Canon představil svou vlajkovou loď - Canon EOS 1DD X Mark II, který na trhu půjde přímo proti nedávno představenému Nikon D5. Oproti stávajícímu 1D X přináší vylepšení v mnoha směrech - nový senzor s Dual AF, ISO až 409600, 14fps snímání s AF a 16fps bez, 4K video 60p či zabudované GPS. Nový je i AF modul s 61 body.

Aktuální Canon 1D X dostal nástupce v podobě modelu Canon EOS 1D X mark II.

Opět jde o evoluci vrcholového modelu, který míří na profesionální fotografy sportu, zvířat či reportáže. V tomto duchu se nesou vylepšení, mířící na rychlost, citlivost a video.

V první řadě je nový senzor, jde o fullframe CMOS s 20MPx, což je mírný nárůst ze současných 18MPx. Co je však důležitější je technologie ‚Dual Pixel AF‘, která pomocí zdvojených fotodiod umožňuje používání AF pomocí detekce fázového posunu při živém náhledu a to po celé ploše senzoru. Tuto technologii dále používají modely EOS 70DEOS 7D Mark II, ovšem 1D X Mark II je první, který ji aplikuje na FF senzor.

Nový senzor také umožňuje vyšší citlivost – Nativní rozsah je 100–51200 ISO s rozšířením až 50–409600. Je to sice méně, než umožňuje Nikon D5, ale to o reálném množství šumu nic neříká.

Méně viditelná změna je nový integrovaný anologově digitální převodník, který slibuje lepší dynamický rozsah – to je ovšem spekulace, protože Canon DR nového přístroje nekomentuje a na testy je ještě brzy.

Co však je velkou změnou je schopnost nahrávat 4K video 4096×2160p­x (1D X umí „jen“ Full HD a verze se 4K - EOS 1D C je výrazně dražší). Zajímavostí je, že to novinka zvládne při snímkové frekvenci až 60p (standard je dnes max. 30p). Na druhou stranu je podporován pouze formát MPEG-4 a H.264 (pro Full HD) Pokud zvolíte nižší rozlišení videa Full HD, můžete natáčet až při frekvenci 120p (vhodné pro slow-motion). Samozřejmostí jsou stereoreomikrofony a dva 3.5mm jacky - pro sluchátka a mikrofon. Potěší kontinuální PDAF při videu.

U fotoaparátu této třídy je klíčový AF, a zde si novinka opět polepšila – má stále 61 bodů (41 křížových), ale o 24% lepší pokrytí plochy hledáčku, středový bod citlivý až do -3EV a také opět s možnos­tí červeně svítících AF bodů. AF utáhne i objektivy se světelností F8 (F4 + 2× TC atd.) na všech bodech. Detekce tváře funguje i při používání hledáčku. Možnost PDAF v live-view už jsme zmínili.

Podobně důležité pro cílovou skupinu uživatelů je sériové snímání – zde 1D X II nabízí až 14 sn./s s prů­běžným ostřením a 16 sn./s se zamknutým AF a zrcátkem. To je posun o dva snímky ze stávajících 12/14 sn./s (konkurenční D5 má rovněž 12sn./s s AF a 14 bez). Pro tento maximální výkon je ale potřeba nová baterie LP-E19 (1210 snímků). S původní LP-E4N je sériové snímání shodné s 1D X. S nejrychlejšími podporovanými kartami zvládne aparát neomezený počet JPEG nebo až 170 RAWů.

Rozsah časů závěrky je standardních 1/8000 – 30s + B.

Další klíčovou vlastností této modelové řady je odolnost. Zde 1D X II také nikoho nezklame – tělo je odolné jako vždycky a závěrka má garantováno až 400 000 cyklů.

Velkou změnou je přítomnost GPS – to je důvod, proč má nový model na kapličce hranolu onen plastový „hrb“.

O měření expozice se stará nový 360k-pixel RGB+IR senzor.

Celou tuhle parádu pak musí řídit výkoný procesor, v tomto případě je to zdvojený procesor Digic 6+.

Z dalších změn bych zmínil nový LCD panel typu Clear View II s 1.62 mil. body a úhlopříčkou 3.2 palců. Je však na rozdíl od Nikonu D5 nevýklopný – troufnu si tvrdit, že to u fotoaparátu tohoto kalibru není klíčové, na druhou stranu živý náhled je u 1D X Mark II použitelnější, než kdy dřív (i než u konkurence), takže by se výklopný panel byl hodit mohl. Displej je dotykový, funkci lze ale využít v podstatě jen k výběru bodu zaostření, jinak ne. (Pozn.: v člán­ku jsme nejprve chybně uvedli, že dotykový není vůbec).

Model je vybaven konektory USB 3.0 a Ethernet, pro Wi-Fi však bude nutno využít adaptér (WFT-E8).

Jako médium slouží karty CF (2×), 1D X II podporuje i karty CFast (nutné pro smysluplné využití 4K videa).

Váha je 1530 g a rozměry 158×168×8­3 mm.

Dostupnost je očekávána v průběhu května 2016 za doporučenou cenu 164 990Kč.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram