Recenze fotoaparátu Sony Alpha A6500

Sony Alpha A6500 doplňuje rok starou A6300 - má nově zabudovanou pětiosou stabilizaci, dotykový displej a pro zlepšení konektivity najdete i Bluetooth.


Dalo se tedy čekat, že další model přinese několik výrazných novinek.

A opravdu je najdeme. Ale pomalu.

Fotoaparát totiž vypadá téměř totožně, jako předchůdce. Na horní stěně najdeme nově dvě tlačítka Custom. Umístění třetího je tam, kde předchůdce měl druhé (totožné s Delete).

Vzhled se sice mnoho nezměnil, ale při chycení do rukou se objeví další ne nepodstatný rozdíl – větší grip. A u něj je každý milimetr dobrý.

Menu je přehlednější než u předchůdce, ale za sebe musím napsat, že během dvou týdnů se v něm zorientujete těžko a kombinace nastavení všeho se vším se prostě vychytat a vyzkoušet nedají.


Následující popis jsem z části převzal z testu A6300 a doplnil novinkami.

Zepředu na přístroji nenajdeme nic, než tlačítko aretace objektivu a přisvětlovací diodu. Ta je velmi blízko objektivu a navíc na místě, kde ji snadno zakryjete prstem. Na pogumovaném gripu pak ještě najdeme příjmač pro IR dálkovou spoušť.



Více toho nacházíme na horní straně: kromě sáněk na blesk (již od A6000 standardní „sáňková“ patice) také zabudovaný blesk interní (vyskakovací), spoušť, kolem ní prstenec ON/OFF a směrem k zadní stěně posunutá dvě tlačítka custom C1 a C2. Dále zde máme vedle sebe volič režimů a roller. Také je zde číselné značení modelu, nápis „4K“, značka roviny snímače a nově text SteadyShot INSIDE. A to je změna mimořádná, protože ukazuje použití stabilizované­ho čipu.


Po stranách přístroje se toho opět mnoho nenachází – na gripové straně nic kromě značení NFC. Na pravé pak dvířka kryjící microUSB konektor (slouží i pro nabíjení), microHDMI a konektor pro mikrofon. Je zde také dioda nabíjení.

Na spodu přístroje najdeme pouze závit stativu (v ose objektivu) a společná dvířka baterie a karty (typ SD/SDHC/SDXC). Stále zůstává trochu nepohodlný vstup ke kartě (je u pantů dvířek a vaše prsty nemají moc místa, jak jí uchopit).

Zbytek ovládacích prvků najdeme na zadní straně. A nově k nim přibývá i dotykový displej. Hledáček standardně disponuje čidlem přiblížení. Osobně jsem ho hned druhý den vypnul, protože bylo příliš citlivé a ruční přepínání mi sedí prostě více.

Hned vedle je kolečko dioptrické korekce. Bohužel řešení umístění hledáčku „zcela vlevo“ je pro použití levým okem poměrně nevhodné. Ovšem rozsah –4D až +3D je opravdu výborný.

Dále nad displejem máme tlačítko vyklopení blesku (s dosti hlubokým domáčknutím proti nechtěnému vyklopení) a tlačítko vstupu do menu. Vedle nich pak páčku přepínající funkcionalitu AF-MF/AE-L s tlačítkem uprostřed (zkrátka jako u a7), které funguje i jako tlačítko „lupy“ při prohlížení. Pod ním máme tlačítko „Fn“ spouštějící rychlé menu s parametry fotografování a sloužící při prohlížení jako „sharovací“ tlačítko. Níže pak čtyřcestný volič s potvrzovacím středem (volitelná funkce v režimu fotografování, při prohlížení fotek pak slouží pro návrat z režimu přiblížení) a rollerem kolem dokola (přístroj má tedy rollery dva, zadní slouží pro kompenzaci expozice či v M, lze jím listovat ve fotkách či oddalovat/při­bližovat v režimu zvětšení fotky, posouvat ostřící bod…). Čtyři polohy stisknutí pak vedou ke čtyřem zkratkám: nahoru režim zobrazení, dolů kompenzace expozice/nastavení parametrů v režimu automatiky/zo­brazení thumbnailů fotek, doleva režim snímání, doprava ISO.

Níže pak máme tlačítko přehrávání a nastavitelné tlačítko C3, které slouží primárně pro mazání snímků v režimu náhledu.

Stranou ostatních tlačítek, ze strany na zadním gripu pak najdeme zapuštěnou spoušť videa.

Sony Alpha A6500 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    07.07.2017 12:00

    Stroj je to rozhodně skvělý. Problém mám s výdrží baterie 310 - 350 snímků, to je průšvih, který bych já osobně nepřekousl a taky s cenou: Čtyřicet tisíc jen za tělo s APS-C senzorem, to je prostě moc. No ale neříkám, že bych v případě výhry v loterii ihned nevyměnil za svoji A 3000 :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram