Canon - nová bezzrcadlovka EOS M5 s EVF + 2 nové objektivy

Canon uvedl novou bezzrcadlovku EOS M5 s rychlým Dual-Pixel ostřením a elektronickým hledáčkem. Je tak první v jeho řadě, která tyto vlastnosti nabídne. Kromě toho představil i jeden základní širokorozsahový zoom pro EOS M (18-150) a jeden telezoom pro zrcadlovky (70-300).

EOS M5

V nedávné recenzi Canon EOS 80D jsem ohledně technologie Dual-Pixel AF napsal „Mám za to, že tato technologie je sice v DSLR příjemná, ale její pravé místo je v bezzrcadlovkách. Nepochopil jsem, proč ji Canon zatím nevyužil ve své řadě EOS M.“. Uplynul měsíc a už je tu!

Novinka EOS M5 zaplňuje hned dvě „díry“ v bezzrcadlovém portfoliu výrobce: model s pokročilým autofocusem a model s elektronickým hledáčkem.

M5 nabízí obojí Dual-Pixel AF a EVF s 2360000 body) a k tomu další příjemné vlastnosti – přítomnost gripu pro lepší držení, sériové snímání až 7 sn./s s AF (9 bez), digitálně stabilizované 1080/60p video (digitální stabilizace umí spolupracovat s optickou v objektivu), výklopný dotykový displej (funguje i pro výběr ostřícího bodu při používání hledáčku) s pěkným rozlišením 1620000 bodů, který má i „selfie“ polohu, podpora Wi-Fi, NFC a Bluetooth, dva rollery (vlastně tři), vlastní volič pro kompenzaci expozice či dva uživatelské režimy, sáňky pro blesk či zabudovaný vyskakovací blesk s GN 5.

ISO jde nastavit v rozsahu 100 – 25600, časy fungují mezi 30s a 1/4000s + B, synchročas je 1/200s.

Váha je i s baterií 427g a rozměry 116×89×61­mm.

Trochu slabší je výdrž na baterii - 295 snímků dle CIPA. Je zde však „Eco mode“, který ji vytáhne až na příjemných 410.

Oficiální cena od výrobce je $979 za tělo, o české budeme informovat.

EF-M 18–150mm F3.5–6.3 STM

K EOS M5 přijde vhod i nový širokorozsahový zoom 18 –150mm. Disponuje krokovým (STM) motorkem vhodným pro plynulé a tiché přeostřování třeba při videu.

Ekvivalentní rozsah ke kinofilmu je 29–240mm.

Stabilizace by měla mít účinnost až 4EV.

Objektiv obsahuje 2 asférické a 1 UD člen.

Dostupný bude ve stříbrné a černé, cena je stanovena na $500.

Pro systém EOS M je každý nový objektiv velmi vítán a začíná být z čeho vybírat – ještě chybí aspoň dva F2.8 zoomy a nějaká F1.4/F1.8 pevná skla. Díky Dual-Pixel AF by však i ostření s DSLR objektivy mělo být svižné, takže zatím tyto možnosti pokrývá adaptér Canon EF-EOS M.

EF 70–300 F4–5.6 IS II USM

Tento objektiv je určen zejména pro zrcadlovky Canon, ale na M5 ho použijete přes adaptér, který k tomu účelu Canon dodává.

Jde o klasický stabilizovaný telezoom, který pokryje až fullframe senzor.

Novinkou je Nano USM motor (podobně jako u nového 18–135) pro rychlejší ostření.

Na první pohled spíš však zaujme novinka druhá, a tou je displej na objektivu (podobně, jako to má Zeiss u objektivů Batis). Může ukazovat nastavené ohnisko, ostřící vzdálenost či míru chvění.

Chvění by měl korigovat stabilizátor opět s 4EV účinností.

Opticky je objektiv sestaven ze 17 členů ve 12 skupinách, z toho 1 UD.

Objektiv by měl mít oficiální cenu $550, česká bude o něco vyšší.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram