Test Pentax MZ 30 díl I.

Podobně jako minulý rok, i letos pro vás připravujeme řadu nových zajímavých testů. Jak jistě tušíte, pro završení plejády redakčních testů jednookých zrcadlovek doposud chyběla značka Pentax. Proto jsme pro vás tentokrát vybrali model MZ 30. Doufáme, že vás podrobný redakční test s velkým množstvím ilustrací zaujme.

Pentax MZ 30 Úvod

Pentax MZ 30

Výroba zrcadlovky MZ 30 (viz technické parametry v databázi FotoTechniky) vychází částečně z její předchůdkyně MZ 50 a její dílenské zpracování se v mnohém neliší. S tím se totiž můžeme setkat i u vzhledově podobného modelu MZ 7. To vše napovídá, že se jedná o kvalitně zpracovaný fotoaparát, který bezesporu ocení fotografové amatéři hledající programové funkce v jednoduchých kreativních režimech a zároveň pokročilejší uživatelé zvyklí fotografovat při manuálním nastavení. To vše nabízí Pentax MZ 30, který je společně se setovým objektivem Pentax 28 – 80 nabízen za doporučenou prodejní cenu 15 630,– Kč.

konstrukce

tělo přístroje

Pentax MZ 30 má ve své cenové třídě bezesporu dobře zpracované tělo. Převážná většina dílů je vyrobena z plastu. Výjimkou je pouze kovový závit pro upevnění stativu, kovová oka pro upevnění řemenu a vedení filmu. Použití kovových částí jsme v těchto místech ocenili, naopak jsme byli zklamáni s kombinací plastového bajonetu těla a kovového bajonetu objektivu. V této kombinaci může tak při velmi časté výměně objektivů dojít k opotřebení tohoto komponentu. Nepředpokládáme však, že v této kategorii zrcadlovek bude uživatel objektivy často střídat. Gumová očnice společně s dioptrickou korekcí svou konstrukcí více vystupuje z těla fotoaparátu. Její gumový potah však umožňuje pohodlné přiložení oka nebo brýlí. Hledáček dále umožňuje připojení nadstandardního úhlového hledáčku, kterým můžeme nastavit až dvojnásobné zvětšení obrazu. K povrchovým úpravám těla jsme neměli žádné výhrady. Tělo je v pravé části pokryto gumovým potahem, který dostatečně brání nežádoucímu sklouzávání ruky. Ostatní části fotoaparátu mimo zadní stěny jsou ze stříbrného plastu.

battery pack Fg

Při testování v terénu jsme ocenili elektronicky řízené otevírání zámku vestavěného blesku, které bylo u předešlé MZ 50 manuální. Vestavěný blesk spolehlivě doléhal k tělu po jeho zpětném zamáčknutí. Stejně jako v předešlých testech jednookých zrcadlovek, i zde jsme se shodli na doporučení použít battery pack, který nejenom zlepší a vyváží držení třistašedesáti­gramového těla (bez baterií), ale také sníží náklady na provoz fotoaparátu. Battery packem Fg tak nahradíte nákladné lithiové CR2 baterie ekonomičtějšími alkalickými bateriemi AA nebo dobíjecími NiMH akumulátory.

ovládání

pohled shora

Díky jednoduchému rozmístění všech ovládacích prvků a tlačítek na těle fotoaparátu jsme měli velice jednoduchý přístup ke všem jeho funkcím. Ovládání bylo pohodlné jak pro silnější prsty tak i pro menší ruce. Po velmi krátké době se ovládání stalo intuitivní. Trochu konzervativnější se může zdát jedna z nejpoužívanějších částí fotoaparátu a tou je spoušť společně s hlavní volící páčkou okolo spouště. Ty jsou podobně jako u předchozích modelů vyrobeny bez větších inovací. Spoušť chodí lehce jak při prvním namáčknutí, tak i při samotné expozici. Při prvním namáčknutí spouště nedocházelo k nežádoucí expozici. Nedaleko od spouště se nachází centrální vypínač, LCD displej a tlačítko pro nastavení blesku, volby vícenásobné expozice, sériového snímání a samospouště. V pravé části pod displejem výrobci vložili užitečné tlačítko uložení expozičních hodnot do paměti. Tato funkce je lehce přístupná a ovladatelná palcem pravé ruky. Ukazováčkem lze snadno ovládat všechny volby v okolí LCD displeje společně se spouští a hlavním voličem. V levé části těla je nejvíce dominantní otočný volič kreativních a manuálních režimů. Oproti předchozím modelům je toto kolečko více zapuštěno do těla a volba je prováděna novým otočným prstencem namísto celého otočného voliče. V průběhu testování jsme zjistili, že ovládání tohoto otočného voliče je hůře dostupné než u předešlého modelu MZ 50. Někteří z nás s většími prsty měli problémy s rychlou volbou kreativních režimů tímto kroužkem. Levou rukou budete jistě ovládat i vysunutí vestavěného blesku. V levém boku těla je také umístěna páčka pro otevření zadní stěny. Hned pod ní je tlačítko pro předčasné zpětné převíjení filmu zpět do kazety. Tlačítko je zapuštěno s úrovní povrchu těla, aby nedošlo k jeho náhodnému spuštění. Stlačení tlačítka se nedoporučuje provádět žádnými ostrými předměty. Proto výrobci nezapomněli přidat malý výstupek na popruh, kterým lze lehce aktivovat převíjení. Blízko objektivu jsou nad sebou zabudovány zásuvka pro kabelovou spoušť opatřená plastovým krytem, dále tlačítko korekce expozice a páčka volby manuálního a automatického ostření. Tato tlačítka byla dobře přístupná při držení objektivu levou rukou, pokud palec směřuje směrem nahoru. Horší se nám zdál přístup k těmto funkcím, když palec při držení objektivu směroval pod objektiv. Uvolňovací tlačítko bajonetu objektivu pracovalo spolehlivě a umožňovalo rychlou výměnu objektivů.

hledáček

hledáček

Matnice hledáčku je velmi jasná a umožňuje zobrazení 92% celkového obrazu a zvětšení 0,7× s objektivem 50 mm f1,4 při zaostření na nekonečno. Pomocí posuvné páčky bylo možné volit korekci dioptrií v rozsahu –2 až +1. Uprostřed matnice je vyobrazeno pole (rámeček) automatického ostření, v kterém se nachází aktivní zóna automatického ostření. V pravé části hledáčku pod sebou je na zeleném displeji zobrazena expoziční doba, clonové číslo, vyobrazení aktivace kreativních režimů, stav blesku, indikátor správného zaostření, indikátor funkce paměti expozičních hodnot a stupnice světelné váhy expozice. Podobně jako u předešlých testů podobných zrcadlovek nám ve velkém množství zobrazovaných dat chybělo zobrazení počtu pořízených snímků. K hledáčku můžeme dokoupit zvětšovací lupu (Magnifier Fb), která je určena pro zvětšení středu matnice, tedy pozorovaného obrazu. Pro sledování hledáčku směrem dolů slouží další příslušenství, tzv. úhlový hledáček, který lze přepínat do dvou režimů zvětšení 1× a 2×.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MikeXY
    MikeXY
    25.02.2002 12:24

    Zkouseli jste jak funguje s manualnima objektivy? Slysel jsem o tom, ze s objektivy, ktere nemaji na clonovem krouzku A, nefunguje mereni expozice.

    Milos

  • Jan Jedlička
    Jan Jedlička
    Autor
    24.03.2002 07:15

    s manuálními objektivy, které nemají aretaci clonového kroužku na "A" nefunguje měření expozice, týká se to modelů MZ50, MZ30 a připravovaného modelu MZ60, výše uvedené modely jsou určeny pro začínající fotografy u nichž se nepředpokládá použití starých objektivů, které nemají aretaci clonového kroužku "A"

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram