Nový objektiv Sigma Art 20mm F1.4

Sigma představila nový povný širokáč - Sigma Art 20mm F1.4. Řada Art již tradičně disponuje velmi vysokou kvalitou obrazu a není bez zajímavosti, že nový objektiv je nejsvětelnějším fullframe 20mm objektivem vůbec - nabízí příjemnou hodnotu clony až F1.4.

Nová Sigma Art 20mm F1.4 je ultraširoký pevný objektiv pro fullframe.

Podle výrobce jde o nejsvětelnější „dvacítku“ pro fullframe vůbec – a má pravdu. například konkurenční Nikkor 20mm dosahuje světelnosti „jen“ F1.8.

Objektiv dostanete v bajonetech Canon, Nikon a Sigma (Sigma zatím dělá jen APS-C zrcadlovky, takže se z objektivu stává eq. 30mm).

Čím je zajímavý? Díky optické konstrukci by měl dosahovat skvělé ostrosti již od F1.4. Sestává se z 15 členů v jedenácti skupinách, z toho 2 FLD a 5 SLD členů (skla s nízkým rozptylem) Dále se zde nachází jeden člen asférický a jeden člen dvojitě asférický, u kterého Sigma vyzdvihuje zejména jeho průměr – při 59mm údajně není výrova něčeho takového vůbec jednoduchá.

Všechny členy pak mají antireflexní úpravu Super Multi-Layer Coating (což je obchodní název, který o jejich technologii mnoho neřekne).

Celkově by měla optika dobře potlačovat zejména laterální chromatické aberace a rohovou neostrost a to od „plné díry“.

K ostření slouží motor HSM (hyper-sonic motor) – AF by tak měl být příjemně rychlý, ale hlavně tichý (důležité pro video). Zaostřit půjde od 27,6 cm.

Clona má 9 lamel a kruhový otvor pro hladké pozadí na všech clonách, zavře se až na F16 (což je při 20mm až dost).

Objektiv by měl disponovat základním utěsněním proti vodě a prachu a je vyroben z tepelně stabilních materiálů.

Rozměry jsou 90.7mm x 129.8mm a váha 950g.

Objektiv je kompatibilní dokovací stanicí Sigma, která umožní třeba aktualizovat firmware.

Cena je stanovena na £850. Na koruny by to mělo dát něco přes 31 tisíc.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram