iPhone 7 Plus má duální fotoaparát se světelností F1.8 a podporuje RAW

Apple představil další generaci smartphonů iPhone, tentokrát s označením 7 a 7 Plus. Krom toho, že jde opět o špičkové chytré telefony, zlepšují zejména vestavěný fotoaparát, což nás bude zajímat nejvíc.

Oproti předchozí generaci (6s) se samozřejmě opět o něco navýšil výkon (čipset A10 Fusion se 4 jádry a výkonnější grafika), navýšila kapacita úložiště (až na 256GB u nejdražší verze), tlačítko Home reaguje na sílu stisknutí, větší model Plus dostal Full HD rozlišení displeje (což je sice stále méně než konkurence, ale naprosto to stačí) a obě verze jsou nově odolné vodě a prachu dle specifikace IP67. Také přibylo nové černolesklé designové provedení. Co ubylo je 3.5 jack pro sluchátka – ta se nově připojují přes Lightning konektor nebo samozřejmě Bluetooth.

Asi největší (a pro náš web nejzajímavější) novinky se ale týkají fotoaparátu.

V první řadě je zde opět rozdíl mezi klasickou verzí a verzí Plus: „malý“ iPhone má fotoaparát jeden, velký iPhone má dva (duální fotoaparát – dva objektivy i snímače).

Snímač má stále rozlišení 12MPx (chválíme), ale měl by umožňovat o 60% rychlejší čtení dat a také podporuje ukládání ve formátu RAW (.dng).

Objektivy (ekv. 28mm) obou verzí jsou stabilizované a mají světelnost F1.8 (proti dřívější F2.2).

Vylepšení se dočkal i vestavěý LED blesk, který je nově 4-diodový pro vyšší svítivost i barevnou věrnost (blesk umí měnit barevnou teplotu).

Dále můžete natáčet (dnes již téměř povinné) 4K video. Alespoň tedy video v nominálním 4K rozlišení – jak to bývá s reálným rozlišením 4K videa z mobilu jsme zkoušeli zde. Full HD a HD pak jde natáčet ve slow-motion.

Přední fotoaparát dostal navýšení rozlišení čipu z 5 na 7MPx. Což je ale čistě marketingový tah, vzhledem k velikosti senzoru.

Duální fotoaparát

Nejvíce však zaujmou právě dvě čočky na zádech většího modelu Plus. K čemu jsou?

Revoluce se nekoná, slouží k podobným věcem, jako duální fotoaparáty některých dřívějších modelů od konkurence. Tedy k imitaci zoomu a hrátkám s falešným bokehem. V druhém případě navíc bude potřeba čekat na softwarový update – nu, uvidíme, za se to Apple podaří lépe, než předchůdcům – protože zatím vždy imitace malé hloubky ostrosti z mobilu (pomocí složení obrazu ze dvou různě zaostřených objektivů) dopadla spíše katastrofálně. Ale bokeh je in, tak se této myšlenky výrobci nevzdávají.

Praktičtější bude funkce zoomu – při zoomování 2× fotoaparát přepne z hlavního objektivu (ekv. ohniska 28mm) na sekundární (ekv. ohniska 56mm), dále je pak zoom digitální (tedy ořez). Díky ořezávání z 56mm místo 28mm však bude i digitální zoom použitelnější, než dosud.

Ceny:

„Malý“ iPhone 7 s 32 GB paměti bude stát 21 190 korun. 128 GB verze bude za 24 390 a 256 GB za 27 590 Kč. iPhone 7 Plus bude stát 24 990 za variantu s 32 GB paměti a 28 190 Kč za 128 GB. Nejvyšší verze s 256 GB bude stát rovných 31 390 Kč. Nutno říci, že se ceny od minulé generace alespoň nijak výrazně nenavýšily.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    09.09.2016 03:47
    Reaguje na E.B.E 08.09.2016 22:26:

    "...mezi náma: 27000??? ...za to mám ojetý auto :-))..." - zobrazit celý komentář

    Nebo ojetou zrcadlovku ;-)

  • Taky..
    Taky..
    09.09.2016 09:50

    dokonce i ojetou FF zrcadlovku a ještě zbyde na pár baterek

    Nejlepší, jak se vyvarovat vlivu reklamy a zbytečně vyhozených peněz, je znát principy optiky. Ty budou fungovat vždycky bez ohledu na nové trendy.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    09.09.2016 09:57

    Tak já předpokládám, že jenom kvůli focení to kupuje málokdo? Ale vidím to jako rozhodující faktor když už kupuju smartphone - vyberu si ten, který také dobře ("dobře") fotí.
    Já takhle skončil u Lumie - chtěl jsem výkonný smartphone s dobrým displejem a K TOMU s foťákem, který např. umí RAW (a to v té době uměly jen Lumie).
    Beru to jako přidanou hodnotu, která je třeba pro mě důležitá, tak jsem rád, že se výrobci snaží.
    Jó, kdyby to jenom fotilo a nic jiného neumělo, to by byla jiná. Ale ono to právě umí spoustu dalších věcí, kvůli kterým mnoho lidí těch 20-30k vyplázne i tak:-)

  • František Dulík
    František Dulík
    09.09.2016 21:40

    Nahodou som nasiel clanok o "bokehu" na 7-ke. http://petapixel.com/2016/09/08/iphone-7-simulate-shallow-depth-field/

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    09.09.2016 22:38

    Zajímavé, vypadá to podezřele věrohodně:)
    (aspoň na mobilu)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram