nebo nekonečno. Při ostření se přední člen neotáčí. Průměr závitu je 82mm.

Přepínače ovládají optickou stabilizaci a ostření. Stabilizace se dá vypnout a zapnout, ostření může být manuální nebo automatické. Přičemž automatické lze ještě ručně změnit, pokud se zaostří špatně.

Parametry:

  • Ohnisko: 24–70 mm
  • Úhel záběru: 84° – 34,2° (FX)
  • Počet lamel clony: 9
  • Rozsah světelnosti: f/2.8–22
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 38 cm
  • Maximální zvětšení: 1:5
  • Průměr filtru: 82 mm
  • Konstrukce: 17 optických členů v 12 skupinách
  • Rozměry (průměr×délka): 88,4×108,5 mm
  • Hmotnost: 900 gramů
  • Pro bajonety: Nikon F, Canon
  • Cena: 36 000 Kč

Pluska

  • Nízká hmotnost
  • Bytelná konstrukce
  • Hezký design

Minuska

  • Průměr filtru 82 mm už je trošku moc
Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram