Ricoh - fullframe PENTAX K-1 oficiálně, má 36MPx (+nový 15-30 a 28-105)

Tak jsme se dočkali - bájný Pentax fullframe je oficiálně venku a není to žádné ořezávátko. Dle očekávání se jmenuje K-1, má 36MPx senzor, vestavěnou 5-osou stabilizaci, pixel-shift pro fotky s vysokým rozlišením, 4,4 fps, Full HD video 30p, 100% hledáček, Wi-Fi, GPS a zejména nový AF systém s 33 body, z toho 25 křížových. Tradičně je utěsněný proti vodě a prachu. To vše za relativně dobrou cenu - bude to stačit?

Pentax K-1

Pentax fullframe je legendou již od roku 2001, jak jsme vás informovali v tomto článku (to byl uveden první pokus, který se ale nedostal na trh).

Čekali jsme hodně dlouho na druhý, ale zdá se, že se vyplatilo.

Novinka Pentax K-1 nabídne fullframe senzor s rozlišením 36,4MPx (pravděpodobně to bude stejný senzor, jako má Nikon D810), ten je u Pentaxu tradičně stabilizovaný (SR II). Nová stabilizace je podle Ricohu „daleko účinnější“, než dosavadní systém a zvládá stabilizaci v 5 osách.

Díky tomuto systému lze využít, podobně jako u K-3 II, metodu pixel-shift. Ta využije pohybu senzoru ke skládání expozic pro vyšší kvalitu. Jde o trochu jinou metodu, než používá např. Olympus v tom smyslu, že nenavyšuje lineární rozlišení (fotka zůstává 36MPx), ale zvyšuje barevné rozlišení (každý pixel má kompletní barevnou informaci) a celkovou ostrost fotky, viz níže (K-3 II):

Další „trik“, využívající pohyb senzoru je stavitelný low-pass filtr, viz ukázka z K-3 níže:

Citlivost nového Pentaxu K-1 je ISO 100 - 204800.

Výrobce také přišel s novým AF systémem SAFOX 12. To bylo potřeba, protože stávající systém proti konkurenci už zaostával. Nový systém nabídne 33 AF bodů, z nichž je 25 křížových.

Snímková frekvence je maximálně 4.4 fps, což není žádné terno, ale stačí – v kombinaci s bufferem až na 23 RAWů či 70 JPEGů. RAWy jsou 14-bitové v PEF nebo rovnou .dng.

Video přístroj natáčí Full HD, ale pouze při snímkové frekvenci 30p.

Rozsah expozičních časů je 30s – 1/8000s + B, synchročas je 1/200s.

Výrobce se chlubí i vylepšeným systémem měření expozice „PENTAX Real-Time Scene Analysis“.

Velkou zajímavostí je výklopný displej. To by samo o sobě nebylo tak překvapivé, má ho už konkurenční Nikon D750 nebo SLT Sony a99, ale Pentax (přesněji Ricoh) ho aspoň na papíře dotáhl k dokonalosti. Nejen že se vyklápí, on je uchycen na 4 teleskopických tyčích, které umožňují i jeho rotaci. Vypadá to úžasně, ale jsem od přírody skeptik, takže si počkám na test:-)

Kromě displeje (3.2", 1.04 mil. bodů) slouží pro komponování hlavně hledáček – ten je pentaprismatický, 100% se zvětšením 0.7×.

Pro zrcadlovky Pentax je typické utěsnění proti vodě a prachu. Ani K-1 v tomto není výjimkou.

Potěší Wi-fi a GPS. Podobně jako u GPS vybaveného K-3 II chybí vestavěný blesk.

Přístroj používá baterie D-LI90 se kterými by měl (dle CIPA) zvládnout 720 snímků. Představen byl i battery grip.

Fotky se ukládají na SD (HC, XC) karty, pro které má K-1 dva sloty.

Tělo je na poměry FF docela kompaktní (137×110×86 mm) ale kovová konstrukce si říká o své, a váha tak je 1010 g.

Cena těla bude poměrně příznivá – v Čechách to bude dělat 54 950 Kč.


HD Pentax D-FA 15–30mm F2.8 SDM WR

K nové K-1 představil Ricoh i patřičný širokáč – HD Pentax 15–30mm F2.8.

Jedná se podle všeho o licenčně vyráběný Tamron, což ale není špatná věc - ten totiž patří k velmi kvalitním širokáčům a může se směle postavit třeba Nikkoru 14–24. Ricoh si k němu dodal své technologie, jako třeba HD antireflexní vrstvy, ochranné SP vrstvy či utěsnění proti vodě a prachu.

HD Pentax D-FA 28–105mm F3.5–5.6 ED DC WR

Nový univerzální „seťák“ ke K-1 je klasický širokorozsahový 28–105, na rozdíl od většiny podobných je opět po Pentaxácku utěsněn proti rozmarům počasí. Ostřit bude umět od 0.5m.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Václav Kramář
    Václav Kramář
    19.02.2016 18:26

    Fešák. Ale proč jsou AF body tak nahňácaný uprostřed? A co ten hledáček? Kam ten se hrabe na MX & spol. Vždyť se mu vyrovná (alespoň papírově) i EVF v OM-D E-M5 Mk II.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    19.02.2016 18:49
    Reaguje na Václav Kramář 19.02.2016 18:26:

    "Fešák. Ale proč jsou AF body tak nahňácaný uprostřed? A co ten hledáček?..." - zobrazit celý komentář

    Žádná digitální zrcadlovka se bohužel nevyrovná hledáčkům jako měly MX nebo OM-1 (asi je to tím, že je to v DSLR konstrukční problém kvůli vší té elektronice kolem). To je popravdě jedna z výhod elektronických hledáčků - můžou být téměř libovolně velké. Pak i OM-D může mít zvětšení jako fullframe.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    19.02.2016 18:52

    Hňácání bodů je pak pro FF typické, jde o velikost AF modulu pod zrcátkem. Ani nejvíc profi modely nejsou "od kraje ke kraji" (byť hňácají samozřejmě míň než ty levnější). Třeba AF Nikonu D5 pokryje necelou plochu DX výřezu...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram