Recenze fotoaparátu Sony Alpha A6500

Sony Alpha A6500 doplňuje rok starou A6300 - má nově zabudovanou pětiosou stabilizaci, dotykový displej a pro zlepšení konektivity najdete i Bluetooth.

Novinky a specifikace

Integrovaná pětiosá optická stabi­lizace obrazu. Z webu výrobce: Model A6500 dokáže kompenzovat až pět typů chvění fotoaparátu, čímž rozšiřuje možnosti stabilního fotografování a natáčení videa. Nový, vysoce přesný gyrosenzor umožňuje stabilizaci obrazu odpovídající až o 5 stupňů vyšší rychlosti závěrky. K tomu není co dodat. Funguje to a velmi dobře. Základní nedostatek předchozího modelu je tedy pryč.

Hledáček. Je zcela identický s předchůdcem. Takže má rozlišení 2 359 296 bodů a zvětšení 0.7× v ekvivalentu kinofilmu. Pokrytí je samozřejmě 100% s výše uvedenou dioptrickou korekcí –4D až +3D.

Sériové snímání. Opět zcela identické s předchůdcem. Maximální rychlost 11 sn./s zůstala stejná, stejně jako režimu 8 sn./s s nep­řerušeným live-view.

4K video. Alpha a6500 umí samozřejmě 4K (3840 × 2160) rozlišení. Bitrate je až 100 Mbps ve formátu XAVC S a snímací frekvence až 30p. Můžete nastavit i 24p. Full HD samozřejmě zůstává také, stejně jako možnost staršího kodeku AVCHD. Hodit se může, že ve Full HD jde dělat slow-motion video až 120p. Vestavěné mikrofony nahrávají stereozvuk. Připojit lze i externí mikrofon.

Autofocus. AF nabídne 425 PDAF (detekce fázového posunu) bodů pokrývajících téměř celou plochu záběru a které v kombinaci s CDAF ostřením (169 bodů detekce kontrastu) tvoří hybridní systém, který výrobce nazval již u předchůdce „4D Focus“. Funguje a funguje hodně dobře i při sériovém snímání.

Utěsněná konstrukce. Tělo je utěsněné proti vodě a prachu.

Konektivita. O drátové připojení klasickým USB nebo HDMI už vlastně dnes ani nejde. Jde o WiFi, Bluetooth, technologii NFC. Vše najdete. Zkoušel jsem, nastavení funguje intuitivně. Patřím k těm, kdo potřebuje podobné funkce jen tehdy, když chci dát fotografie online na sociální sítě. A to není právě často. Ovšem možnost ovládání na dálku pomocí mobilního telefonu včetně přenosu obrazu (samozřejmě), to je již funkce, která je velmi zajímavá i pro neuživatele sociálních sítí. A tu samozřejmě máme k dispozici.

Osobně docela preferuji vlastní modul GPS v těle přístroje, zde ho nenajdeme. Bluetooth ale společně s užitím chytrého telefonu zajistí možnost ukládání dat gps společně se snímky.

Větší vyrovnávací paměť pro souvislé snímání. V režimu souvislého fotografování „Vysoká“ a s „Vysokou“ kvalitou obrazu udává výrobce kapacitu bufferu až pro 307 snímků, což je přes půl minuty snímání „v kuse“. A to je hodně.

Výdrž na baterii. Tady došlo ke zhoršení. Papírově A6500 vydrží při použití hledáčku 310 snímků, při použití LCD 350 snímků. A to může být často žalostně málo. Bohužel je nutné poznamenat, že u současných bezzrcadlovek je to hodnota spíše obvyklá. (Kde je doba, kdy některé pravé zrcadlovky vydržely na nabití dva tisíce snímků. Ale to samozřejmě nelze srovnávat.) Reálné hodnoty odpovídají. Při sekvenčním focení jsou však samozřejmě výrazně vyšší. 

LCD



U předchůdce nám hodně chyběly tři věci. Dotykový displej mezi ně patřil. A to je pryč. Sony A6500 dotykový displej má. Jeho úhlopříčka má standardní 3". Je stále výklopný ve směru nahoru a dolů, má úhlopříčku 3“, má technologii TFT a 921 000 „bodů“. Což je však klasicky jen VGA o rozlišení 640 × 480 bodů, kde jeden bod je tvořen třemi  subpixely RGB.

Co stále chybí

Takže z výčtu funkcí chybějících u A6300 zbývá u A6500 implementovat nekomprimovaný raw, protože ten jediný stále k dispozici není. Dotykový displej a stabilizaci už A6500 má.

Sony Alpha A6500 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    07.07.2017 12:00

    Stroj je to rozhodně skvělý. Problém mám s výdrží baterie 310 - 350 snímků, to je průšvih, který bych já osobně nepřekousl a taky s cenou: Čtyřicet tisíc jen za tělo s APS-C senzorem, to je prostě moc. No ale neříkám, že bych v případě výhry v loterii ihned nevyměnil za svoji A 3000 :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram