Po sérii dvou „větších“ zrcadlovek A65 a A77 je tu třetí. A to zrcadlovka s full frame snímačem a 24MPix čipem s označením SLT-A99, která by mohla nahradit dosavadní 4 roky starou full frame A900. Podívejme se tedy v dnešním testu, jaké nové funkce nová SLT má a hlavně, jak se výrobce popral s velkým čipem, který by mohl slibovat nižší šum, než je tomu u snímačů APS-C zrcadlovek.

Možná, že pro dnešní testovanou „zrcadlovku“ by nějaký numerolog hledal hlubší význam. Fakta: osmá v řadě SLR „zrcadlovek“, třetí v nové řadě SLR, také druhá v plném kinofilmovém formátu. Tedy například 8 + 3 – 2 = 9. To vše je nová Sony SLT A99. Osmá proto, že jí předcházejí A33, A55, A35, A37, A57 a nedávné A65 a A77. Třetí proto, že s A65 a A77 se Sony tak trochu „vrátila“ k tradiční velikosti zrcadlovky a druhá v kinofilmovém formátu proto, že pouze A900 z roku 2009 byla první a až do dnešních dnů poslední digitální zrcadlovkou Sony, která měla full frame snímač 24×36mm. Shodou okolností také s 24MPix snímačem. Na následujících snímcích vidíme jednoduché porovnání s A900.

Porovnání A99 s A900 Porovnání A99 s A900

Porovnání A99 s A900

Jak je patrné, za ty 4 roky se ovládání a design celkem změnil. Oproti A900 působí nová A99 více zaobleným tvarem a hledáček není tak výrazným prvekem horní strany fotoaparátu. Je to také způsobeno tím, že A99 nemá, tak jako všechny SLT zrcadlovky, optický hledáček, který Sony již definitivně opustila. Ale má hledáček elektronický. Ať již se kolem těchto hledáčků strhla vlna emocí jaká chtěla, já osobně říkám, že mě příjemně překvapil. Je vynikající jak ve velikosti, tak rozlišení a hlavně v zobrazování aktuální scény s možností mnoha úprav. Oproti A900 je také jiné rozmístění ovládacích prvků, hlavního vypínače, tlačítka MENU a dalších. Design A99 bychom mohli spíše hledat v předchozí A77, jak je patrné z následujícího porovnání.

Porovnání A99 s A77 Porovnání A99 s A77

Porovnání A99 s A77

Zde je patrné, že A77 byla výchozím tvarem pro A99 a došlo jen k drobným úpravám tvaru a rozmístění ovládacích prvků.
A99 se velmi dobře drží, nehrozí tak jako třeba u A65, která je relativně nízká, že by vám malíček sklouzával pod fotoaparát. Toto tu opravdu není. Madlo je přes celý fotoaparát, je masivní a robustní, přesně do ruky. Rozmístění tlačítek na zadní straně je tak jako u předchozí A77. Jsou velmi dobře uzpůsobené pro ovládání palcem a tím, že je každé trochu jiné, nespletete si výběr určité funkce, ani když máte fotoaparát u oka. Jedná se o tlačítka záznamu videa, přepínání AF/MF, aretace expozice, křížového ovladače, tlačítko zobrazení displeje, výběru funkcí, tlačítko telekonvertoru, prohlížení fotek či videa a tlačítko nápovědy. Oproti jiným zrcadlovkám se také na zadní stranu vrátilo druhé kolečko pro nastavování clony a času, kterým se u současných SLT může chlubit zatím právě jen předchozí A77.
Pro celkový pohled na všechny strany fotoaparátu A99 ještě uvádím pohledy na oba boky, kde jeden skrývá kryt pro 2 SD karty a druhý konektor synchronizace blesku, konektor dálkového ovládání REMOTE, konektor pro reproduktor, konektor pro napájení, konektor pro mikrofon, konektor na sluchátka, konektor HDMI, a USB.

Sony Alpha a99
Tělo ze slitiny hořčíku možnosti natáčení zadního LCD

Dalo by se říci, že tentokrát nemám konstrukci těla co vytknout. Snad jen to, že jsou nejvíce používaná dvířka pro USB opět z gumy, i když výrazně tvrdší než u předchozích.

Hledáček a LCD

Hledáček a99 (elektronický)

Jak už jsem psal v úvodu, hledáček je již standardně elektronický s vysokým rozlišením 2,36 Mpix a zvětšením 0,71× s možností nastavení dioptrie –4 až +3. Je velký, přehledný, jasný a velmi jemný. Ať si kritikové prskají jak chtějí. Tím, že je elektronický, zobrazuje se vám intenzita světla a tím hned víte, jak výsledná fotka bude vypadat. Navíc máte možnost si v Menu nastavit vše co chcete, aby se v hledáčku zobrazovalo. Zjednodušeně řečeno, vše co se zobrazuje na LCD je možné zobrazit i v hledáčku – histogram, vodováha, přehled všech funkcí, zobrazení čtvercové nebo třetinové mřížky. V základním nastavení je zapnuté automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD.
LCD je širokoúhlé, 3“ s rozlišením 1,23MPix typ Tru-Finder™ OLED. Sony zde skloubilo dosavadní systémy vyklápění tak, že první výklopná konzola umožňuje vyklopení nahoru o téměř 180° a druhý kloub umožňuje otáčení všemi směry, takže je možné i natočit LCD nahoru a směrem dopředu. Tak jako je tomu u A77. Jeho zobrazení a velikost je dostatečné a kvalitně zobrazuje potřebné informace i fotografovaný předmět. Zobrazení informací je možné v mnoha režimech. Pokud máte nastaveno zobrazení informací „pro hledáček“, je základní zobrazení podobné jako na jiných předchozích DSLR. Další možná zobrazení jsou již spojena s živým náhledem.

Zobrazení grafické Zobrazení všech informací
Zobrazení bez informací ZobrazenĂí s vodováhou
Zobrazení s histogramem Zobrazení funkcí pouze na LCD

I při prohlížení je možné si vybrat z několika typů zobrazení fotografií. Lze zobrazit 1 snímek nebo až 9 náhledů najednou, fotografii lze zvětšit až cca 12×. Stejně tak je možné zobrazit jen samotný čistý snímek, nebo jen s informacemi o expozici.
Standardním je i tlačítko Fn, které zobrazí na LCD ve dvou sloupcích po krajích displeje nabídku funkcí, které nemají (i mají) samostatné tlačítko. Pro výběr funkce slouží zadní křížový volič. Předním nebo zadním kolečkem nastavujete parametr funkce. Pokud u navolené funkce chcete změnit její dílčí nastavení, stisknete středový volič a opět předním voličem nastavíte příslušnou hodnotu.

Nastavení vyvážení bílé Nastavení funkce pohonu
Nastavení funkcí DRO a HDR Nastavení kompenzace blesku

Tak jako u předchozích SLT je tu i funkce chytrého telekonvertoru, která umožňuje zvětšit aktuální ohniskovou vzdálenost o 1,4× a 2×. Funkcí LCD je samozřejmě více, o některých se ještě zmíním v dalším textu. Zde se již jen zmíním o funkci zobrazení dle použitého objektivu, kdy můžete použít i objektivy určené výhradně pro APS-C čipy, kdy se upraví výřez ze základního rozměru čipu na zhruba 10MPix.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    23.02.2013 19:20

    pokud vím, tak u A55 se objevilo s objektivem zeiss planar 85mm/1,4 při plně otevřené cloně, já bohužel tento objektiv ani jiný s clonou 1,4 nemám. ALe třeba s výborným tamronem 90mm/2,8 při otevřené cloně není problém.

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    24.02.2013 19:43

    ... jj, moc pěkná recenze ..díky Karle. ))

    Petr

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.02.2013 22:53

    budeš kupovat?

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    28.02.2013 12:50

    ..)) už jsem koupil ..konkurenta A99 ..)) Nex 5R ... dneska se budeme poprvé "mazlit" ..))

  • DavidB
    DavidB
    31.03.2013 20:05

    vypadá to dobře; škoda vysoké ceny, dal jsem přednost A57 proti A77, kvůli optickému výstupu, který se mi víc líbí z A57 a proti A99, kvůli ceně.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (21)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram